Nieuws

Kan ik mijn aanslagbiljet betwisten?

16 november 2021
aanslagbiljet betwisten

Ja, je kunt je aanslagbiljet betwisten. Het is per slot van rekening slechts een document met een samenvatting van wat jij hebt aangegeven en de manier waarop je belasting daarop is berekend. Zie je een fout, wacht dan vooral niet te lang om te reageren.

Wanneer je je aangifte via Tax on Web hebt ingediend, kreeg je meteen een overzicht met de afrekening. Dus wist je toen al of je moest bijpassen of dat je geld zou terugkrijgen. Maar misschien heb je je aangifte iets te snel ingevuld en heb je een fout gemaakt. Veel gemaakte fouten zijn cijfers omwisselen (350 in plaats van 530), een onjuist aantal personen ten laste invullen en iets bij een verkeerde code aangeven. Of je bent gewoon vergeten om een uitgave op te nemen waar belastingvoordeel aan gekoppeld is. De kosten voor de kinderopvang bijvoorbeeld.

Welnu, op het ogenblik dat je het aanslagbiljet ontvangt, kun je alles nog eens van a tot z controleren. 

Doe dat zelfs al krijg je geld terug. Want wie zegt dat je in feite niet nog méér zou moeten terugkrijgen?

Wij helpen je controleren

Denk niet te snel dat je daar toch niets van kent. Je vindt al wat je vooraf moet weten, samengevat in ons dossier Controleer je aanslagbiljet. Het bevat een voorbeeld van een aanslagbiljet waarbij we de belangrijkste posten in zeer toegankelijke taal een voor een becommentariëren. 

Betwist zo snel mogelijk

Wanneer je een fout of een vergetelheid vaststelt, is het je volste recht om het aanslagbiljet te laten corrigeren. Maar laat er geen gras over groeien. 

Soms volstaat een telefoontje naar de belastingcontroleur om een kleine wijziging te laten uitvoeren. Aarzel vooral niet, elk jaar zijn er tienduizenden mensen die dat doen.

Je kunt het ook schriftelijk aanpakken. Met een bezwaarschrift dat je aangetekend verstuurt. Of nog sneller, via MyMinfin, waar er een aparte rubriek "Een bezwaarschrift indienen en raadplegen" is.

Let wel! Je hebt hoe dan ook slechts zes maanden de tijd om het aanslagbiljet te betwisten en uit te leggen waarom je een correctie wilt. Wij beschikken over een dossier met alle details over hoe je te werk moet gaan als je een fout merkt in het aanslagbiljet. Je vindt er zelfs een modelbrief voor een bezwaarschrift tegen je belastingaanslag.

Werd achter je rug iets gewijzigd?

Soms wijzigt een belastingcontroleur volledig op eigen houtje een aangifte, zonder de betrokkene daarvan te verwittigen. Dat is niet normaal, dat hoef je niet te pikken. Wij beschikken over een dossier waarin je kunt lezen wat je moet doen wanneer de ficus je aanslag wijzigt zonder je te verwittigen.

Heb je nog vragen?

Ons dossier Overhoop met de fiscus bevat een schat aan informatie over je rechten tegenover de fiscus: hoelang mag hij je belasten, welke zijn de diverse procedures als je niet akkoord gaat, hoe gebeurt de fiscale controle, wat betekent fiscale bemiddeling enz.

Je kunt ook altijd bellen naar de fiscale experts van onze Adviesdienst op het nummer 02 542 33 97, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). 

BEL EEN FISCALE EXPERT OP