Ontdek het voordeligste feestmenu

Nog geen menu voor kerst of nieuw? En geen zin om veel uit te geven in tijden van crisis? Wij deden de boodschappen voor drie eindejaarsmenu’s (vlees, vis en vegetarisch) bij de vijf grote supermarkten. Zo zie je meteen welke supermarkt het meest voordelig is: Aldi, Lidl, Carrefour, Colruyt of Delhaize.
Prijs van het feestmenu met vlees
Prijs van het feestmenu met vis
Prijs van het vegetarische feestmenu
Kastickets vergelijken
Ver moesten we niet zoeken naar inspiratie voor de eindejaarsfeesten. We namen er onze gids “60 feestelijke gerechten in een handomdraai” bij en selecteerden een menu voor vier personen met vlees, een menu met vis en een vegetarisch menu.
Toen hebben we boodschappenlijstjes gemaakt. We kozen zo vaak mogelijk voor producten die een goede score in onze tests hebben behaald en toch niet duur zijn. Eenmaal thuis legden we de vijf kastickets naast elkaar en zagen we meteen de prijsverschillen tussen de supermarkten. Er zijn ook duidelijke prijsverschillen tussen de drie menu’s.
We verzamelden de prijzen in de week van 5 tot 10 december 2022. Voor Aldi en Lidl in de winkels zelf, voor Colruyt, Delhaize en Carrefour bekeken we voornamelijk de websites. De prijzen bij Colruyt-supermarkten verschillen per regio naargelang van de nabijheid van andere supermarkten en de promoties. Daar hebben we rekening mee gehouden.
Prijs van een feestmenu met vlees
Het vleesmenu, inclusief dranken, kost het meest: gemiddeld zo’n € 130. Dat komt vooral omdat we sterke drank zoals calvados en Grand Marnier nodig hebben om onze gerechten wat karakter en extra smaak te geven. Dat maakt ons menu zo’n € 40 duurder dan wanneer we geen alcohol zouden gebruiken.

Ontdek ons feestmenu met vlees
Prijs van een feestmenu met vis
Het vismenu zou het duurste van de drie menu’s zijn geweest als we geen sterke drank nodig hadden gehad voor het vleesgerecht (gemiddeld € 40 verschil). Inclusief wijn kost het vismenu gemiddeld zo’n € 105. Dat is niet zo vreemd. Visproducten zijn meestal duur. De crumble met appel en rozijnen als dessert is wel voor acht in plaats van vier personen.
Meer weten over vis? Bekijk zeker ons dossier over vis, of ze gezond zijn en hoe je ze kan bereiden.
Prijs van het vegetarische feestmenu
Het vegetarische menu is het goedkoopste van de drie. Inclusief dranken betaal je ongeveer € 76. Veggie is dus niet duur, ook niet tijdens de feesten. Bovendien krijg je meer waar voor je geld: de pompoenquiche en de kerststronk zijn niet voor vier maar voor acht personen.
Meer weten over veggiegerechten en wat er zo goed aan is? Bekijk onze dossiers over alternatieven voor vlees en vis.
Ontdek ons vegetarische feestmenu
Hoeveel kosten de feestmenu’s bij de 5 supermarkten
Meestal ben je voor onze feestmenu’s het goedkoopste af bij Aldi of Lidl en Colruyt. Bij Aldi en Lidl vind je wel een beperkter aanbod dan bij Colruyt, Carrefour en Delhaize. Specifieke ingrediënten voor onze feestmenu’s vonden we niet, zoals onbehandelde sinaasappel - belangrijk als je zeste nodig hebt - en filodeeg. Die producten moet je in een andere winkel aankopen en bij de rekening tellen.
Ook sommige kruiden of smaakmakers zoals steranijs, kruidnagel, vanillestokjes, rozemarijn en kaneelpoeder liggen niet overal in de rekken, maar heb je misschien al in huis. Sommige ingrediënten behoren tot de basisvoorraad, zoals bloemsuiker, maïszetmeel en cacaopoeder. Of je die wel of niet in huis hebt, maakt niet het grote verschil in de totaalprijs.
