Nieuws

Mag een koerier kosten aanrekenen als hij mijn onlinebestelling brengt?

Ja, in bepaalde gevallen zul je daar niet onderuit kunnen. Bijvoorbeeld als je iets in Engeland bestelt. Of in China, en dat laatste komt vaker voor dan je misschien zelf denkt.

17 november 2021
koerier betalen bij onlinebestelling

Wanneer je een pakje krijgt van buiten de EU, riskeer je kosten voor de douane én voor het vervoerbedrijf. Zeker omdat je sinds 1/7/2021 je bij elke aankoop uit een niet-EU-land btw verschuldigd bent. De vervoersbedrijven schieten de douanekosten voor, maar laten zich daar wel voor vergoeden door jou. Precies daardoor riskeert de rekening gepeperd te zijn.

Om welke kosten gaat het?

Een pakje van buiten de EU moet normaliter de Belgische douane passeren. Daarbij zal onder meer worden nagegaan of er geen belasting moet worden betaald: sinds 1/7/2021 is op alles Belgische btw verschuldigd, en daarnaast zijn er ook soms accijnzen en invoerrechten. Sommige buitenlandse verkopers brengen die btw reeds bij de verkoop zelf in rekening. Maar zelfs als dat niet het geval is, kun je normaliter niet meer aan die btw ontsnappen bij een aankoop buiten de EU, tenzij de douane je pakje niet controleert.

Wanneer na een controle door de douane blijkt dat er nog kosten moeten worden vereffend, schiet het vervoerbedrijf die voor, maar laat zich daar wel voor vergoeden door jou. Elke vervoerder bepaalt zelf hoeveel hij daarvoor aanrekent. Niet zelden vormt die vergoeding het grootste deel van de extra kosten, vaak totaal niet in verhouding tot de prijs van het gekochte product. Bovendien is dat een kostenpost die je vooraf meestal niet kunt inschatten. 

Aan de deur te betalen

Sommige vervoerbedrijven vragen om de extra kosten vooraf te betalen. Maar in heel wat gevallen is het pas wanneer de koerier aan je deur staat, met het pakje in zijn handen, dat je de rekening gepresenteerd krijgt. 

Ben je het niet eens met de kosten die de douane heeft aangerekend? Neem dan contact met het vervoerbedrijf om die na de betaling terug te vorderen. 

Wil je die kosten niet betalen bij de levering? Dat kan, maar dan zul je je pakje ook niet krijgen, het zal meestal worden teruggestuurd naar de afzender. En de uitdaging zal dan zijn om de betaalde aankoopprijs terug te krijgen van de verkoper. 

Soms denk je ten onrechte binnen de EU te kopen

Wat telt, is van waar het pakje wordt verzonden. Alleen besef je soms niet dat het pakje van buiten de EU komt.

Sinds januari 2021 handel je buiten de EU met een onlineaankoop in het Verenigd Koninkrijk.

Op onlineplatformen zoals Bol.com, Zalando en Amazon is de verkoper vaak in het buitenland gevestigd. Zodra er bij een product staat “verkocht door X”, ga je het best op zoek naar het land van oorsprong.

Zelfs bij een Belgisch of Europees uitziende website kunnen de producten bijvoorbeeld vanuit Azië worden verstuurd omdat de verkoper gebruik maakt van de techniek van de zogenoemde dropshipping en dus alleen een tussenpersoon is. 

Zit je met een vraag?

Wil je meer weten over de douanekosten bij een aankoop buiten de EU? Lees dan zeker ons dossier met al wat je moet weten over onlineaankopen.

Als je met een probleem wordt geconfronteerd, kun je altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag). Of je kunt onze Adviesdienst online contacteren.

BEL DE EXPERTS VAN ONZE ADVIESDIENST