Nieuws

Kreeg jij ook een sms van itsme over een update die was uitgevoerd?

Itsme stuurt daar nooit een sms met een link over. Als je klikt op de link in de sms, zogezegd om te bevestigen dat je persoonsgegevens nog kloppen, zul je naar een valse website worden gelokt. Is de app van je bank aan de app itsme gelinkt, dan zal de hacker zo mogelijk met je geld aan de haal gaan.

09 maart 2021
itsme en smishing

Digitale fraude of phishing (ook "smishing" genoemd als het via een sms gebeurt) is aan een steile opmars bezig. Denk maar beter niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Via een perfect nagemaakte website krijg je snel het gevoel in een vertrouwde omgeving bezig te zijn, terwijl achter de schermen een fraudeur de controle heeft overgenomen.

Als een fraudeur erin slaagt om via de link in een sms of mail frauduleus geld van je rekening te halen, zul je dat meestal niet kunnen terugeisen van je bank. De banken schermen heel snel met het argument van "grove nalatigheid".

Het is niet omdat er "itsme" staat dat het ook itsme is

Fraudeurs doen zich in een sms voor als een instelling die je betrouwt: itsme, je bank, je telecomoperator, de FOD Financiën … Of ze versturen het bericht via een telefoonnummer dat je bekend voorkomt, zoals het verkorte nummer 8850, dat je misschien al eerder hebt opgemerkt met berichten van onder meer een overheidsinstantie, je eigen bank of de pizzaverkoper, maar dat dus evengoed door een hacker kan worden gebruikt. 

Ze laten je op een link klikken die je naar een nagemaakte webpagina leidt. De namaak is zo goed dat je de indruk hebt dat je je aan het aanmelden bent zoals je dat al eerder hebt gedaan. Je vult nietsvermoedend je persoonsgegevens in: de pincode van je itsme, de responscode van je digipass, het nummer van je bankkaart of je identiteitskaart, je telefoonnummer enz. En het kwaad is geschied, je hebt de mogelijkheid gegeven aan de fraudeur om overschrijvingen te doen in jouw naam.

De website zelf mag dan al vertrouwd overkomen, het is de sms die je naar die pagina heeft geleid, die een belletje had moeten doen rinkelen. Itsme waarschuwt op zijn website uitdrukkelijk voor valse mails of sms'en rond een heractivatie van je account of een verdachte login. Ook banken en overheidsinstanties melden geregeld dat ze nooit naar vertrouwelijke informatie vragen via mail, sms of telefoon.

Als je alert bent geweest

Voel je meteen nattigheid, stuur dan een screenshot van je sms via mail naar verdacht@safeonweb.be. Safeonweb kan de links checken en laten blokkeren indien nodig. Zo kun jij dus andere consumenten helpen. Weet je niet hoe je een screenshot kunt maken? Google gewoon "screenshot + model van je gsm". 

Als je je hebt laten vangen

Blokkeer zo snel mogelijk:

  • je bankkaart via Card Stop (070 344 344);
  • je rekening via je bank; 
  • je itsme-account via de website van itsme.

Vraag de terugbetaling van het frauduleus afgehaalde geld aan je bank.

Als de bank je laat vallen

Het is niet uitgesloten dat je bank niet zal aanvaarden om je te vergoeden voor het geld dat frauduleus kon worden afgehaald. Het probleem met phishingpraktijken is dat je in een aantal gevallen vrijwillig geheime codes hebt opgegeven zonder te beseffen dat je ze aan criminelen gaf. De bank kan dan weigeren de verduisterde bedragen terug te betalen, door te stellen dat dit technisch gezien een door jou goedgekeurde betaling betrof, of dat je nalatig bent geweest.

Als je inderdaad op een weigering botst, dien dan een klacht in bij Ombudsfin, de instantie die bemiddelt bij consumentengeschillen in financiële aangelegenheden.

Je kunt voor tips ook terecht bij de experts van onze Adviesdienst, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

BEL 02 542 34 34

Om er beter tegen gewapend te zijn 

Phishingpraktijken worden steeds vernuftiger. Voor een overzicht van de meest gebruikte listen verwijzen we naar ons dossier over oplichterij via internet

Als je moe bent en op automatische piloot werkt, reageer je daarom beter niet op onverwachte verrassende berichten, waarbij je je ongemakkelijk voelt, ongeacht hoe dringend het ook lijkt. Eén ogenblik onachtzaamheid volstaat om in de val te lopen. Lees zeker ook ons dossier met tips om oplichters bot te laten vangen.