Nieuws

Sluit je aan bij onze petitie voor een verhoging van de rente op spaarrekeningen

06 juni 2023
spaarrekeningen

Terwijl de banken profiteren van de stijging van de rente, moeten spaarders het doen met lagere rendementen op hun spaarrekeningen. Testaankoop betreurt deze situatie en lanceert, naast andere acties, een petitie om de banken en de Belgische overheid te vragen om iets aan deze situatie te doen.

Zal de rente op Belgische spaarrekeningen eindelijk weer stijgen? De vraag is actueler dan ooit, want deze rentevoeten lijken de enige te zijn die (quasi) bevroren blijven. De inflatie blijft de consumenten hard treffen. De voedselinflatie bijvoorbeeld kwam in de laatste barometer van Testaankoop dicht in de buurt van de 20 %

Om de inflatie te beperken verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) verschillende keren haar belangrijkste rentetarieven. Dit heeft een directe impact gehad op de marktrente, waarbij de Belgische rente, afhankelijk van de looptijd, de 3 % benaderde of zelfs overschreed. Voor spaarrekeningen verliep de stijging veel trager. De rente van BNP Paribas Fortis, de grootste bank van België, bedraagt bijvoorbeeld slechts 0,25 % op de belangrijkste spaarrekening.

Kortingstarieven voor spaarders, niet voor banken

De grote banken hebben een welbekende lijn als het gaat om het rechtvaardigen van deze langzame stijging. Ze voeren aan dat ze veel leningen hebben verstrekt (aan huishoudens en bedrijven) in een tijd dat de rente erg laag was. Daardoor zouden de banken te weinig rente ontvangen om de passiefrente op te drijven. 

In werkelijkheid plaatsen de banken ook een enorme hoeveelheid geld (€ 259 miljard) bij de Europese Centrale Bank", zegt Laura Clays, woordvoerster van Testaankoop. Banken die hun geld in de kluizen van de ECB plaatsen, profiteren echter van een tarief van ... 3,25 %. "Dit vertegenwoordigt een jaarlijkse winst van € 8,4 miljard. Tegelijkertijd zou een verhoging van de spaarrente met 1 % hen € 3 miljard per jaar kosten. Dus ja, de banken hebben ruimte om de rente te verhogen", voegt ze eraan toe.

Natuurlijk betreurt Testaankoop deze situatie.

Belgische overheid beperkt e-DEPO-tarieven

En het is niet alleen de banksector die de tarieven verlaagt. Via een koninklijk besluit heeft de Belgische overheid beslist om de e-DEPO-tarieven te beperken tot 2,5 %. Dit besluit is ook van toepassing op reeds lopende deposito's, wat wordt aangevochten door de consumentenorganisatie. Ter herinnering: deposito's moeten minstens een jaar bij de Deposito- en Consignatiekas blijven om rente te kunnen ontvangen. Inleggers die hun geld willen opnemen, zouden dus alle vergoedingen verliezen.

Testaankoop heeft hierover vragen gesteld aan de Minister van Financiën en overweegt om in beroep te gaan bij de Raad van State om deze discriminerende limiet ongedaan te maken.

Petitie en actie

Deze actie gaat gepaard met een petitie om de publieke opinie te activeren, die zeer ontevreden is over de vergoeding van haar spaargeld. Het doel is om van de Belgische overheid en de grote banken te eisen dat ze hun rol naar behoren vervullen. Terwijl de banken de rente op leningen snel hebben verhoogd, is de rente op spaarrekeningen traag gevolgd.

Teken hier de petitie

12905 handtekeningen