Supermarkten vergelijken is moeilijk, omdat niet alle producten vergelijkbaar zijn of in dezelfde hoeveelheden worden aangeboden. Zo vermeldt ons recept “hindengebraad 600g in 1 stuk”, maar bij Colruyt wordt het verkocht per 500g, bij Delhaize per 800g en bij Aldi enkel als hertensteak. De verschillen kunnen de prijsvergelijking tussen de supermarkten in de details parten spelen, maar niet in de conclusie.
Aldi en Lidl zijn het goedkoopst, maar hebben geen compleet aanbod. Delhaize en Carrefour zijn het duurst, maar hebben alle ingrediënten voor ons vlees-, vis- en veggiefeestmaal in de rekken.
Welke wijn bij het feest?
Ook voor de wijnen en aperitieven hebben we bij elk hoofdgerecht een voordelige keuze gemaakt op basis van prijs en wat ons testpanel ervan vond. Of ga naar onze wijngids en maak je eigen keuze.
kwaliteit
de test
koop

Aldi en Lidl zijn het goedkoopst voor ons vleesmenu. Zonder de sterke drank, wijnen en basisingrediënten stemt het kassaticket van Colruyt het vrolijkst.
De grote prijsverschillen tussen de supermarkten worden bij ons vleesmenu bepaald door de alcohol, het hindengebraad en de foie gras. € 11,99 voor een fles sinaasappellikeur en € 17,99 voor een fles calvados bij Aldi of Lidl tegenover € 26,79 voor Grand Marnier en € 30,59 voor calvados bij Delhaize, doet de rekening bij die laatste stevig oplopen.
Het prijsverschil komt ook doordat hindengebraad bij Delhaize per 800 g wordt verkocht en niet per 600 g. Hetzelfde geldt voor de foie gras. Beschik je thuis over alle basisingrediënten, sterke drank en wijn, dan is Colruyt het goedkoopst. Aldi is dan 6 %, Lidl 9 %, Carrefour 31 % en Delhaize 44 % duurder.
Aperitiefhapje: foie gras met gekaramelliseerde appel
Aperitiefhapje: foie gras met gekaramelliseerde appel
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 vellen filodeeg (vers of ontdooid)
- 150 g foie gras
- 4 jonagold-appels
- 40 g boter (2 × 20 g)
- een scheutje calvados (50 ml)
- 1 eetlepel kristalsuiker
Bereiding
- Verwijder het klokhuis uit de appels, schil ze en snij ze in dobbelstenen van 1 centimeter.
- Smelt een klontje boter in een hete pan en bak de appelblokjes aan. Giet een scheutje calvados in de pan en laat
de alcohol verdampen. - Strooi de suiker over de appelblokjes zodat ze gaan karamelliseren.
- Snij de vellen filodeeg telkens in 16 vierkanten.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Laat het tweede klontje boter smelten in een pan of in de magnetron.
- Leg telkens drie vierkantjes filodeeg op elkaar zodat ze een ster vormen. Smeer tussen de laagjes met een keukenborstel een beetje gesmolten boter, zodat ze goed aan elkaar plakken.
- Schep wat gebakken appels in het midden van het filodeeg en knijp het pakketje bovenaan toe. Houd eventueel dicht met een prikker. Voorzie bovenaan een soort van bedje om de ganzenlever op te leggen.
- Bak de pakketjes 15 minuten in de hete oven.
- Snij de gekoelde foie gras in blokjes die boven op de pakketjes passen. Kleur ze aan beide kanten aan in een hete pan zonder vetstof.
- Haal de goudgele pakketjes met appel uit de oven en serveer ze met een stukje gebakken ganzenlever erbovenop.
Voorgerecht: champignonroomsoep
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 g champignons
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1 l water
- 2 bouillonblokjes
- 1 dl room
- verse peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Snipper de ui fijn en pers de look.
- Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot en voeg de versnipperde ui en de look toe.
- Snij de champignons in grove stukken en doe ze mee in de pot. Laat ze kort garen.
