Dossier

Wat is een bagageverzekering?

02 juli 2020
Bagageverzekering, wat is dat?

Een bagageverzekering is een verzekering die tussenkomt bij verlies, beschadiging of diefstal van je bagage. Ontdek waarop je moet letten als je een bagageverzekering kiest en check de weetjes.

In welke situaties is een bagageverzekering nuttig?

 • Je koffers worden gestolen uit je auto of uit je hotelkamer.
 • De tent die je meenam op vakantie wordt beschadigd door een neervallende boom.
 • Je koffers blijken niet op het vliegtuig te zitten als je aankomt op je vakantiebestemming.

Wat dekt een bagageverzekering?

Een bagageverzekering komt meestal tussen in de volgende gevallen:

 • Bij diefstal van je bagage of beschadiging door een toevallige omstandigheid zul je een schadevergoeding krijgen.
 • Bij vertraging in de aflevering zal de verzekering contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij of het transportbedrijf om te zorgen dat je je bagage terug krijgt. In afwachting ontvang je een bedrag voor dringende aankopen.

Waarop letten als je een bagageverzekering kiest?

 • Zijn waardevolle voorwerpen ook verzekerd? Zijn er voorwaarden voor ze verzekerd zijn? Is er een beperking in de schadevergoeding die je kunt krijgen?
 • Moet je de waarde van al je spullen bewijzen of wordt er een vastgelegd bedrag (dekking ‘eerste risico’) vergoed?
 • Wat zijn de uitsluitingen? Bijvoorbeeld cash geld of reistickets zijn meestal niet gedekt. Diefstal uit een tent kan ook uitgesloten zijn. Of uit je auto als je auto op de openbare weg geparkeerd is ’s nachts of uit je hotelkamer als er geen sporen zijn van inbraak.

3 weetjes over een bagageverzekering

 1. Een bagageverzekering is meestal een onderdeel van een reisverzekering. Die verzekering is ruimer dan een reisbijstandsverzekering die enkel bijstand biedt als je (tijdelijk) zonder bagage zit. Je reisbijstandsverzekeraar zal dan een koffer nasturen, maar zal geen schadevergoeding betalen. 
 2. Zowel de spullen die je meeneemt op reis als de voorwerpen die je op reis gekocht hebt, zijn gedekt door de bagageverzekering.
 3. Als er iets gebeurt met je bagage leg je het best officieel klacht neer. Je kunt dan het proces-verbaal toevoegen aan je aangifte bij je verzekeraar. Ook een inventaris van je gestolen, vernielde of beschadigde bagage en een lijst met de nieuwwaarde van elk voorwerp kunnen interessant zijn.

Hulp nodig om een goede reisbijstandsverzekering te vinden?

In de koopwijzer reisbijstandsverzekeringen kun je de prijs en de kwaliteit van de verschillende reisbijstandsverzekeringen vergelijken. Wil je je reisbijstand uitbreiden met een bagageverzekering? Dat kan bijvoorbeeld met Globo van Test Aankoop Verzekeringen.

Vind je reisbijstandsverzekering