Nieuws

Bioproducten versus gewone huismerken: een prijsvergelijking

31 mei 2023
Bio in de supermarkt

Supermarkten bieden steeds meer bioproducten aan om aan de stijngende vraag te voldoen. Tegelijk zijn die producten vaak wel duurder. Maar er zijn grote prijsverschillen tussen productgroepen en supermarktketens. Wij onderzochten 95 producten en berekenden de échte verschillen. Zo weet je waar je op moet letten als je bio winkelt.

Is bio veel duurder? 

In ons onderzoek focussen we ons op de prijs van bioproducten van het huismerk of op verse bioproducten (vlees, groenten en fruit). Die laatste beschouwen we ook als een huismerk. We berekenen per supermarkt wat het prijsverschil is met het gewone, vergelijkbare huismerkproduct. Daarnaast bekeken we ook het prijsverschil met een alternatief (inter)nationaal product (dat niet noodzakelijk een bioproduct is) of met het eersteprijsmerk (met de laagste prijs).

De supermarkten in ons onderzoek zijn Albert Heijn, Delhaize, Carrefour Hyper, Carrefour Market, Colruyt, Cora, OKay, Spar, Aldi en Lidl. 

Welke supermarktketen heeft de goedkoopste bioproducten?

Het prijsverschil voor producten van de biohuismerken (inclusief vlees, groenten en fruit) tussen de goedkoopste en de duurste keten bedraagt 17 %. Onze steekproef bestond uit 95 bioproducten, maar voor deze berekening vergelijken we de 57 producten (incl. 15 verse producten vlees, groenten en fruit) die in 4 op de 10 winkels aanwezig zijn. 

Dit zijn enkele concrete resultaten:

Colruyt voert het klassement aan en is veel goedkoper dan gemiddeld. Hun assortiment biologische huismerkproducten is ook voldoende uitgebreid.
OKay (+ 5%), Aldi, Lidl en Cora (+ 6 %) hebben gemiddeld een goedkoper prijsniveau voor bioproducten.  
Het prijsniveau bij Carrefour Hyper en Delhaize is gemiddeld (+ 8 %). 
Carrefour Market en Albert Heijn zijn duurder dan de gemiddelde prijzen (+ 10 %). 
Spar situeert zich op een veel duurder prijsniveau dan gemiddeld: 17 % duurder dan de goedkoopste.

Hoge inflatie voor gevogelte en groenten

De cijfers veranderen wanneer we vlees, groenten en fruit niet meerekenen. Colruyt blijft dan het klassement van de biohuismerkproducten aanvoeren. Het prijsverschil met de andere ketens wordt globaal gezien wat kleiner (14 %) als je geen verse bioproducten in je winkelmand legt. Voor gevogelte en groenten lag de inflatie erg hoog in april, de maand waarin we het onderzoek deden. 

Prijsvergelijking tussen bioproducten van het huismerk en de gewone huismerkproducten

Wat is het prijsverschil tussen bioproducten en gewone producten van het huismerk?

De bioproducten van het huismerk zijn gemiddeld 44 % duurder dan het vergelijkbare huismerkproduct. Als we ook de verse producten in rekening brengen dan is het prijsverschil 43 %

Het prijsverschil kan naargelang het product erg oplopen. Voor eieren betaal je gemiddeld 34 % meer voor het biohuismerk dan voor het gewone huismerk. Je betaalt zelfs dubbel zoveel (47 %) in vergelijking met eieren van het eersteprijsmerk. Biovlees is gemiddeld 51 % duurder dan het goedkoopste vlees in de supermarkt.

Overwegingen bij het kiezen voor bioproducten van huismerken

We spreken in ons onderzoek over gemiddelden, de prijs kan van product tot product verschillen. En de prijzen kunnen wekelijks of zelfs dagelijks veranderen. Het loont dus de moeite om zelf in jouw supermarkt prijzen te vergelijken en misschien eens bioproducten te proberen. 

Een voorbeeld: diepvriesfrieten (omgerekend naar 700g) bij Carrefour Hyper

De biofrieten (€ 2,63) zijn 60 % duurder dan de frieten van het gewone huismerk (€ 1,04)
De biofrieten zijn 63 % duurder dan de frieten van het eersteprijsmerk (€ 0,98)
De frieten van het (inter)nationale merk (€ 4,29) zijn 39 % duurder dan de biofrieten

Zijn er prijsverschillen tussen supermarkten?

Het prijsverschil tussen de biologische huismerkproducten en de goedkoopste huismerkproducten is bij Aldi relatief groter dan het gemiddeld prijsverschil. Bij OKay is het prijsverschil relatief kleiner dan gemiddeld. Wil je switchen van producten van het huismerk naar het biohuismerk, dan is de meerprijs bij OKay een stuk kleiner dan bij Aldi.

Voor verse biologische producten (vlees, groenten en fruit) tegenover de goedkoopste niet-biovariant wordt meer dan gemiddeld aangerekend bij Colruyt, Albert Heijn en Spar. Het prijsverschil is minder dan gemiddeld voor OKay, Lidl en Carrefour Market. In die laatste drie ketens moet je dus minder extra diep in je buidel tasten voor bio. 

