Tips

Veilig betalen met je kaart

05 september 2023

Steeds meer betalen we met een kaart en steeds meer kopen we online. Om het risico van frauduleus gebruik te beperken en om er zeker van te zijn dat je kaart effectief door jou wordt gebruikt, zijn er bepaalde stappen en waarborgen bij deze betalingen zonder contant geld en vaak zonder dat je zelf aanwezig bent. Wij leggen ze uit. 

Aantonen dat jij de eigenaar van de kaart bent 

Hoewel cash geld nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel is, neemt het gebruik ervan af naarmate kaartbetalingen meer ingang vinden. De pandemie heeft dit verschijnsel versneld en mensen die vroeger contant geld gebruikten, zijn in winkels en supermarkten met een kaart gaan betalen of deden voor het eerst online aankopen

De veiligheid van deze betalingen, waarvoor soms niet eens een pincode nodig is of de kaarthouder niet fysiek bij aanwezig is, is van cruciaal belang. Daarom zal, afhankelijk van waar jij winkelt, de betaling het een of het ander vereisen.

KIES DE MEEST GESCHIKTE KAARTEN VOOR jouw PROFIEL

Hoe betalen in fysieke winkels 

Normaal gesproken zijn er twee manieren om met je kaarten te betalen in fysieke winkels: 

Contactloze betaling 

Bijna alle kaarten zijn contactloos en bevatten een verborgen radiochip met NFC-technologie, waarmee je betalingen kunt verrichten door gewoon de kaart dicht bij de betaalterminal van het verkooppunt te brengen en je pincode in te voeren. 

Alleen in bepaalde gevallen is het niet nodig om de pincode van de kaart in te voeren, om kleine betalingen te vergemakkelijken en als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

  • Het bedrag van de aankoop is minder dan 50 EUR. 
  • Sinds de laatste keer dat je de pincode gebruikte, hebt je niet meer dan 100 of 150 euro (dit is afhankelijk van je bank) aan opeenvolgende aankopen met de kaart betaald.

Als je dus een aankoop gaat betalen en je wordt om je pincode gevraagd, heb je een van deze twee limieten overschreden.

Betalen met de chip 

Alle kaarten hebben een chip die voldoet aan de EMV-beveiligingsnorm (acroniem van de bedrijven die deze hebben ontwikkeld: Europay, MasterCard en VISA). De chip slaat de informatie op die nodig is om transacties met onze kaarten uit te voeren, zowel in winkels als aan geldautomaten.

Je kan je aankopen in fysieke winkels betalen door de kaart in de chiplezer van de winkel te steken. In dat geval is het altijd nodig om de transactie te goed te keuren door een pincode in te voeren, ongeacht het bedrag van de aankoop.

Hoe betaal ik online aankopen? 

Om online aankopen te doen met je kaart, wordt je altijd om de volgende informatie gevraagd, die op standaard kredietkaarten staat vermeld 

  • Het kaartnummer
  • De vervaldatum
  • De naam van de kaarthouder
  • CVC / CVV (wat staat voor Card Verification Code of Card Verification Value) 

Bovendien, en op enkele uitzonderingen na, moet je om de betaling af te ronden de transactie autoriseren met behulp van de sterke authenticatiemechanismen die de kaartuitgever vereist. Deze mechanismen omvatten het gecombineerde gebruik van twee of meer van de volgende elementen: iets dat je weet (bijv. je pincode), iets dat je bezit (bijv. je kaartlezer of je smartphone), iets dat jou eigen is (bijv. je vingerafdruk).

Meer info hierover :

VEILIG ONLINE BETALEN

Om online kaartbetalingen te verrichten, is het dus al noodzakelijk om je kaartlezer of een mobiele telefoon te hebben, afhankelijk van wat de kaartuitgever (vaak de bank) vereist. Hou er rekening mee dat de telefoon in veel gevallen een vrij recente smartphone moet zijn om de bankapp, itsme of een app voor vingerafdrukverificatie er veilig op te gebruiken. 

Hoe betalen in het buitenland 

Als jij naar het buitenland reist, is de betaalwijze in bijna alle gevallen dezelfde.

Let evenwel op wanneer je buiten de eurozone aankopen doet:

Uit veiligheidsoverwegingen werken betaalkaarten dikwijls standaard alleen binnen Europa, en zijn ze daarbuiten geblokkeerd. Dus moet je die beveiliging voor verdere reizen laten opheffen. Bij de meeste banken kun je dat zelf nakijken via de app of via internetbankieren en indien nodig tijdelijk aanpassen. Contacteer je bank in geval van twijfel. Wacht niet tot het allerlaatste moment om de deblokkering aan te vragen.

Lees meer over betalen in het buitenland

Problemen? Vertrouw op Testaankoop 

Bij Testaankoop willen we het beste voor onze leden: daarom bieden we hen volledige en onafhankelijke informatie om hen te helpen bij het maken van hun keuzes, evenals exclusieve diensten zodat ze, indien nodig, hun rechten kunnen doen gelden in geval van consumentenproblemen of klachten, bijvoorbeeld over misbruik van een kaart. Ontdek het zelf.

Contacteer onze experten