- Voeg het water en de bouillonblokjes toe en laat een twintigtal minuten koken. Breng de soep op smaak met
wat peper en zout. - Voeg een scheutje room toe en mix de soep. Werk af met wat verse peterselie.
Hoofdgerecht: hindengebraad met stoofpeertjes
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 g hindengebraad in één stuk
- 30 g boter
- enkele takjes tijm
- peper
- 4 peren
- 200 ml rode wijn
- 30 g suiker
- snuifje kaneelpoeder
- 2 à 3 steranijsjes
- 2 à 3 kruidnagels
- enkele peperbolletjes
- een vanillestokje
Bereiding
- Schil de peren, maar laat de steeltjes zitten.
- Giet vervolgens de rode wijn in een pannetje. Voeg er de suiker, kaneelpoeder, steranijsjes, kruidnagels, peperbolletjes en vanillestok aan toe. Verwarm de wijn en specerijen tot net tegen het kookpunt.
- Leg de peren bij in het pannetje en laat een uur sudderen, zodat ze alle smaken ten volle opnemen.
- Verwarm intussen de oven voor op 225°C.
- Smelt de helft van de boter in een braadpan.
- Leg het vlees in de pan en laat het kort aan alle kanten dichtschroeien.
- Plaats het hindengebraad in een vuurvaste schotel. Voeg een klontje boter, de takjes tijm en peper toe.
- Laat het vlees ongeveer 15 minuten garen in de voorverwarmde oven. Let op, het vlees moet rozig blijven. Afhankelijk van de dikte van het gebraad zal het vlees iets meer of minder gaartijd nodig hebben.
- Haal ten slotte de peren uit de gekruide wijn en hou ze even warm. Kook vervolgens de gekruide wijn in tot een stroperig sausje.
- Voeg de gegaarde pompoen en de geperste look toe en laat nog even bakken op een laag vuurtje.
- Hak de koriander fijn en doe hem mee in de pan. Hou enkele takjes koriander opzij voor de afwerking.
- Leg het bakpapier in de bakvorm. Bekleed de vorm vervolgens met het bladerdeeg.
- Klop de eieren samen met de room los en breng het mengsel op smaak met wat peper en zout.
- Doe de pompoen, ui, look en koriander in de bakvorm en giet het eiermengsel erover.
- Bak de quiche gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Werk af met de takjes koriander.
Bijgerecht: gratin dauphinois
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 g vastkokende aardappelen
- 2 teentjes look
- 200 g gemalen kaas (bv. emmentaler)
- 2,5 dl melk
- 2,5 dl room
- een klontje boter
- kruidentuiltje met laurier, tijm en rozemarijn
- peper en zout
- nootmuskaat
Bereiding
- Verwarm de melk en de room in een pan, samen met de kruiden en specerijen. Pel en kneus de look, en voeg
hem bij het mengsel. Breng tot aan het kookpunt, maar laat niet koken. - Schil ondertussen de aardappelen en snij ze zorgvuldig in plakjes van een halve centimeter. Eventueel kunt u hiervoor een mandoline gebruiken.
- Verwarm de oven voor tot 160°C.
- Verwijder de look en het kruidentuiltje uit de melk.
- Smeer een ovenschotel of individuele potjes in met wat boter. Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs en overgiet met het melkmengsel.
- Bedek met een flinke laag kaas en bak 30 minuten in de hete oven.
- Controleer of de aardappelen gaar zijn door er met een mesje in te prikken.
Bijgerecht: gekaramelliseerde witloof
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 dikke stronken witloof
- een klontje boter
- 4 eetlepels honing
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
- nootmuskaat
Bereiding
- Snij de stronken witloof overlangs en snij de harde kern weg.
- Smelt een klontje boter in een ruime braadpan en bak de halve stronken in de bruisende boter. Voeg een scheutje olijfolie toe om te voorkomen dat de boter bruin wordt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Laat het witloof rustig bakken op een zacht vuur en draai de stronkjes na 10 minuten om.