Als je de goedkoopste supermarkt in jouw buurt wilt vinden, kun je terecht op onze supermarktmodule.

vergelijk prijzen met onze supermarktmodule

Wat is het prijsverschil tussen bioproducten en eersteprijsmerken?

Zoals te verwachten is het prijsverschil tussen het bioproduct en het eersteprijsmerk (met de laagste prijs) in de supermarkt groter dan het prijsverschil met het gewone huismerk. Een bioproduct is gemiddeld 53 % duurder dan het eersteprijsmerk. Bij Delhaize en bij Colruyt is dit prijsverschil gemiddeld groter 61 % en 58 %. Bij Cora daarentegen is dit prijsverschil kleiner (43 %).

Wat is het prijsverschil tussen bioproducten en (inter)nationale merken?

Een (inter)nationaal merk is gemiddeld 7 % duurder dan producten van de biohuismerken, maar er zijn wel grote verschillen van keten tot keten. Over het algemeen is het in Aldi en Lidl in vergelijking met de gemiddelde kostprijs voor de (inter)nationale merken in andere winkels vrij voordelig om bioproducten te kopen. Het A-merk is gemiddeld 17 % (Aldi) en 20 % (Lidl) duurder dan het bioproduct. 

Waar het gemiddelde prijsverschil tussen het internationale merk en het biohuismerk relatief groter is dan gemiddeld, is het interessanter om een bioproduct te kopen. Dit is dus het geval bij Lidl, Aldi en ook bij OKay. Bij Albert Heijn (- 12 %) en Colruyt (- 5 %) zien we het omgekeerde, het internationale merk is daar relatief een stuk goedkoper dan het biohuismerk.  

Wat zijn bioproducten en huismerken?

Wat zijn bioproducten?

Bioproducten zijn levensmiddelen uit de biologische landbouw. Biolandbouwers gebruiken meestal natuurlijke grondstoffen en geen additieven, kunstmest en volledig synthetische pesticiden. Bij bioveehouders is ook het dierenwelzijn belangrijk: meer ruimte, toegang tot de openlucht, biologisch voer (zonder chemische additieven, hormonen of groeibevorderaars) en geen systematisch gebruik van antibiotica.

De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd. Om als biologisch te worden erkend moet de productie voldoen aan de bionormen van de EU, die veel strenger zijn dan die voor de conventionele landbouw. Pas dan krijgen de producten het Europese Biolabel. Daarnaast zijn er nog veel andere biolabels, maar die moeten allemaal aan dezelfde Europese normen voldoen.

Het aanbod van bioproducten van het huismerk in de supermarkt

De supermarkten hebben steeds meer bioproducten van het huismerk in hun assortiment. Dit aanbod kan variëren, maar er zijn duidelijke verschillen tussen de ketens. Dit is de top 3.

Delhaize – Delhaize Bio: ongeveer 513 producten
Albert Heijn – AH Biologisch: ongeveer 336 producten
Colruyt – Boni Bio: ongeveer 273 producten

Waarom zijn bioproducten duurder?

Biologische producten zijn duurder omdat de productie van bioproducten intensiever is en dus meer werk en tijd vraagt.  

• Er worden minder meststoffen gebruikt, daardoor groeien de gewassen trager en zijn de opbrengsten lager.
• In de bioteelt krijgen dieren veel meer ruimte dan in de conventionele veeteelt. Dat betekent dus grotere terreinen of minder dieren op dezelfde oppervlakte.
• De opbrengst ligt lager door de gras- en zaadvoeding, in plaats van ruwvoer en krachtvoer. De dieren groeien minder snel.
• Een biokoe produceert minder melk per jaar in vergelijking met een niet-biologisch dier.
• Biologische veehouders geven de voorkeur aan rassen die trager groeien en langer op de boerderij blijven. Daar zijn dus meer kosten aan verbonden.
• Aangezien herbiciden verboden zijn, moeten biolandbouwers mechanische en thermische technieken gebruiken om onkruid te verwijderen. Dat vergt meer tijd en mankracht.
• De controles om biolabels toe te kennen, brengen extra kosten met zich mee.

Biologische voeding is niet per definitie gezonder. Alles hangt af van het type voedsel dat op je bord komt. Je kunt namelijk ook biologisch junkfood eten: pizza, smeerpasta met palmolie, koekjes, ultrabewerkte eetwaren enz. Het is dus niet omdat je biologisch eet, dat je ook gezonder eet. Maar als je voor bio kiest, maak je ook een keuze voor een meer duurzame voedingsindustrie

Is bio veiliger, gezonder en beter?

Biologische producten bieden wel degelijk voordelen in vergelijking met voedingsmiddelen uit de conventionele landbouw. Maar onbewust linken we er ook nog heel wat andere voordelen aan die niet per se overeenstemmen met de werkelijkheid. Wij onderscheiden de mythes van de waarheid.

Lees ons dossier over biovoeding