Nieuws

Approved by tomorrow: wat met ons spaargeld?

01 september 2020

Het coronavirus zet ons leven al maanden op zijn kop. Of het nu gaat om gezondheid, werk, handel of zelfs het zien van onze vrienden, de crisis heeft alles veranderd. Ook op financieel vlak is de impact aanzienlijk geweest. Wat mogen we “hierna” verwachten? Dit is wat we nu al enkele weken bespreken in het kader van onze campagne "Approved by tomorrow". Vandaag stellen we ons de vraag: welke toekomst heeft ons spaargeld?

Het rendement van spaarrekeningen is nog steeds op het laagste niveau ooit. Maar als goede Belgen die graag een spaarpotje opbouwen, staan velen van ons afkerig tegenover risicovolle investeringen. Als gevolg daarvan staat er naar schatting 300 miljard euro op slapende rekeningen, geld dat we amper gebruiken. Miljarden die zouden kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzamere economie, die meer verbonden is met de reële economie (in plaats van de speculatieve). Maar natuurlijk niet zomaar! Door ons spaargeld aan de banken toe te vertrouwen, laten we ze op de een of andere manier ons geld gebruiken zoals zij dat willen. Wil je dat dit verandert? 

Blijven sparen of anders investeren?

De coronacrisis heeft een enorme economische impact. De financiële markten zijn natuurlijk getroffen en het zal tijd kosten om terug te keren naar enige stabiliteit. Maar is het nodig om je spaargeld (behalve een financiële buffer) op een rekening te parkeren?

Test Aankoop pleit al lang voor gunstige belastingmaatregelen, die voor alle financiële producten gelden. Dit zou het geld op onze slapende rekeningen activeren en duurzamere investeringen ondersteunen. Want woorden als "duurzaamheid", "sociale verantwoordelijkheid", "rechtvaardigheid", en zo meer komen regelmatig terug in de vragen die we dagelijks krijgen over investeringen.

Ben je bereid om (een deel van) je spaarrekening en de zekerheid die deze biedt op te geven voor andere, potentieel risicovollere (maar meer rendabele) beleggingen? Als je al hebt geïnvesteerd in beleggingen, telden duurzaamheid en ethiek dan mee? 

En als je de mogelijkheid had om de lokale economie te ondersteunen (bijvoorbeeld via je spaargeld, of via een lening), welk rendement zou je dan verwachten en welk garantieniveau zou je nodig hebben (volledige kapitaalgarantie of gedeeltelijke garantie)? Zou je bereid zijn om het fiscale voordeel op spaarrekeningen op te geven voor een fiscaal voordeel voor duurzame beleggingen (bijvoorbeeld duurzame beleggingsfondsen)?

Neem deel aan de discussie

In het kader van Approved by Tomorrow, vragen wij jouw mening!

De hele zomer lang heeft onze “Approved by tomorrow”-campagne het debat op gang gebracht over een reeks actuele thema's. We willen je zo de kans geven om jouw stem te laten horen en ideeën uit te wisselen. Om voor jezelf uit te maken welke post-corona ontwikkelingen je wil zien binnen onze maatschappij.

Sinds het begin van de crisis meten we de impact ervan op alle gebieden van ons leven. En of het nu door onze enquêtes is, of door jouw opmerkingen in onze community’s of op onze sociale media, we voelen een verlangen naar "iets anders", een verlangen om enkele lessen uit de crisis in praktijk om te zetten.

Hoe? We hebben allemaal ideeën en suggesties. Aarzel niet om jouw mening te geven over de consumptiemaatschappij van morgen. Want ook in het "nieuwe normaal" blijf je - als consument - onze voornaamste zorg. 

Lees ook de vorige bijdragen en geef jouw mening over de andere thema’s die al zijn besproken.

Deel je mening

Wil je advies voor jouw beleggingen?

De experts van Test Aankoop invest ontleden onder meer de obligatie-, aandelen- en fondsmarkten, maar ook de spaar- en pensioenspaarmarkten. Op hun site vind je diepgaande analyses van marktbewegingen, details van fondsen, aandelen en andere, alsook advies over de beste manier van beleggen.

Naar de website van Test Aankoop invest

Je vindt in dit dossier ook een analyse van alle financiële producten waarop de coronacrisis een impact heeft.