Dossier

Alles over Multitax, ons softwareprogramma dat je belastingaangifte vereenvoudigt

19 april 2023
Multitax FAQ

Onze Multitax belastingsoftware is het ideale hulpmiddel voor het berekenen van je belastingen. Je vindt er de belangrijkste rubrieken van de papieren Belastinggids op een duidelijke en gedetailleerde manier gepresenteerd. Bovendien krijg je nuttige en gefundeerde adviezen bij het opstellen van je belastingaangifte.

Wat is Multitax en hoe werkt het?

 

 

Multitax is het ideale programma voor je belastingaangifte. Het helpt je niet alleen om je aangifteformulier nauwkeurig in te vullen en je aanslag te berekenen, maar ook om je aangifte zo voordelig mogelijk in te vullen. Door simulaties uit te voeren zie je onmiddellijk de impact van elke wijziging in je inkomen, je belastingverminderingen of je gezinssituatie.

Het is al meer dan 30 jaar dat wij Multitax aanbieden. Het is in de eerste plaats een computerprogramma waarmee je je belasting kunt berekenen. Maar het gaat veel verder. Je kunt ermee uitzoeken hoe je je belastingaangifte eventueel kunt optimaliseren. Door je aandacht te vestigen op belangrijke belastingvoordelen die je misschien over het hoofd hebt gezien.

Je kunt met Multitax ook allerlei simulaties uitvoeren. Zo kun je de impact zien van een verandering in je inkomsten of je gezinssituatie en kun je berekenen wat het voor jou zou opbrengen als je met een bepaalde uitgave recht zou hebben op belastingvoordeel. 

Sinds enige tijd werken we hiervoor samen met Wolters Kluwer, het bedrijf waar heel wat accountants een beroep op doen. 

Je kunt het programma gewoon online gebruiken, ongeacht het soort computer waarover je beschikt. Het kan dus ook probleemloos met een Mac. 


Hoe krijg je toegang tot Multitax?

Het volstaat om naar het dossier Multitax te surfen. Daar vind je de button waarop je moet klikken om toegang te krijgen tot het programma. 

We behouden de toegang voor aan personen die een abonnement hebben genomen op Multitax.


Welke computer heb je nodig?

Multitax bevindt zich in de "cloud". Wanneer je het programma gebruikt, doe je het draaien op de servers van onze partner Wolters Kluwer. Daardoor moet je Multitax niet op je computer installeren en kun je het programma met eender welke computer gebruiken die met internet is verbonden. Ongeacht het besturingssysteem (Microsoft Windows, Apple macOS, Linux, Android, iOS).


Welke browser moet je gebruiken?

Je kunt de belangrijkste browsers gebruiken: Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox, Safari.

Alleen met Microsoft Internet Explorer 11 (IE11) zal het niet probleemloos verlopen. In dat geval zal Multitax je vragen om van browser te veranderen.


Hoe gebruik je Multitax?

Wanneer je het programma begint te gebruiken, zul je de nodige toelichting vinden over hoe het te gebruiken.Hoe kun je je berekeningen saven?

Alle gegevens die je inbrengt, worden continu automatisch gesaved. Je verliest dus niets als je plots geen internetverbinding meer hebt of als je even moet stoppen. 


Hoe kun je simulaties maken?

Het volstaat om voor elke simulatie een nieuwe aangifte op te starten. Multitax zal je vragen of je van een bestaande aangifte wilt vertrekken.


Hoelang blijven de aangiftes beschikbaar die je hebt aangemaakt?

De belastingregels worden elk jaar aangepast, de maximumbedragen worden herzien en de fiscus maakt een nieuw aangifteformulier op.

Als je lid bent van Test Aankoop en een abonnement hebt genomen op Multitax, krijg je elk jaar begin mei automatisch toegang tot de nieuwe editie van Multitax. De vorige editie blijft nog tot het einde van dat jaar ter beschikking. Dat is handig om je aanslagbiljet te controleren wanneer je dat  ontvangt. Wanneer je dus in mei 2023 toegang krijgt tot de editie 2023 van Multitax (voor de inkomsten van 2022), zul je nog tot eind 2023 toegang hebben tot de editie 2022 van Multitax (voor de inkomsten van 2021).

Als je de licentie koopt voor Multitax, behoud je de toegang tot die versie tot 30 april van het jaar daarna. Voor de licentie van Multitax 2023 betekent dat dus tot eind april 2024. 


Hoe worden je gegevens beschermd?

De privacywetgeving, meer bepaald de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of in het Engels GDPR), is strikt. Multitax is zo geconfigureerd dat het die regels nauwgezet naleeft. Enkele voorbeelden:

  • De communicatie tussen jouw computer en de beveiligde servers waar Multitax op draait, is versleuteld. 
  • De gegevens die je in Multitax inbrengt, worden afzonderlijk bewaard van de gegevens waarmee je kunt worden geïdentificeerd. Op die manier wordt een bijkomende beveiliging ingebouwd waardoor geen link zal kunnen worden gelegd tussen jou en de ingevulde gegevens indien iemand (bv. een informaticus) toegang moet hebben tot die gegevens.
  • Test Aankoop heeft geen toegang tot de gegevens die zich bevinden op de servers die door onze partner Wolters Kluwer worden beheerd. 

Voor meer details : zie de privacyvoorwaarden


Wat gebeurt er met je gegevens wanneer je je abonnement op Multitax stopzet?

Zodra je je abonnement op Multitax stopzet, zul je geen toegang meer hebben tot je aangiftes en de berekeningen die je ermee hebt gemaakt. Als je daar later nog naar wilt teruggrijpen, moet je dus een kopie ervan voor jezelf opslaan vóór je het abonnement stopzet. 

Korte tijd na de opzegging zullen je gegevens automatisch worden gewist, conform de privacyregels (GDPR).