Nieuws

Wat doe ik met mijn aandelen nu de beurzen kelderen?

25 januari 2022
aandelenbeurzen begin 2022

Sinds begin 2022 kleuren de aandelenmarkten rood, bloedrood zelfs in het geval van Amerikaanse aandelen (daling met zowat 10 %). Wat doe je het best als je aandelen bezit: gewoon afwachten tot de toestand verbetert, bepaalde aandelen verkopen, of van de lage koersen gebruikmaken om aandelen bij te kopen? 

De beurzen zitten sinds drie weken in zwaar stormweer. 

De meeste indexen verloren tussen 5 en 10 %. 

Het zijn vooral de technologische aandelen die in de klappen deelden, met zo'n 12 % verlies sinds begin 2022, terwijl net die aandelen tijdens de lockdown hoge toppen scheerden. 

De slachting was nog veel groter bij de cryptomunten: de bekendste, de bitcoin, zakte dit jaar al met maar liefst 25 %. Het risico van zo'n belegging is eigenlijk zo hoog dat je er beter niet aan begint. Ben je er toch door aangetrokken, trek er dan slechts een klein deel van je vermogen voor uit (maximum 5 %), zodat je niet moet vrezen voor je huidige levensstijl of je toekomstplannen als je je hele inleg verliest.

De hoofdreden van dat alles is de stijging van de obligatierente in de VS. Die heeft immers twee gevolgen: 

  • Daardoor wordt het weer iets interessanter om in obligaties te beleggen in plaats van in aandelen en andere risicovolle producten. 
  • Daardoor verzwaart de afbetalingslast van de bedrijven, wat zich het meest laat voelen in bedrijven met veel schulden.

Zullen de beurzen blijven zakken?

We hebben jammer genoeg geen glazen bol. Alles hangt af van hoe sterk de obligatierente zal stijgen. 

Wij verwachten echter geen spectaculaire stijging, we geloven niet dat de rente weer het niveau zal halen van twintig of dertig jaar geleden. Om die reden blijft het volgens ons interessant om in aandelen te beleggen. Dat is vandaag de dag de enige belegging waar je op lange termijn na aftrek van de inflatie iets aan zult overhouden.

We verwachten wel dat de beurzen op korte termijn nog enkele bokkensprongen zullen maken. De laatste dagen bijvoorbeeld speelt daarbij heel hard het risico op een conflict in Oekraïne.

Verkoop ik nu beter een deel van mijn aandelen?

Een forse koersdaling is geen goede reden om te verkopen. Tenzij je denkt dat het bedrijf waarin je belegt, op het punt staat om failliet te gaan. Of wanneer je je er niet van bewust was dat je er bij een belegging in aandelen van moet uitgaan dat een aandeel altijd in waarde kan zakken. Maar in dat tweede geval heeft je bankier geen correct beleggersprofiel van jou opgesteld.

Wanneer je, zoals wij altijd aanbevelen, de risico’s binnen je portefeuille goed hebt gespreid, zul je de verliezen die je momenteel lijdt, na verloop van tijd inhalen. In paniek verkopen doe je dus beter niet. Anders zul je, wanneer de koersen weer zullen beginnen te stijgen, daar niet mee van kunnen profiteren.

Het is dus een kwestie van geduld. Dat is ook de reden waarom wij altijd een voldoende lange beleggingshorizon aanbevelen voor wie in aandelen wil beleggen. Op die manier heb je de tijd om te wachten tot het tij keert als het slecht gaat met je beleggingen. Een goed voorbeeld is de beurscrisis in 2008: de forse verliezen van toen zijn ondertussen al lang omgezet in winst.

Profiteer ik nu beter van de lage koersen om mijn portefeuille aan te vullen?

Gezien de onzekerheid op de aandelenbeurzen beleg je beter niet overhaast een groot bedrag in één keer. Het is beter om je beleggingen in de tijd te spreiden. Zo beperk je het risico. Kies hoe dan ook alleen aandelen van betrouwbare bedrijven, want soms is er wel degelijk een objectieve verklaring voor het feit dat de koers is gezakt.

In plaats van rechtstreeks aandelen uit te kiezen kun je het jezelf ook makkelijker maken door te beleggen in deelbewijzen van fondsen. Een gemengd fonds is het best, met aandelen en obligaties van over de hele wereld. Onze collega’s van Test Aankoop invest helpen je daarbij op weg.

NAAR TEST AANKOOP INVEST