Persbericht

Daling in grondstofprijzen komt niet ten goede van de consument, Testaankoop dienst klacht in bij Mededingingsautoriteit

04 juli 2023

Consumentenorganisatie Testaankoop vergelijkt iedere maand de prijzen van 3.000 producten uit 7 supermarkten met de prijzen van vorig jaar. Voor juni komt de consumentenorganisatie uit op een inflatie van 17%. Dat is voor de derde maand op rij een daling, maar het blijft een erg hoog cijfer. Testaankoop ziet dan ook amper prijsdalingen in de rekken, ondanks de dalende prijzen op de internationale groothandelsmarkten. Het is duidelijk dat de consument nog lang niet kan profiteren van die positieve evoluties. Testaankoop heeft daarom de Mededingingsautoriteit op de hoogte gebracht.

Consument profiteert niet van dalingen op de internationale markt

In maart noteerde Testaankoop nog een recordinflatie in de supermarkt van meer dan 20%. Drie maanden later ligt die nog altijd op 17%. De inflatie neemt af, maar erg traag. Nochtans staan de energieprijzen op hun laagste peil sinds lang en zijn ook de prijzen van enkele belangrijke grondstoffen fel gedaald. De internationale graanprijzen zijn bijvoorbeeld al sinds oktober vorig jaar aan het dalen. Sinds dan zijn 10 soorten bloem goedkoper geworden, maar tegelijkertijd zijn er 17 duurder geworden en 5 hebben dezelfde prijs behouden. Zuivelprijzen dalen ondertussen al een jaar, maar in die tijd is er slechts 1 halfvolle melk in prijs gedaald. 36 producten zijn duurder geworden, 4 zijn even duur. Bij frituurolie is het zelfs nog erger gesteld: sinds de daling van de internationale olieprijzen in maart 2022 werd geen enkele frituurolie goedkoper. Slechts 1 product bleef gelijk in prijs, voor 16 frituurolies betaal je meer dan in maart 2022.

Duurste producten

Het zijn deze maand nog altijd de groenten die erg duur zijn.Je betaalt nu gemiddeld 33% meer voor je groenten dan een jaar geleden. Vooral de wortelen (+70%) en ajuinen (+63%) zijn erg duur. Ketchup (+48%), mosterd (+46%) en diepvriesfrieten (+39%) vervolledigen de top 5 van sterkst gestegen producten.

Ook papierwaren zoals toiletpapier, zakdoekjes en keukenpapier zijn nog altijd erg duur (+26%), en die waren vorig jaar ook al fel in prijs gestegen. Ten opzichte van 2021 zijn papierwaren gemiddeld met 57% gestegen.

Verder ziet Testaankoop ook confituur stijgen in prijs. Aardbeienconfituur is nu bijvoorbeeld 28% duurder dan vorig jaar. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de stijgende suikerprijzen sinds januari, die duidelijk veel sneller doorgerekend worden in de supermarkt dan prijsdalingeninflatie juni 2023

Klacht bij de Mededingingsautoriteit

Deze vaststellingen zetten Testaankoop ertoe aan om de Mededingingsautoriteit te vragen een onderzoek te starten naar ‘greedflation’, of inflatie veroorzaakt door hogere winstmarges. “Het is duidelijk dat de vrije markt hier niet in het voordeel van de consument speelt”, stelt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, vast. “De supermarktprijzen kunnen zeer snel stijgen als de groothandelsprijzen op de internationale markt stijgen, maar in de omgekeerde richting gebeurt dat amper, en zeer traag. Zijn het de producenten die hiervan profiteren? Volgens de Europese Centrale Bank is er inderdaad in verschillende sectoren sprake van zogenoemde ‘graaiflatie’. Volgens de Nationale Bank van België is er in ons land geen sprake van. We hebben dringend nood aan objectieve gegevens, zodat we de nodige maatregelen te kunnen nemen om de koopkracht van gezinnen beter de beschermen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.