Dossier

Komt je ziekenfonds tussen op reis?

18 maart 2021
Komt je ziekenfonds tussen op reis?

Je ziekenfonds komt tussen in de kosten als je op reis medische verzorging nodig hebt. Nochtans is het slim om daarbovenop reisbijstand te nemen. We leggen je uit waarom.

Heb je recht op terugbetaling van je medische kosten in het buitenland via je ziekenfonds?

Ja, als je in België aangesloten bent bij een ziekenfonds, dan kun je op tussenkomst rekenen als je in het buitenland ziek of gewond bent. Vraag voor je vertrek de gratis Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan bij je ziekenfonds. Je kunt dan terugbetaling krijgen voor dringende of noodzakelijke medische zorg in de 30 landen van de Europese Economische Ruimte, Zwitserland, Australië en Noord-Macedonië.

Op je EZVK-kaart staat het nummer van de alarmcentrale die je 24/24 kunt bereiken. Bij de meeste ziekenfondsen is dat de centrale van MUTAS. Als je in het ziekenhuis moet worden opgenomen, moet je dat binnen de 48 uur melden bij de alarmcentrale. 

Waarom dan een extra reisbijstandsverzekering nemen?

Reisbijstand is een pak uitgebreider dan de bijstand die je krijgt via je EZVK-kaart: 

  • Het ziekenfonds komt niet overal ter wereld tussen. Meestal is de dekking beperkt tot Europa en Noord-Afrika. Als je bijvoorbeeld naar de VS of Japan reist, dan kun je geen beroep doen op je ziekenfonds.
  • De vergoeding van het ziekenfonds is lager. Dit kan in sommige landen (zoals Zwitserland) voor problemen zorgen aangezien de medische kosten hoog kunnen oplopen. Met je reisbijstand krijg je het verschil terug tussen wat het ziekenfonds betaalt en het bedrag van je factuur. Controleer wel tot welk bedrag je medische kosten in het buitenland terugbetaald worden. Weet dat een bedrag van € 500.000 tot € 750.000 volstaat.
  • Bepaalde kosten zoals die van een reddingsteam of voor verlengd verblijf om medische reden worden niet vergoed door het ziekenfonds. Reisbijstand doet dat onder bepaalde voorwaarden wel.
  • Je moet bij de meeste ziekenfondsen een franchise betalen. Bij de CM is dat bijvoorbeeld € 60 per persoon en per dossier.

Vergelijk en kies je reisbijstand slim

Om met een gerust hart te vertrekken, neem je dus beter een reisbijstandsverzekering. Weet dat verzekeraars uiteenlopende formules bieden. Vergelijken is dan niet altijd makkelijk. Laat je daarom leiden door de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen.

Vind je reisbijstandsverzekering