- Druppel de honing bovenop het witloof, zodat de zoetigheid tussen de blaadjes glipt.
- Bak ook deze kant 10 minuten, tot het witloof gaar en gekaramelliseerd is.
Nagerecht: sinaasappelsorbet
Ingrediënten voor 4 personen
- 8 flinke sinaasappels
- 1 limoen
- 200 g witte suiker
- 1 dl water
- 2 eetlepels Grand Marnier
Bereiding
- Verhit het water en los de suiker erin op.
- Pers de sinaasappelen en de limoen, en giet het sap bij het suikerwater.
- Doe alles in de blender en voeg de Grand Marnier toe.
- Mix tot er een laagje schuim verschijnt.
- Draai tot sorbet in een ijsmachine.
Welke wijn bij het hoofdgerecht?
Aldi: Croix de l'Hermite (€3,59)
Carrefour: La Cave d'Augustin Florent Beaujolais Villages 2020 (€ 5,99)
Colruyt: Cono Sur Tocornal 2021 (€ 3,99)
Delhaize: Las Puertas 2020 (€ 4,99)
Lidl: Côtes du Rhône 2021 (€ 2,99)
Hoe je het ook draait of keert, Lidl is altijd de goedkoopste supermarkt voor ons vismenu.
De grote prijsverschillen tussen de supermarkten worden bij ons vismenu bepaald door de oesters. Voor 12 holle oesters betalen we € 6,99 bij Aldi en Lidl, en € 7,99 bij Colruyt. Bij Carrefour komt er op het kassaticket van Carrefour meteen € 12,45 bij. Op dat van Delhaize zelfs € 21,99, maar dat zijn dan wel Ierse Royal-oesters. Ook de verse garnaalkroketten doen de rekening oplopen bij Delhaize en Carrefour: € 13 in plaats van € 7,69 bij Lidl en € 5,99 bij Aldi. Bij Colruyt is het tevergeefs zoeken naar verse garnaalkroketten. Alles samen betaalden we het minst bij Lidl. Aldi en Colruyt zijn 5 % en 8 % duurder. Bij Carrefour betaal je 21 % meer, bij Delhaize zelfs 29 % meer.
Als je over alle basisingrediënten beschikt, is Aldi nog steeds 5 % duurder dan Lidl. Het verschil met Colruyt (+11 %) en Delhaize (+35 %) wordt wat groter. Het prijsverschil tussen Lidl en Carrefour is nog 20 %.
Kook je zonder schuimwijn in de oesters of hoef je geen wijn en basisingrediënten meer te kopen, dan is Lidl nog steeds het goedkoopste adres voor dit menu. Colruyt is 4 % duurder, Aldi 7%, Carrefour 15 % en Delhaize 39 %.
Aperitiefhapje: gegratineerde oesters
Aperitiefhapje: gegratineerde oesters
Ingrediënten voor 4 personen
- 12 holle oesters
- een halve sjalot
- 20 g boter
- 1 dl room
- 0,5 dl schuimwijn
- vers citroensap
- peper en zout
Bereiding
- Open de schelpen voorzichtig met een oestermes. Bewaar daarbij het oestervocht!
- Maak de oesters alvast los uit de schelp, dat eet gemakkelijker. De bovenste schelphelften hebt u niet meer
nodig. - Verwarm ondertussen de oven voor tot 200°C.
- Snipper de sjalot fijn en fruit hem glazig in een klontje boter. Blus met het opgevangen oestervocht en een beetje
citroensap. - Voeg de room en de schuimwijn toe en laat inkoken tot een smeuïge saus. Kruid met peper en zout.
- Leg de oesters op een ovenschaal. Een laagje verkreukeld aluminiumfolie kan helpen om de schelpen stabiel te houden. Giet een flinke lepel saus over de oesters
- Gratineer enkele minuten in de oven tot de oesters een goudbruin korstje krijgen.
