Dossier

Wat betekenen de termen en nummers op je betaalkaarten en waar vind je ze terug?

17 maart 2023

CVV- of CVC-nummer, kredietkaartnummer, vervaldatum: dit zijn slechts enkele van de termen die je op je betaalkaarten vindt. Maar wat betekenen ze? En hoe moet je elk nummer en elke code interpreteren die erop vermeld staan? Hier is alles wat je moet weten. 

Betaalkaarten hebben codes en nummers waar we vertrouwd mee moeten raken om ze correct te kunnen gebruiken. Maar hoe ziet een bankkaart eruit? En waar moet je op letten? Wij leggen het uit.

Identificatienummer en codes: een bankkaart onder de loep

Om u te vertellen hoe een krdietkaarten, prepaidkaarten en debetkaarten eruitzien, gebruiken we van elk een voorbeeld. We beginnen met een voorbeeld van een Visa kredietkaart:

 

Aan de achterkant van de kaart is ruimte om deze te ondertekenen: de kaart kan alleen worden gebruikt door de wettige houder en de verkoper kan om identificatie vragen. Aan de achterkant vind je ook de CVV- of CVC-code, die uit drie cijfers bestaat en wordt gevraagd tijdens online betalingen als verificatiecode.

Prepaid met identificatienummer

De prepaidkaart heeft dezelfde kenmerken als de kredietkaart hierboven beschreven, maar in plaats van "credit" staat op de voorkant "prepaid". Ze heeft dus ook een nummer om de kaart online te gebruiken (die ook te vinden is op de kredietkaart).

 

Debetkaarten: er zijn twee betalingscircuits

De debetkaart ontvang je wanneer je een bankrekening opent, wordt vaak kortweg de Bancontactkaart genoemd. Maar deze kaart heeft meestal twee betalingscircuits. Aangezien Bancontact in principe enkel in België gebruikt kan worden, wordt hier een tweede internationaal betalingscircuit aan toegevoegd.