Nieuws

Een deel van je spaargeld beleggen? Probeer het eens met trackers

14 december 2020
etf trackers

Trackers of ETF’s hebben meerdere voordelen. Je kunt langs die weg met een beperkt startbudget en vooral beperkte kosten op de beurs beleggen, in tientallen effecten in één keer. Maar aangezien er duizenden trackers bestaan, laat je je het best goed begeleiden.

Trackers, ook ETF’s genoemd, zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die de prestaties van de onderliggende index zo goed mogelijk schaduwen. Het doel is om de prestaties van die index te evenaren.

Zo volg je met de tracker Lyxor Bel 20 TR UCITS ETF de prestaties op de voet van de Bel-20-index, de belangrijkste index van de Belgische beursgenoteerde aandelen.

Er zijn intussen al duizenden trackers op de markt, waarmee je kunt beleggen in aandelen van een bepaald land of een bepaalde sector, in obligaties in verschillende munten, in grondstoffen … 

Als je meer uit je spaarcenten wilt halen, zijn trackers een mogelijkheid.

Sparen brengt nog amper iets op

De traditionele spaarrekening brengt met de historisch lage intrestvoeten zo goed als niets op.

Maar dat zet de Belg vreemd genoeg niet aan om een andere bestemming te zoeken voor zijn spaargeld. Wel integendeel. Eind 2020 stond in totaal bijna 300 miljard euro op spaarrekeningen. 

De voordelen van trackers

“Beleggen in trackers heeft meerdere voordelen”, aldus een analist van Test Aankoop invest. “Het is ten eerste vaak de beste optie voor wie een gespreide portefeuille wil doordat je in één keer in tientallen effecten (aandelen en/of obligaties) belegt. Daarnaast kost het weinig om er in te stappen,: enkele tientallen, misschien enkele honderden euro’s volstaan. En de jaarlijkse kosten zijn erg beperkt in vergelijking met de klassieke beleggingsfondsen waar de meeste banken op focussen. En ten slotte, gezien het feit dat ze beursgenoteerd zijn, zijn ze gemakkelijk verhandelbaar: je kunt ze kopen en verkopen op elk moment, tijdens de openingsuren van de beurs.”

Enkele kanttekeningen

Een tracker volgt altijd de beurs, dus zowel als de koersen stijgen als wanneer ze dalen. Je hebt daardoor geen enkele garantie dat je niets van je inleg zult verliezen. Trek daarom voor deze belegging alleen geld uit dat je voor minimaal vijf tot tien jaar kunt missen.

Doordat er duizenden trackers bestaan, ga je beter niet in op het eerste het beste aanbod. Over het algemeen zijn al te complexe producten af te raden.

De transactiekosten en de bewaarkosten kunnen sterk uiteenlopen tussen kleine, gespecialiseerde banken (Keytrade Bank, MeDirect en BinckBank) en de grote banken. Die laatste zijn veel duurder.

Welke trackers te kiezen?

De analisten van Test Aankoop invest volgen de markt van de trackers op de voet. Er zijn heel wat producten die veel beter scoren dan wat andere fondsen gemiddeld opbrengen.

Ontdek het aanbod van Test Aankoop invest