Persbericht

Tweede verblijfsbelasting: inschrijvingen nog steeds geopend, richting onderhandelingen ?

09 juli 2021

Niet lang geleden richtte Test Aankoop zich tot de eigenaars van een buitenverblijf in Koksijde, De Panne en Knokke die onderworpen zijn aan een specifieke taks op hun appartement, stacaravan of andere woonst. Ondertussen manifesteerden zich reeds enkele honderden gedupeerden.  Vandaag, 9 juli, richtte Test Aankoop ook een officieel schrijven aan de 3 betrokken gemeenten met een voorstel tot onderhandelen.

Discriminerende belasting moet worden terugbetaald…


Eigenaars van een tweede verblijf in de gemeente Koksijde, Knokke of De Panne zijn tweedeverblijvers taks verschuldigd. Test Aankoop is van mening, zoals reeds meermaals bevestigd door de rechtbanken en in het bijzonder door de hogere rechtscolleges (hoger beroep en cassatie), dat het verschil in behandeling tussen eigenaars van een tweede woning en de inwoners van de gemeente niet gebaseerd is op objectieve en redelijke criteria en dat hierdoor een discriminatie ontstaat die bij wet verboden is.  Dit verschil in behandeling impliceert dat de belasting nietig moet worden verklaard en dus moet worden terugbetaald, aldus de consumentenorganisatie.

 

Test Aankoop stelt voor de betrokken belastingplichtigen te groeperen.

De organisatie nodigt alle belastingbetalers die betrokken partij zijn, zich aan te melden voor een actie om wat onterecht geïnd is, terug te vorderen en dit via www.test-aankoop.be/tweedeverblijf. Een standaardbrief is er beschikbaar, die vervolgens ingevuld en opgestuurd moet worden naar de gemeente.

 

Test Aankoop stelt de 3 gemeenten voor te onderhandelen.

Vandaag, vrijdag 9 juli, richtte Test Aankoop zoals gepland, een officieel schrijven aan de drie gemeenten, met het voorstel om de tafel te gaan zitten en te onderhandelen.  Ondertussen meldden zich reeds enkele honderden belastingbetalers.  Een discussie of onderhandeling zou het mogelijk maken een collectieve oplossing voor alle betrokkenen te bereiken. Intussen wordt voorgesteld zich aan te blijven melden voor de actie en de standaardbrief voor de gemeenten te downloaden.

 

Op vrijdag 9 juli heeft Test-Aankoop, zoals gepland, officiële brieven naar de drie gemeenten gestuurd met het voorstel met hen om de tafel te gaan zitten om te onderhandelen. Enkele honderden belastingbetalers hebben zich inmiddels gemeld.

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.