Nieuws

Wij zeggen "neen" tegen een negatieve spaarrente

08 maart 2016
Beeld

Sommige banken zouden het wettelijk verplichte minimumrendement op spaarrekeningen graag zien verdwijnen. Dat kan niet voor ons! We vragen de eerste minister en de minister van Financiën om ons standpunt te steunen en niet te zwichten voor de lobby van de banksector.

KBC en Belfius kondigden aan dat het wettelijk verplichte minimumrendement op spaarrekeningen stilaan onhoudbaar wordt. Wij gaan niet akkoord. Wij verzetten ons tegen elke poging om te snoeien in de spaarintresten. De spaarder betaalt vandaag al een hoge prijs voor de lage rente. Ons lijkt een gedeelde inspanning billijk, en dat hebben wij aan de eerste minister en de minister van Financiën laten weten.

Wat is dat wettelijke minimum?

Banken die een gewone (“gereglementeerde”) spaarrekening aanbieden, zijn tot nog toe wettelijk verplicht om een minimumrendement te bieden: een basisrente van ten minste 0,01 % en een getrouwheidspremie van ten minste 0,10 %. Dat is een van de voorwaarden opdat de spaarder vrijgesteld zou zijn van roerende voorheffing (27 %) op de schijf van intresten tot € 1 880. 

De klaagzang van de banksector

De banken beweren de minimale spaarrente niet meer aan te kunnen. Naar verluidt is hun winstmarge in gevaar. Ze krijgen bv. geen rente meer maar moeten er integendeel betalen wanneer ze hun overtollige liquiditeiten bij de Europese Centrale Bank parkeren en de rentabiliteit van hun kredietactiviteiten blijft afnemen. Maar de recente winstcijfers van grootbanken als Belfius, KBC en BNP Paribas Fortis tonen duidelijk aan dat de banksector niet bepaald te lijden heeft gehad van de lage rente, wel integendeel.

Wij pleiten voor een gedeelde inspanning 

Wij hebben eerste minister Michel en minister van Financiën Van Overtveldt laten weten waarom we niet willen dat het wettelijke minimumrendement wordt afgeschaft. 

Voor ons is het onverantwoord om de spaarrente nog verder terug te snoeien. De spaarder betaalt nu al een hoge prijs. Hij verliest aan het spaargeld dat hij bij een grootbank plaatst: de levensduurte ligt hoger dan wat een gewone spaarrekening opbrengt, de koopkracht is al met ten minste 2 miljard gedaald. 

Daarom lijkt het ons billijk dat de banken hun deel van de lasten dragen, bv. door hun winstambities terug te schroeven.