Nieuws

Een deel van je spaargeld investeren? Probeer eens met trackers

02 november 2017
etf trackers

Ze worden ook wel ETF’s genoemd en hebben meerdere voordelen: een beperkt startbudget, aankoop en verkoop mogelijk op elk moment, beperkte kosten. Maar gezien het enorme aanbod (zo’n 6 000 producten) laat je je het best goed begeleiden.

Trackers, ook ETF’s genoemd, zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die de prestaties van de onderliggende index zo goed mogelijk schaduwen. Het doel is om de prestaties van die index te evenaren.

Zo volg je met de tracker Lyxor Bel 20 TR UCITS ETF de prestaties van de Bel-20-index, de index met de 20 grootste Belgische marktkapitalisaties op de beurs, op de voet.

Er zijn intussen al zo’n 6 000 verschillende trackers op de markt, waarmee je kunt investeren in beleggingen per land of per sector, in obligaties in verschillende munten, in grondstoffen …

Haal meer uit je spaarcenten

Waarom hebben we het over trackers? Omdat de traditionele spaarrekening, met de historisch lage intrestvoeten, zo goed als niets opbrengt.

Maar dit zet de Belg vreemd genoeg niet aan om een andere bestemming te zoeken voor zijn spaargeld, integendeel. Enkele dagen geleden nog maar maakte de Nationale Bank bekend dat het percentage dat de Belg maandelijks opzij zet tussen het eerste en het tweede trimester van 2017 gestegen is van 10,8 % tot 12,1 %. Dit is het hoogste percentage in de voorbije twee jaar.

In deze context winnen trackers aan belang voor mogelijke investeerders.

De voordelen

“Investeren in trackers heeft meerdere voordelen”, zegt onze analist. “Het is ten eerste vaak de beste optie voor wie een gespreide portefeuille wil. Daarnaast kost het weinig om er in te stappen,: enkele tientallen, misschien enkele honderden euro’s. En de jaarlijkse kosten zijn erg beperkt in vergelijking met de klassieke beleggingsfondsen. En ten slotte, gezien het feit dat ze beursgenoteerd zijn, zijn ze gemakkelijk verhandelbaar: je kunt ze kopen en verkopen op elk moment, tijdens de openingsuren van de beurs.”

Enkele kanttekeningen

Maar opgelet: een tracker volgt de markten op de beurs als ze in stijgende lijn gaan, maar ook als de curve naar beneden gaat. Aangezien er geen garantie is op kapitaalbehoud, moet je je geld voor minimaal vijf jaar tot tien jaar beleggen.

Maar, zoals gezegd, zijn er intussen al zo’n 6 000 producten op deze snel groeiende markt. Ga daarom niet op het eerste het beste aanbod in en vraag om advies. In het algemeen zijn al te complexe producten af te raden. Weet ook dat de transactiekosten en de kosten voor het bewaren van de trackers sterk kunnen uiteenlopen tussen kleine, gespecialiseerde banken (Keytrade Bank, MeDirect en BinckBank) en de grote banken. Die laatste zijn veel duurder en geven, met uitzondering van Deutsche Bank, amper tips over hoe je het best omgaat met trackers.

Doe beroep op onze adviseurs

Wil je de vinger aan de pols houden van de beleggingswereld en een beroep kunnen doen op een team van 30 adviseurs voor al je vragen op het gebied van beleggingen?

Ontdek het aanbod van Test Aankoop invest