Dossier

Wat je moet weten over crowdfunding

03 februari 2021
crowdfunding

Participatieve financiering, publieksfinanciering of crowdfunding kan de vorm aannemen van een gift, een lening of een belegging. Al naargelang het project bestaat het risico dat je daar niets aan overhoudt. Denk dus twee keer na en stel jezelf de juiste vragen voor je je engageert.

Vele kleintjes maken een groot

Het principe van crowdfunding (letterlijk: financiering door de menigte), ook participatieve financiering of publieksfinanciering genoemd, is eenvoudig: een persoon of onderneming genoeg middelen bezorgen voor een project, door een oproep te doen bij familie, kennissen, geïnteresseerde personen of bedrijven. Die leveren allemaal een bepaalde bijdrage, en uiteindelijk maken al die kleintjes een groot.

Vandaag gebeuren de fondsenwerving en geldoverdracht hoofdzakelijk via het internet, meer bepaald via een gespecialiseerd crowdfundingplatform.

Gift, lening of belegging

Er bestaat drie grote varianten van crowdfunding:

  • met een gift (al dan niet in ruil voor een compensatie),
  • met een lening (met of zonder intrest),
  • met een belegging (een deelname in het kapitaal via aandelen).

De oprichter van het project doet dus een beroep op gulle gevers (of sponsors), kredietgevers of beleggers.

De omvang van crowdfunding in België is moeilijk te berekenen. Maar vast staat dat het fenomeen in de lift zit en dat het aantal platformen toeneemt.

Als je overweegt om via een crowdfundingplatform in een project te investeren, lees dan zeker de tips op de volgende pagina.