Nieuws

Coronavirus: tot € 100 000 moet je niet voor je spaargeld vrezen

09 april 2020
coronavirus spaargeld

De coronacrisis zal zich ongetwijfeld laten voelen in de winstcijfers van de banken. Maar maak je geen zorgen voor het geld dat je op een spaarrekening aanhoudt of dat op je zichtrekening staat. Mocht je bank failliet gaat, dan is er nog altijd de wettelijke waarborg, tot een maximum van € 100 000.

Nu de aandelenbeurzen zware kloppen incasseren, voelen heel wat Belgen zich meer dan ooit “veilig” met een spaarrekening. Maar sommige spaarders maken zich zorgen: kan het door de huidige crisis toch mis gaan met mijn spaargeld?

Het antwoord is “nee”. Deposito’s zijn namelijk wettelijk beschermd.

Er geldt meer bepaald een wettelijke waarborg van € 100 000 per persoon voor het totaal van al het geld dat je bij een bepaalde bank hebt staan op zichtrekeningen, spaarrekeningen en termijnrekeningen, zogenoemde deposito’s. Als je bank dus failliet zou gaan, zou de Staat je, via het Garantiefonds, het geld terugbetalen dat daar op jouw rekeningen staat, tot een maximum van € 100 000.

Het is dan ook niet zonder reden dat wij altijd aanbevelen om nooit méér dan € 100 000 bij dezelfde bank aan deposito’s aan te houden. Als je een groter vermogen op die manier wilt beleggen, doe je dat beter bij verschillende banken.

Meer info over de wettelijke bescherming

Onze collega’s van het financiële weekblad Test Aankoop invest lichten de wettelijke bescherming in detail toe op hun website.

NAAR HET DOSSIER OP TEST AANKOOP INVEST

De banksector is nog altijd in goeden doen

Het spreekt voor zich dat de winstcijfers van de banken hoogstwaarschijnlijk onder druk zullen komen te staan wanneer zal blijken hoeveel wanbetalers er bij de afdeling kredieten door de coronacrisis zullen zijn bij gekomen.

Maar het is momenteel veel beter gesteld met de financiële gezondheid van de banken in België dan wat we tien jaar geleden, tijdens de financiële crisis, al hebben meegemaakt. Als het echt mis loopt, zal Europa trouwens de reddende hand uitsteken. En al zeker als zou blijken dat de economie zwaar te lijden zou hebben van het faillissement van een bepaalde financiële instelling.