Nieuws

Mijn gepensioneerde moeder is komen inwonen. Mag ik haar als ten laste aangeven?

Niet alleen kinderen kunnen als ten laste worden aangegeven in de belastingaangifte. Een naast familielid dat weinig inkomsten heeft, zorgbehoevend is en komt inwonen, mag je als ten laste aangeven. Je krijgt er een fiscaal voordeel mee.

07 juni 2022
belastingen, ten laste, ouders, kinderen

Het belastingvoordeel voor een inwonend familielid (ouder, grootouder, broer of zus) bestond al, maar zowel het voordeel als de voorwaarden zijn gewijzigd.

De belastingvrije som is opgetrokken van € 3 290 naar € 4 940 voor inkomstenjaar 2021. De voorwaarden zijn wel strenger geworden. Om als ten laste te kunnen worden beschouwd, moet je gepensioneerde moeder voldoen aan de volgende voorwaarden

  • ze is bij jou gedomicilieerd op 1 januari 2022
  • ze is ouder dan 65 jaar
  • ze heeft een laag inkomen
  • ze is zorgbehoevend.

Wat is een "laag inkomen"?

Om de nettobestaansmiddelen van je moeder te berekenen, houdt de fiscus geen rekening met de eerste schijf van € 27 430 van haar pensioenuitkering als 65-plusser.

Stel dat ze een belastbaar pensioen van € 29 000 aangeeft en geen andere inkomsten heeft. De fiscus berekent haar nettobestaansmiddelen als volgt: (29 000 - 27 430) x 80 % = € 1 256. Dat bedrag ligt ruim onder de € 3 410 die ze maximaal zou mogen verdienen om ten laste te kunnen zijn.

Wat is "zorgbehoevend"?

Vanaf dit jaar moet het inwonende familielid zorgbehoevend zijn met een zelfredzaamheid die met minstens negen punten is verminderd. Dat is bijvoorbeeld het geval als je moeder zich niet meer alleen kan verplaatsen, wassen en voeden.

Was je moeder al ten laste in 2020, maar is ze niet zorgbehoevend? Dan is er overgangsfase voorzien. Een familielid dat in 2020 al recht gaf op een belastingvrijstelling, behoudt dat recht voor de inkomsten van 2021 tot 2025, ook al is het niet zorgbehoevend.

Een ouder familielid dat nog niet ten laste was in 2020 of nog geen 65 jaar was in 2021, kan alleen recht geven op de normale belastingvrije som van € 1 650 als "andere persoon ten laste" en heeft geen recht op het vrijgestelde pensioenbedrag als bestaansmiddel.

Wij helpen je de aangifte te optimaliseren

Je vindt meer informatie over personen ten laste en de maximale inkomsten van deze personen om ten laste te kunnen blijven in onze jaarlijkse Belastinggids.

Als je een abonnement op Budget & Recht hebt, heb je de papieren versie van de Belastinggids ontvangen. Je kunt ook de digitale versie downloaden.

Als je geen abonnement op Budget & Recht hebt, kun je toch een exemplaar krijgen. Klik op de link en volg de procedure.

Om je aangifte te optimaliseren en te voorkomen dat je te veel belastingen betaalt, raden wij aan om onze fiscale software Multitax 2022 te gebruiken. Multitax berekent en optimaliseert je belastingen volgens de nieuwe regels en signaleert waar je nog een fiscaal voordeel zou kunnen krijgen. Je kunt simulaties doen en zien welke invloed een verandering in je aangifte heeft op de uiteindelijke belastingaanslag. 

Heb je nog vragen?

Aarzel niet om de experts van onze fiscale dienst te bellen op telefoonnummer 02 542 33 97, van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12 uur en tussen 13 en 17 uur (16 uur op vrijdag).

Bel 02 542 33 97