Nieuws

Check dit voor je op reis vertrekt in de paasvakantie

31 maart 2022

Heb je een skireis gepland tijdens de paasvakantie? Of ga je een zonnig oord opzoeken? Win dan tijdig informatie in over de na te leven gezondheidsregels. Anders riskeer je een onaangename verrassing.

Covid 19 lijkt in ons land misschien min of meer achter de rug, toch althans wat de coronamaatregelen betreft, maar in andere landen gelden soms nog zeer strikte regels. Ook in buurlanden en in andere EU-lidstaten. In Duitsland en Italië bijvoorbeeld is het soms verplicht om een FFP2-masker op te zetten en moet je je Covid Safe Ticket (CST) plus identiteitsbewijs geregeld bovenhalen. Hopelijk heb je de CST-app dus nog niet van je smartphone verwijderd.

Vóór je vertrek

Win vooral tijdig voldoende informatie in. 

Zoek uit wat de regels zijn voor het land waar je naartoe wilt en welke documenten of testresultaten je precies zult moeten voorleggen, niet alleen voor jezelf maar ook voor de kinderen. 

Moet je een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen voor je reisbestemming, je registreren of een verklaring op eer invullen? Waar is het mondmasker verplicht en welk type? Waar heb je het CST nodig? Moet je beschikken over een bewijs van een reis- of ziektekostenverzekering die je kosten dekt als je tijdens de reis met het coronavirus wordt besmet? Hoelang is je CST geldig (de meeste landen houden zich aan de Europese beslissing dat het negen maanden geldig is in de hele EU)? Wat als je nog geen boosterprik hebt gehad? Kun je zo nodig de lokale app voor een CST installeren (sommige landen raden dat aan)? 

En volg de situatie op de voet want de regels kunnen snel veranderen.

Bij de terugkeer

Voor de terugkeer naar ons land is alles op dit ogenblik wat minder strikt geworden. Je moet in principe alleen nog het PLF invullen als je met de trein, de bus, de boot of het vliegtuig naar België reist vanuit een land van buiten de Europese Unie of Schengenzone dat niet op de “witte lijst” staat. In alle andere gevallen mag je het PLF invullen, maar is het niet verplicht.

Voor meer info

Voor de reisadviezen per land kun je terecht op de website van de FOD Buitenlandse Zaken, de website van de EU of de website van de ambassade van het land zelf.

Voor de regels die gelden bij de terugkeer naar België verwijzen we naar de officiële Belgische website over corona

Je kunt ook het antwoord op tal van vragen vinden in ons eigen dossier over reizen.

NAAR ONS DOSSIER OVER REIZEN IN CORONATIJDEN