Dossier

Laat je niet pluimen door beleggingsfraudeurs

28 oktober 2021
beleggingsfraude

Het ontbreekt beleggingsfraudeurs niet aan verbeelding. Ze beloven een torenhoog rendement, ze komen ongevraagd met aanbiedingen op de proppen, ze laten je geld overschrijven naar een buitenlandse rekening, ze maken nepreclames, ze klonen een bestaande website, ze zetten je onder druk … Ontdek hier onze tips om niet in de val te trappen.

Wat is beleggingsfraude?

Oplichters doen aan beleggingsfraude door een belegging met zeer aantrekkelijk rendement voor te stellen. Hiermee proberen ze geld te stelen. Dit komt voor in verschillende vormen.

Een van onze leden werd maar liefst meer dan € 600 000 lichter gemaakt door twee gewiekste beleggingsfraudeurs. Alles werd daarbij uit de kast gehaald: hij werd via e-mail benaderd, de naam van gekende instellingen en personen werd gestolen, er was een valse spaarrekening, hij moest geld overschrijven naar het buitenland, hij werd onder druk gezet, hij moesten verzonnen taksen en kosten betalen om zijn centen terug te krijgen …

Alleen Internetfraude?

Oplichting en fraude bestaan al langer in de beleggingswereld. Maar internet en de social media maken het malafide personen nog veel makkelijker om met potentiële slachtoffers in contact te komen.

In wat volgt, zullen we toelichten wanneer je wantrouwig moet zijn voor het financieel product of het krediet dat men je aanbiedt:

  • Als je ongevraagd een belegging aangeboden krijgt
  • Als men je een torenhoog rendement belooft
  • Als men je een (te) aanlokkelijk krediet aanbiedt
  • Als er sprake zou kunnen zijn van identiteitsdiefstal
  • Als je onder druk wordt gezet om altijd maar méér te storten
  • Als er zichtbaar verdachte elementen zijn
  • Als men je vraagt om geld over te schrijven naar een buitenlandse rekening
  • Als het beleggingsproduct totaal niet gekend is
  • Als je ingaat op reclame via de social media
  • Als men je laat betalen wanneer je je geld wilt opvragen

Hoe meld ik beleggingsfraude en waar vind ik meer info?

De FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, heeft op zijn website een rubriek "Waarschuwingen" voor de consumenten. Het loont de moeite om daar bij de minste twijfel een kijkje te nemen.

Dien een klacht in bij de politie wanneer je het slachtoffer bent geworden van een financiële oplichting. Laat het eveneens weten aan het Meldpunt van de FOD Economie.

Je kunt met je vragen tot slot ook altijd bellen naar de financiële experten van onze Adviesdienst, van maandag tot vrijdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur, op het nummer 02 542 33 51.

BEL EEN VAN ONZE FINANCIËLE EXPERTEN OP