Nieuws

Kijk uit voor webshops van dropshippers

Een website kan zich makkelijk lokaal voordoen, terwijl de producten eigenlijk worden geleverd vanuit China of een ander Aziatisch land. Als jij niet beseft dat je met een zogenoemde dropshipper te maken hebt, riskeer je zeer teleurgesteld te zijn na je aankoop.

17 februari 2022
webshop dropshipping

De sociale media bulken van advertenties voor goedkope kledij, gadgets en speelgoed. Het is echter lang geen garantie dat je lokaal koopt wanneer de webshop een URL heeft die eindigt op .be, .nl of .fr en de tekst van de website volledig in het Nederlands of Frans is opgesteld. Misschien is er sprake van dropshipping en is de verkoper slechts een tussenpersoon. Dan is de kans groot dat de eigenlijke leverancier zich in China of een ander Aziatisch land bevindt. Met alle gevolgen van dien. 

Slechts een tussenpersoon

De techniek van dropshipping betekent dat een verkoper zelf niets in voorraad heeft maar allerlei producten aanbiedt die hij elders bestelt en rechtstreeks door de leverancier naar de koper laat sturen. Dat blijkt een lucratief businessmodel voor starters omdat ze zelf geen voorraden moeten aankopen, geen opslagmagazijn nodig hebben, geen voorraden moeten beheren enz. Vaak zijn het kleine webshops die maar tijdelijk actief zijn.

Sommige dropshippers zijn eerlijk over hun aanpak en informeren er duidelijk over op hun website.

Maar veel vaker is dat niet het geval. Jij hebt dan niets in de gaten: je betaalt aan de webshop, die bestelt bij de eigenlijke leverancier en laatstgenoemde bezorgt jou het product. Tot daar geen probleem, daar is niets onwettigs aan. Alleen riskeer je er in de praktijk een kater aan over te houden. 

Je loopt veel risico's bij dropshipping

Kopen bij een webshop die via dropshipping werkt, houdt heel specifieke gevaren in.

  • De levertermijn is sowieso een pak langer dan wat wij in Europa gewoon zijn, er wordt vaak niet duidelijk over gecommuniceerd én hij wordt lang niet altijd nagekomen. 
  • Je riskeert extra douanekosten op het ogenblik dat het pakje wordt geleverd. 
  • De producten komen heel dikwijls rechtstreeks uit Azië en de kwaliteit laat vaak te wensen over.
  • De maten komen niet altijd overeen met wat bij ons geldt. 
  • De Europese veiligheidsnormen worden niet altijd gerespecteerd. 
  • Soms gaat het ronduit om namaak, wat strafbaar is. 
  • Vaak zijn dezelfde producten terug te vinden op andere webshops, bijvoorbeeld AliExpress, tegen een fractie van de prijs die een dropshipper vraagt.
  • Als je je na de levering bedenkt en gebruik maakt van het herroepingsrecht om het pakje binnen 14 kalenderdagen terug te sturen, is de kans groot dat je het naar de eigenlijke leverancier zult moeten terugsturen. En dan riskeer je een fikse rekening: enkele tientallen euro's en vaak nog meer.

Veilig shoppen

Niet elke webshop is even transparant. 

Behalve dropshippers die een Aziatische leverancier de goederen rechtstreeks naar jou laat sturen, zijn er ook verkopers die zelf goedkoop aankopen in Azië maar de goederen in hun eigen magazijn opslaan en vandaar leveren, tegen een veel duurdere prijs. 

Bij een webshop die je niet kent, is altijd enige argwaan vereist.

Check altijd of je de naam en het adres van de verkoper terugvindt op de site.

Maak gebruik van de functie in Google om uit te zoeken of de afbeelding van het product geen kopie is van een andere webshop. Zet je cursor daarvoor op de afbeelding en klik met je rechtermuisknop op "Afbeelding zoeken in Google" (Search google for image).

Zoek waar mogelijk met onze koopwijzers uit waar je het product in kwestie tegen de beste prijs kunt kopen.

Surf naar de Webshop Check die door ECC België werd bedacht.

Check in onze eigen Koopwijzer Webshops welke score wij toekenden bij de beoordeling van tal van webshops.

Voor nog meer tips verwijzen we naar:

Zit je met vragen?

Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

BEL EEN EXPERT VAN DE ADVIESDIENST