Nieuws

"Week van het Geld": geld lenen, iets om over na te denken

12 maart 2018

Van 12 tot 18 maart organiseert Wikifin een week in het teken van financiële voorlichting. Deze gelegenheid grijpen ook wij aan om enkele adviezen in verband met lenen in herinnering te brengen. En om onze koopwijzers en calculators onder de aandacht te brengen. Zodat je met kennis van zaken een lening aangaat.

Van 12 tot 18 maart organiseert Wikifin, het financiële voorlichtingsprogramma van de FSMA (Belgische autoriteit voor financiële diensten en markten) voor de derde keer zijn “Week van het Geld". Het thema van dit jaar is lenen.

Dit uitstekende initiatief is bedoeld om een groot publiek te informeren over verschillende aspecten die verbonden zijn aan geld, en dus om mensen beter te wapenen in de jungle die het vermogensbeheer soms is.

Een initiatief dat we meer dan verwelkomen, aangezien financiële voorlichting van de consument een van onze stokpaardjes is. Deze "Week van het geld" vormt dus voor ons de aanleiding om bepaalde adviezen voor kandidaat-leners te herhalen, en om de aandacht te vestigen op de instrumenten die we tot jouw beschikking stellen.

Lenen is immers allesbehalve onschuldig. Wij waarschuwen dan ook regelmatig voor de mogelijke gevaren van een lening, want het is belangrijk om verstandig te lenen.

Wees voorzichtig met kredietopeningen

Kredietopeningen, een vorm van consumentenkrediet die vaak gekoppeld is aan een betaalkaart, zijn wijd verspreid. Ze worden soms al te gemakkelijk toegekend door winkels, banken of kredietinstellingen.

De formule is zeer soepel: een geldreserve die men kan gebruiken, (haast) zoals men wil, en die men op eigen tempo terugbetaalt. Maar die soepelheid houdt ook een risico in, namelijk een haast permanente schuldgraad.

Alvorens zo’n krediet af te sluiten, raadpleeg ons dossier Kredietopeningen: blijf er van weg. We bespreken er in detail de voor- en nadelen, evenals de alternatieven. Ook als je reeds zo’n krediet hebt genomen, vertellen we je hoe je dit het best inzet.

Onderhandel over je hypotheeklening

Voor veel consumenten is dit het belangrijkste financiële engagement dat ze aangaan in heel hun leven. De implicaties ervan zijn zeer groot, gezien de bedragen en de duur van de lening. Meer dan bij elke andere lening is het van belang dat je maximaal geïnformeerd bent, objectief en onafhankelijk.

Je vindt die informatie in ons dossier Een hypotheeklening sluiten: tips. Onder de adviezen die worden gegeven: kies niet blindelings voor het laagste JKP (jaarlijks kostenpercentage), onderschrijf niet noodzakelijkerwijs de verzekeringen die worden voorgesteld door de kredietinstelling,…

De maximale maandelijkse terugbetaling die je kunt dragen, kun je berekenen met onze module Hypotheekleningen: nuttige berekeningen.

En onze Koopwijzer hypotheekleningen helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van het aanbod op de markt.

Naar onze koopwijzer hypotheekleningen

Op basis van het beste aanbod dat je hier krijgt, hoef je nu alleen nog maar de concurrentie te laten spelen.

Kies de juiste kredietinstelling

Het is zeer belangrijk om je budget zorgvuldig op te stellen vooraleer je een krediet aangaat.

Je moet er zeker van zijn dat je inkomsten en je uitgaven je de mogelijkheid geven om de maandelijkse aflossingen te betalen zoals voorzien. Want elke betalingsachterstand kan je veel geld kosten aan boetes en intresten.

Indien je je berekeningen hebt gemaakt en je hebt beslist te lenen voor je nieuwe wagen, renovatiewerken aan je woning of een ander project dat je na aan het hart ligt, kies dan niet het eerste voorstel dat je wordt aangeboden voor een lening of verkoop of afbetaling.

Vergelijk de tarieven die worden aangeboden door de verschillende kredietverleners voor eenzelfde bedrag en eenzelfde duur, om de juiste keuze te maken.

Wij analyseren voortdurend de markt. Met onze koopwijzers voor autoleningen, persoonlijke leningen en renovatieleningen win je kostbare tijd bij je opzoekwerk en onderhandelingen.

Wij luisteren, wij geven advies

Indien je objectieve informatie nodig hebt alvorens te beslissen om een lening aan te gaan, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Aarzel evenmin als je problemen ondervindt in de loop van een krediet, of als je moeite hebt om een lening terug te betalen zoals overeengekomen.

Bel of mail ons

Wij proberen je te helpen om er een beter beeld van te krijgen en je zorgen weg te nemen.