Dossier

Investeren via crowdfunding: stel uzelf de juiste vragen

12 maart 2015
crowdfunding bon

Participatieve financiering of crowdfunding kan de vorm aannemen van giften, leningen of een deelname in het kapitaal. Afhankelijk van het project kan er een zeker risico bestaan dat uw investering in rook opgaat. Denk dus twee keer na en stel uzelf de juiste vragen voor u aan crowdfunding deelneemt.

Vele kleintjes maken een groot

Het principe van participatieve financiering of crowdfunding ("financiering door de menigte") is eenvoudig: een persoon of onderneming genoeg middelen bezorgen voor een project, door een oproep te doen bij familie, kennissen, geïnteresseerde personen of bedrijven. Die leveren allemaal een bepaalde bijdrage, en uiteindelijk maken al die kleintjes een groot.

Vandaag gebeuren de fondsenwerving en geldoverdracht hoofdzakelijk via het internet, meer bepaald via een gespecialiseerd crowdfundingplatform.

Gift, lening of deelname in het kapitaal

Er bestaat drie grote varianten: crowdfunding door giften (al dan niet in ruil voor een compensatie), door leningen (met of zonder intrest) en door deelname in het kapitaal. De oprichter van het project doet dus een beroep op gulle gevers (of sponsors), kredietgevers of investeerders.

De omvang van crowdfunding in België is moeilijk te berekenen. Maar vast staat dat het fenomeen in de lift zit en dat het aantal platformen toeneemt. Ook banken als BNP Paribas Fortis, KBC (via Bolero) en Keytrade Bank springen vandaag al op de kar.

Als u overweegt om via een crowdfundingplatform in een project te investeren, lees dan zeker de tips op de volgende pagina.