Stappenplan voor het aanvechten van de belasting op je tweede verblijf

Heb je een tweede verblijf in Koksijde, De Panne of Knokke-Heist? Dan betaal je volgens de rechtspraak ten onrechte een verblijfstaks.

Wij kunnen je helpen om deze taks terug te vorderen als je lid bent.

Hoe werkt het?

  1. Download onze modelbrief,
    en teken daarmee bezwaar aan.
  2. Gebruik het formulier om ons een kopie van je bezwaarschrift en - zodra mogelijk - het antwoord van de gemeente te bezorgen.
  3. Wij selecteren voor iedere specifieke gemeente een voorbeelddossier om daarmee aan de slag te gaan, maar uiteraard met de bedoeling om voor iedere deelnemer aan de actie eenzelfde resultaat te verkrijgen.

Vul het formulier in

Om gebruik te maken van dit formulier, moet je lid zijn.

Indien je geen lid bent, gelieve telefonisch contact op te nemen.

02 542 33 97

Indien je lid bent, gelieve aan te melden met je account.

Aanmelden

Veelgestelde vragen

1. In welke gemeenten wordt de tweedeverblijfstaks onrechtmatig geheven?

De meeste Belgische gemeenten kennen een tweedeverblijfstaks. Ze geldt voor mensen die een huis, appartement of stacaravan bezitten in een gemeente en deze woongelegenheid niet tot hoofdverblijf dient.

Ook Koksijde, De Panne en Knokke-Heist heffen een taks bij alle eigenaars van een tweede verblijf. De taks is echter omstreden in deze gemeenten, omdat eigen inwoners geen aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting betalen. De taks druist in tegen het gelijkheidsbeginsel. Dat heeft zowel het hof van beroep in Gent als het Hof van Cassatie meermaals bevestigd.

2. Hoe kan ik de taks aanvechten?

Nadat je het aanslagbiljet hebt ontvangen, heb je drie maanden de tijd om een bezwaarschrift bij de gemeente in te dienen. Dat doe je best met een aangetekende zending. De gemeente heeft zes maanden om te antwoorden. In haar antwoord zal de gemeente zich onbevoegd verklaren om de wettelijkheid van de belasting te beoordelen. Met dat antwoord kun je naar de rechtbank. Dat moet je binnen drie maanden na ontvangst van het antwoord van de gemeente doen. Heb je geen antwoord gekregen, dan begint de termijn te lopen zes maanden nadat je je bezwaarschrift hebt gestuurd.

3. Hoe kan Test Aankoop mij helpen?

We stellen een modelbrief ter beschikking die als basis van je bezwaarschrift aan de gemeente kan dienen.

Daarnaast bieden wij bijstand in de gerechtelijke procedure aan leden.

Test Aankoop zal voor iedere specifieke gemeente een voorbeelddossier selecteren om daarmee aan de slag te gaan, maar uiteraard met de bedoeling om voor iedere deelnemer aan de actie eenzelfde resultaat te verkrijgen. Het is daarom van groot belang via het deelnameformulier zo snel mogelijk een kopie van je aanslagbiljet en van je verzonden bezwaarschrift te uploaden alsook het antwoord van de gemeente hierop.

02 542 33 97

Maandag tot vrijdag
Van 9u tot 12u30 - 13u tot 17u (vrijdag tot 16u)