Nieuws

Overweeg je om studiejaren af te kopen? Doe dan nu de aanvraag

28 oktober 2020
afkoop studiejaren

Als je eraan denkt om je later wettelijk pensioen wat op te trekken door studiejaren te regulariseren, kom je nog tot eind november 2020 in aanmerking voor een gunsttarief.

Een van de factoren die meespelen voor de berekening van je wettelijk rustpensioen is het aantal jaren dat je hebt gewerkt. De jaren dat je studeert, bouw je dus geen pensioenrechten op. Tenzij je studiejaren afkoopt. Dat betekent dat je tijdens je beroepsloopbaan zelf een bijdrage stort om bepaalde jaren te regulariseren. Met als doel aan een groter aantal jaren te geraken dat meetelt voor je pensioen en zo aan een hoger pensioenbedrag te komen. 

Zo'n afkoop kan ook voor ambtenaren die niet aan een "volledige beroepsloopbaan" komen. Anders dan vroeger tellen hun studiejaren immers niet meer sowieso volledig mee in de berekening.

Tot eind november 2020 geldt nog een gunsttarief. De aanvraagprocedure is helemaal niet moeilijk. Aarzel daarom niet om nu snel je aanvraag in te dienen. Beslissen of je daadwerkelijk geld zult storten kun je later. Want wij raden af om dat halsoverkop te beslissen. Het is en blijft een gok op de toekomst. Bovendien verloopt niet alles zo rechtlijnig als je zou kunnen verwachten. De afkoop kan uiteindelijk minder opbrengen dan wat wordt voorgehouden.

Het is een echt gunsttarief

Als je de regularisatie aanvraagt vóór 1/12/2020, moet je momenteel € 1 560,60 betalen om één studiejaar af te kopen. Idem dito als je afkoopt binnen tien jaar na het behalen van je diploma.

Maar koop je pas af vanaf 1/12/2020 of na die tien jaar, dan zul je een hogere bijdrage moeten ophoesten. Hoe langer je wacht, hoe hoger het bedrag. Het kan oplopen tot zowat € 6 000. 

Aanvragen kan geen kwaad

Je kunt de afkoop online aanvragen op MyPension.be of op papier, bij de Federale Pensioendienst. 

De aanvraag verplicht je tot niets! Je moet pas beslissen om al dan niet effectief studiejaren af te kopen nadat je alle informatie hebt gekregen van de Federale Pensioendienst.

Soms vreemde resultaten

Het brutobedrag dat officieel als extra pensioen zal worden uitgekeerd, is wettelijk bepaald. Maar pin je daar niet op vast. Wij hebben immers vastgesteld dat sommige mensen riskeren daar uiteindelijk niets of amper iets van over te houden door de rare kronkels in de berekening van de sociale bijdragen en van de belasting.

Wij kunnen het voor jou berekenen

Wil je graag weten hoe het precies voor jou zit? Als je lid bent van Test Aankoop, helpen we je daar graag bij. Meer informatie daarover vind je in ons dossier over de afkoop van studiejaren

LEES HIER HOE WIJ JE KUNNEN HELPEN