Als je eraan denkt om iets op Vinted te kopen...
Er zijn diverse websites en apps waar je tweedehandsspullen kunt kopen en verkopen. Vinted onderscheidt zich door zijn "Kopersbescherming". Maar ook bij Vinted is het belangrijk om de spelregels te kennen en enige voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Steeds meer mensen geven spullen die ze niet meer gebruiken, een tweede leven door ze door te verkopen en consuminderen door tweedehands spullen te kopen. Vroeger waren rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, garageverkopen en advertenties in lokale krantjes hét terrein voor tweedehandsverkoop onder particulieren. Vandaag is online the place to be.
Tweedehandsplatformen als Vinted, 2dehands.be en Facebook Marketplace worden steeds populairder. Vinted is echter geen gewoon advertentieplatform. Je kunt betalen via het platform, de verzending is geregeld en in geval van problemen biedt Vinted aan om tussen te komen. Het bedrijf spreekt van zijn "Kopersbescherming".
Maar het blijft belangrijk om de essentiële regels van voorzichtigheid toe te passen.
De "Kopersbescherming" van Vinted
Vinted gaat er prat op de consument die zijn aankoop via het platform afhandelt, te beschermen als er iets misloopt met de aankoop. De betaling wordt namelijk gedurende kort tijd geblokkeerd. Zo krijgt de koper de kans om de zaak eerst met de verkoper te bekijken, en als dat niet helpt, kan hij Vinted om hulp vragen.
Let wel: die bescherming is niet gratis. De koper moet een vast bedrag betalen van € 0,70 plus 5 % van de prijs (zonder verzendingskosten).
Als de koper gebruikt maakt van het verzendsysteem dat Vinted voorstelt, krijgt de verkoper automatisch een verzendlabel dat hij op het pakje kan kleven.
Altijd voorzichtig blijven
Vinted is niet onveilig op zich. Maar net als bij andere zoekerssites slagen malafide personen er soms in om een consument weg van het platform te leiden, via bijvoorbeeld mail of Whatsapp. En dan is het altijd oppassen met wat men je vraagt te doen. Hou zeker de boot af als iemand méér biedt dan je vraagprijs maar je een betaallink stuurt zogezegd om te controleren of jij betrouwbaar bent.
Vergeet niet dat je je na je aankoop niet meer kunt bedenken. De wettelijke herroepingstermijn van 14 dagen geldt alleen in het geval van een onlineaankoop bij een professionele verkoper, dus niet tussen consumenten.
Lees altijd de beoordeling van de tegenpartij. Ervaringen van anderen kunnen zeer leerrijk zijn.
Als je de aankoop niet via het Vintedplatform regelt, spreek dan vooraf alles duidelijk af: de prijs, de wijze van betaling (verkoper, aanvaard geen buitenlandse cheque; koper, aanvaard nooit om te betalen via Western Union), de levering of afhaling (minder risico als je persoonlijk afspreekt, thuis of op een openbare plaats), wat met de risico’s van verzending, wie betaalt de kosten …
Lees ook ons dossier waarin we waarschuwen voor internetoplichterij.
Zit je met vragen?
Wij hebben de website en app van Vinted onder de loep genomen. Op een aantal punten leken die ons niet consumentvriendelijk, onder meer wat de duidelijkheid betreft van de informatie die wordt gegeven. We hebben daarover overlegd met Vinted, dat vervolgens enkele verbeteringen heeft aangebracht.
Wij beschikken ook over een uitgebreid dossier met de basisregels die gelden bij tweedehandsverkoop.