Persbericht

Prijzen in de supermarkt stabiliseren, inflatie blijft hoog op 15,4% volgens Testaankoop

01 augustus 2023

De inflatie in de supermarkt neemt verder af. Met 15,4 % staat ze ongeveer op het niveau van 7 maanden geleden, berekende Testaankoop op basis van de prijzen van meer dan 3.000 producten in de supermarkt. Dat de inflatie al voor de vierde maand op rij daalt is goed nieuws, maar neemt niet weg dat veel producten nog altijd in prijs stijgen. Nochtans zijn de prijzen van grondstoffen en energie al verschillende maanden aan het dalen op de internationale markt. Testaankoop herhaalt haar vraag om verder te onderzoeken of er mogelijk sprake is van graaiflatie, waarbij producenten hun winstmarges verhogen ten nadele van de consument.

Een lichte daling van de inflatie

Al meer dan een jaar ziet Testaankoop extreme prijsstijgingen in de supermarkt, met een piek begin dit jaar toen de organisatie een inflatie van meer dan 20% vaststelde. Sindsdien is die inflatie gedaald – supermarktproducten worden dus minder snel duur, - maar de prijzen blijven nog altijd stijgen. Gemiddeld betaal je voor een een product in de supermarkt nog steeds 15,4% meer dan vorig jaar. Een familie van twee gaf gemiddeld 531 euro uit in de supermarket in juli. Dat is één euro meer dan in juni, maar nog steeds 71€ meer dan een jaar geleden.

Uitschieters

De stijging geldt trouwens voor alle soorten groenten, gemiddeld zijn ze 33% duurder. Vooral wortelen zijn het voorbije jaar duur geworden: je betaalt er nu maar liefst 73% meer voor dan vorig jaar. Op twee jaar tijd zijn ze 87% duurder geworden. Naast wortelen vallen de ajuinen (+58%) en bloemkool (+29%) op.

Andere sterke stijgers zijn ketchup (+44%), mosterd (+39%), diepvriesfrieten (38%) en tomatenpuree (+35%). Bij de dure producten zien we ook altijd de papierwaren terugkomen. Toiletpapier, keukenrol en zakdoekjes zijn het voorbije jaar met 23% gestegen in prijs, maar waren vorig jaar ook al erg duur ten opzichte van het jaar daarvoor. Je betaalt nu gemiddeld 59% meer dan twee jaar geleden.

Basisproducten ontsnappen niet

De graanprijzen zijn wereldwijd gedaald sinds oktober 2022 (-17%). Toch zijn 28 van de 36 deegwaren die Testaankoop opnam in haar vergelijking duurder geworden sinds oktober 2022. Slechts vier zijn goedkoper geworden.

Zuivelproducten, zoals kazen en melk, werden gemiddeld 18% duurder. Nochtans daalde de internationale prijs voor de basisgrondstoffen ervan aanzienlijk het voorbije jaar. Het feit dat deze prijsdalingen nog altijd niet worden doorgerekend aan de consument doet bij Testaankoop vragen rijzen.

Ook deze maand moeten we vaststellen dat consumenten in de supermarkt niets merken van internationale prijsdalingen”, zegt Ortwin Huysmans, woordvoerder van Testaankoop. “We kijken dus uit naar de bevindingen van het Prijzenobservatorium, dat vorige maand van minister Dermagne de opdracht kreeg om onze voedselprijzen te vergelijken met die in onze buurlanden. Bij verdachte verschillen moet de Mededingingsautoriteit optreden, zodat de consument niet te veel betaalt. We verwachten van de voedingsindustrie eerlijke prijzen, waarin de internationale dalingen verrekend zijn.” Testaankoop herinnert er ook aan dat de transportkosten verlaagd zijn met gemiddeld 17% tussen juni 2022 en juni 2023.

 

Klein lichtpuntje

Het enige positieve dat Testaankoop deze maand vaststelt, is dat de daling van de inflatie er wel voor zorgt dat de prijzen ten opzichte van vorige maand min of meer stabiel blijven. De organisatie schat in dat een gezin van 2 personen in juli gemiddeld 531€ uitgaf in de supermarkt. Dat is maar 1 € meer dan voor dezelfde kar vorige maand, maar wel nog altijd 71€ meer dan een jaar geleden.