Voorgerecht: kaas- en garnaalkroket
Ingrediënten voor 4 personen
- 125 g gepelde grijze garnalen
- 100 g gemalen gruyère
- 100 g gemalen parmezaan
- 30 g gemalen emmental
- 60 ml visbouillon
- 250 ml melk
- 45 g bloem
- 45 g boter
- 2 eigelen
- 1 eiwit
- 100 g paneermeel
- 1 eetlepel saffraan
- peper en zout
Bereiding
- Verdeel de boter en bloem in twee gelijke delen en bereid in twee potjes een roux. Laat de roux goed opwarmen, zodat de bloemige smaak verdwijnt. Haal de potten van het vuur.
- Voeg aan de ene pot 125 ml melk, de visbouillon, de garnalen, de emmental en 1 eigeel toe. Kruid het geheel met zout, peper en saffraan en meng alles goed.
- Doe vervolgens de rest van de melk, de gruyère, de parmezaan en het resterende eigeel bij in de pot voor de kaaskroketten. Meng opnieuw goed door elkaar en kruid het mengsel met peper en zout.
- Laat alles een nacht opstijven in de koelkast.
- Vorm porties van het kaas- en garnaalmengsel. Paneer ze vervolgens door de kroketten achtereenvolgens in bloem, eiwit en paneermeel te wentelen.
- Verwarm de frituurpan tot 180°C en dompel de kroketten er ongeveer 5 minuten in.
- Serveer per gast twee kroketten.
Hoofdgerecht: zalmpapillot met sinaasappel
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 g zalm
- 3 preiwitten
- 4 eetlepels olijfolie
- peper en grof zout
- 1 sinaasappel (onbehandeld)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 225°C.
- Maak de preiwitten schoon en snij ze in fijne reepjes (julienne).
- Leg vier vellen bakpapier of aluminiumfolie klaar voor de papillotten. Plooi de randjes alvast een beetje omhoog.
- Geef elke papillot een bedje van prei.
- Snij de zalm in vier gelijke stukken en verdeel over de papillotten. Kruid met peper en zout, en overgiet met een scheutje olijfolie.
- Rasp een deel van de sinaasappelschil en pers de vrucht. Voeg zeste en sap toe aan de zalm.
- Plooi de papillotten goed toe zodat er geen stoom kan ontsnappen, en laat 20 minuten garen in de hete oven.
Bijgerecht: pommes duchesse
Ingrediënten voor 4 personen
- 800 gram bloemige aardappelen
- 4 eigelen
- peper en zout
- nootmuskaat
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij de aardappelen in gelijke stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze af en draai ze door een roerzeef om er een fijne puree van te maken. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de eigelen toe en meng ze door de puree.
- Plaats een bakpapier op een bakplaat en spuit met een spuitzak torentjes puree.
- Bak de pommes duchesse gedurende 10 minuten goudbruin in de oven.
Bijgerecht: groentekrans
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 g pompoen
- 200 g zoete aardappels
- 2 rode uien
- 2 pastinaken
- 200 g aardperen
- 2 teentjes look
- 2 eetlepels olijfolie
- rozemarijn
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij de pompoen in schijfjes en verwijder de zaden. Schil de zoete aardappels en snij in grove stukken. Hak de rode ui in fijne stukken. Schil de pastinaak met een dunschiller en snij doormidden. Verwijder de schil van de aardpeer en snij vervolgens in stukken.
- Pers de teentjes look.
- Schik alle groenten in een ovenschaal. Giet er een scheutje olijfolie overheen. Breng op smaak met peper, zout en rozemarijn.
- Laat de groentekrans 30 à 40 minuten garen in de voorverwarmde oven. Schep halverwege even om.
Nagerecht: crumble met appel en rozijnen
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 jonagoldappels
- 100 g gedroogde rozijnen
- 1 dl rum
- 125 g bloem
- 100 g havermoutvlokken
- 115 g boter
- 100 g suiker
- 50 g bruine suiker
- een snuifje kaneel
Bereiding
- Week de rozijnen een half uur in de rum.
- Snij de koude boter in blokjes en meng met uw handen in een ruime kom met de bloem, de havermout en de suiker.
