Nieuws

Wij willen dat je bij elke handelaar kunt kiezen tussen cash en elektronisch betalen

14 juni 2021
elektronisch betalen

Onze minister van Financiën wil dat je bij elke handelaar ten minste op één manier elektronisch moet kunnen betalen. Dat is geen slecht idee. Zolang de consument die cash wil betalen, dat nog altijd zonder enig probleem kan. 

In het actieplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem staat dat je op termijn in elke winkel in ons land ten minste op één manier elektronisch zou moeten kunnen betalen, of dat nu met een bankkaart of met je smartphone is. De handelaar moet zelf het betaalsysteem kunnen kiezen. Dat is voor de minister een manier om de strijd tegen de belastingfraude beter te voeren, want zo krijgt men een beter zicht op de verrichtingen die handelaars doen. Het is niet de bedoeling om cash te verbieden.

Wij van onze kant blijven erop hameren dat klanten altijd de mogelijkheid moeten hebben om te kiezen tussen elektronisch betalen en betalen in cash. Want niet iedereen kan of wil meedoen aan de digitalisering van de betalingen.

Elektronisch betalen niet meer te stuiten

We kunnen er niet buiten dat we evolueren naar “less cash”, almaar minder contant geld in ons leven. Er wordt almaar meer elektronisch betaald. De coronacrisis heeft die trend alleen maar versterkt. Je kunt niet alleen gebruik maken van een betaalkaart – al dan niet contactloos – je kunt ook mobiel betalen, met je smartphone. Voor veel consumenten is de digitalisering van het betalen een praktische oplossing. 

Cash blijft belangrijk

Alle onderzoeken, ook die van ons, wijzen er evenwel op dat de consumenten niet bereid zijn om cash volledig op te geven. Zelfs niet wie echt fan is van elektronisch betalen. Dat moet worden gerespecteerd.

In die context hebben wij begin dit jaar overigens een petitie ingediend bij de regering waarmee we als boodschap meegaven dat men rekening moet houden met de honderdduizenden consumenten die niet al hun verrichtingen elektronisch willen of kunnen uitvoeren. We hadden toen bijna 28 000 handtekeningen verzameld.

Laat de consument kiezen 

Het is voor ons cruciaal dat de consument het betaalmiddel kan kiezen dat hij het meest geschikt vindt. Wij treden de minister dus zeker bij als hij stelt dat cash betalingen niet moeten worden verboden.

Anderzijds vragen wij ons af of het aanvaardbaar is om elke handelaar te verplichten om de kosten te dragen van een systeem voor elektronische betalingen. 

Zit je met een vraag?

Je kunt elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag) terecht bij de experts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 34 34.

BEL DE EXPERTS VAN ONZE ADVIESDIENST