Nieuws

Deze landen buiten de EU eisen een verzekering die covidkosten dekt

18 februari 2022
Tekst "are you covered?" geschreven in zand

Al meer dan veertig landen buiten de Europese Unie eisen dat je een reis- of ziektekostenverzekering hebt afgesloten die je kosten dekt als je tijdens de reis wordt besmet met het coronavirus.

Vóór de coronapandemie moest je als toerist in zes landen (waaronder Cuba, Rusland en China) een bewijs kunnen voorleggen dat je een ziektekosten- of bijstandsverzekering had afgesloten. Sinds de uitbraak van de corona-epidemie is dat aantal gestegen naar ruim veertig, en het einde is nog niet in zicht.

Al deze landen liggen buiten de Europese Unie. Niet-essentiële reizen naar landen buiten de EU wordt nog steeds sterk afgeraden. Gaat u toch op reis naar een bestemming buiten de EU, raadpleeg dan de website van de FOD Buitenlandse Zaken voor de laatste aanbevelingen.

Welke landen eisen een verzekeringsbewijs? (situatie op 17 februari 2022).

Europa

Geen enkel land van de Europese Unie vraagt een bepaalde verzekering.

Buiten de EU vragen enkel Oekraïne en Rusland een verzekeringscertificaat. Je moet een bijstandsverzekering hebben die de kosten in verband met de behandeling van covid-19 dekt en gedurende het volledig verblijf.

Centraal-Amerika en Antillen

Heel wat landen uit deze regio leggen aan de toeristen een verplichte verzekering op, zoals Aruba, de Bahama’s, Belize, Sint-Maarten en Turks- en Caicoseilanden. Voor reizen naar deze landen moet je een zogenaamde “Travel Health Insurance” via een lokale maatschappij afsluiten. Deze verzekering is enkel geldig op het grondgebied zelf en dekt doorgaans medische kosten in verband met covid-19, kosten als gevolg van een quarantaine, een verblijf in een afdeling intensieve zorgen en de kosten voor covidtests. De reisverzekering die je mogelijk al hebt, zal niet volstaan om deze landen binnen te komen.

Cuba verplicht toeristen al sinds 2010 om een reisverzekering af te sluiten. Check vóór je vertrek of je verzekeringsmaatschappij deze verzekering aanbiedt. Slechts een vijftal verzekeraars (waaronder Europ Assistance en Allianz Assistance) worden erkend door de Cubaanse autoriteiten.

Niet-gevaccineerde reizigers die naar Costa Rica willen reizen, moeten een ziektekostenverzekering afsluiten die medische kosten als gevolg van covid-19 dekt. De minimale dekking moet $ 50 000 bedragen en de minimale dekking voor extra hotelkosten door een gedwongen langer verblijf vanwege een coronabesmetting is $ 2 000.

Reizigers die tweemaal zijn ingeënt, hoeven de verzekering niet te hebben.

Zuid-Amerika
Wie reist naar Argentinië, Bolivia, Chili of Paraguay moet een bewijs kunnen leveren van een ziekteverzekering die de kosten in verband met een covidbesmetting dekt. In Chili moet de ziekteverzekering medische kosten als gevolg van een coronabesmetting tot $ 30 000 dekken.
Afrika

Een tiental landen waaronder Algerije, Kaapverdië, Namibië en de Seychellen verplichten reizigers om een ziektekostenverzekering af te sluiten die ook covid-19 dekt. De nadruk ligt op een voldoende dekking voor medische kosten, quarantaine en repatriëring.

Wie een Algerijns visum aanvraagt, moet het bewijs van een reisverzekering voorleggen. De polis moet hospitalisatiekosten, ambulante medische kosten en repatriëringskosten dekken.

Azië

Reizigers naar Cambodja worden aangemoedigd om een extra covidverzekering af te sluiten via een lokale verzekeringsmaatschappij (Forte Insurance). 

Voor reizen naar China is het afsluiten van een ziekte- of reisbijstandsverzekering een noodzaak. Je krijgt geen medische zorgen tenzij je kunt aantonen dat je verzekering voldoende dekking biedt.

In de Filipijnen, Indonesië en Singapore moet je een reisverzekering hebben met een minimumdekking tussen $ 25 000 en $ 35 000 voor medische kosten in verband met corona.

Thailand eist een verzekering die medische kosten als gevolg van corona dekt tot minimaal $ 50 000 in het kader van de Thailand Pass.

Reizigers naar Maleisië moeten een Covid Travel Pass hebben die medische kosten tot $ 80 000 dekt. Deze pas is enkel verkrijgbaar via Tune Protect Malaysia (een lokale verzekeraar) en is enkel bestemd voor mensen vanaf dertig jaar.

Hoe kom je aan een attest?

Wij deden een rondvraag bij 22 verzekeringsmaatschappijen, bijstandsverleners en ziekenfondsen.

De meeste verzekeraars en bijstandsverleners leveren de nodige attesten of verzekeringsbewijzen af. Ze zijn vaak opgesteld in het Engels, Spaans of Frans en vermelden bijna altijd uitdrukkelijk de dekking van kosten als gevolg van corona. In de meeste gevallen (KBC, Europ Assistance, Allianz Assistance …) staan de attesten online of vraag je ze aan via mail of telefoon. Dan krijg je ze toegestuurd via mail of per post. Alle organisaties behandelen deze aanvragen met spoed. Bij ING moet je minstens 72 uur op voorhand de aanvraag indienen.

Ziekenfondsen die bijstandsverzekeringen of hospitalisatieverzekeringen aanbieden, leveren meestal geen specifieke informatie over de dekking, ook niet in verband met corona. Dat is bijvoorbeeld wel het geval bij de Christelijke Mutualiteit, maar een optie bij de Liberale Mutualiteit. De meeste ziekenfondsen leveren bovendien attesten af in een beperkt aantal talen. Dat kan een probleem zijn in landen die bijvoorbeeld Engelstalige of Spaanstalige documenten vragen.

Heb je een attest van een ziekenfonds nodig, vraag die dan twee à drie weken van tevoren aan. De Socialistische Mutualiteit heeft zelfs vier weken nodig. Wanneer je het attest ontvangt, controleer je beter of het in de gewenste taal is opgesteld, de gedekte kosten vermeldt (ook in verband met corona), en ook de duur van de dekking en de maximale tussenkomst.

Enkele tips

  • Er bestaat geen officiële lijst van landen die een specifieke reis- of ziekteverzekering vragen. Check bij de reisorganisator of de ambassade van het betrokken land wat de meest recente vereisten zijn. De adressen en websites van de buitenlandse ambassades staan op de website van FOD Buitenlandse Zaken. Informeer je ook over de lokale regels in verband met vaccinaties, tests en quarantaine.
  • Als je al een hospitalisatie- of reisverzekering hebt, neem dan contact op met de verzekeraar of je makelaar. Vraag of de verzekering is aangepast aan de vereisten van het land van bestemming.
  • Raadpleeg ons dossier met veelgestelde vragen over reizen in tijden van corona.

naar de veelgestelde vragen