- Voeg een snuifje kaneel toe en kneed de ingrediënten tot een kruimelig deeg.
- Verwarm ondertussen de oven tot 200°C.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in stukken.
- Neem een ovenschaal en doe er de stukken appel in, samen met de rozijnen en de bruine suiker. Meng alles door elkaar.
- Verdeel de crumble erover.
- Bak het dessert 30 minuten in de hete oven.
Welke wijn bij het hoofdgerecht?
Aldi: La Capelude 2021 (€ 4,99)
Carrefour: La Cave d'Augustin Florent Touraine 2021 (€ 5,99)
Colruyt: Casa Mayor 2021 (€ 5,89)
Delhaize: Plaza Mayor 2021 (€ 3,99)
Lidl: Chevalier de Fauvert 2021 (€ 3,99)
Voor ons vegetarische feestmenu zijn Lidl en Aldi bijna even goedkoop. Ook hier zijn Colruyt (+ 9 %) en Delhaize en Carrefour bijna een derde duurder.
De prijsverschillen voor ons vegetarische eindejaar zitten hem in een paar ingrediënten. De pompoen bij Delhaize kostte op het moment van ons onderzoek veel meer dan bij de andere. Ook de pijnboompitten in een grotere verpakking verhogen het kassaticket van Delhaize en Carrefour. Sommige van hun wijnen doen hetzelfde.
Basisingrediënten niet meegerekend, is Aldi 59 % duurder dan Lidl. Dit komt door het prijsverschil bij de pijnboompitten: € 5,99 voor 150 g bij Aldi en slechts € 1,65 voor 50g bij Lidl.
Aperitiefhapje: gazpacho met komkommer
Aperitiefhapje: gazpacho met komkommer
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 groene paprika
- 2 komkommers
- 1 teentje look
- 100 g Griekse yoghurt
- enkele muntblaadjes
- 1 eetlepel olijfolie
- paprikapoeder
- peper
Bereiding
- Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Snij hem in grove stukken. Hak de komkommers eveneens in grove stukken.
- Doe vervolgens de paprika, yoghurt, olijfolie en komkommer in een hoge mengkom. Mix het geheel tot een stevige soep.
- Pers het teentje look.
- Breng de soep op smaak met de look, peper en een snuifje paprikapoeder.
- Werk af met een muntblaadje.
Voorgerecht: pompoenquiche
Ingrediënten voor 4 personen
- kant-en-klaar bladerdeeg
- pompoen (ong. 700 g)
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 3 eieren
- 1 dl room
- 15 g verse koriander
- 1 eetlepel olijfolie
- 10 g boter
- 2 eetlepel bloem
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Hak de pompoen in grove stukken en verwijder de schil en de zaadjes. Snij het vruchtvlees vervolgens in fijne stukjes en gaar het ongeveer 5 minuten in kokend water.
- Versnipper de ui en pers de look. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de versnipperde ui.
Hoofdgerecht: vegetarische lasagne
Ingrediënten voor 4 personen
- 12 lasagnevellen
- 300 g spinazie
- 250 g ricotta
- 50 g pijnboompitten
- 4 lente-uitjes
- 250 g oesterzwammen (of kastanjechampignons)
- 2 teentjes look
- 2 scheutjes olijfolie
- peper en zout
Bereiding
- Stoof de spinazie aan in een scheutje olijfolie, samen met een volledig teentje look. Laat de spinaziebladeren enkele minuten smelten op een zacht vuur. Kruid met peper en zout.
- Snij ondertussen de paddenstoelen in kwartjes en bak ze aan in een scheutje olijfolie. Pers het tweede teentje look erbij en voeg op het einde de in ringetjes gesneden lente-uitjes erbij.
- Rooster de pijnboompitten in een hete pan zonder vetstof. Laat ze niet verbranden.
- Kook de pastabladen gaar in gezouten water en laat ze uitlekken.
- Vis de look uit de spinazie en voeg de ricottakaas en de pijnboompitten toe. Meng.
- Leg op elk bord afwisselend een vel lasagnedeeg en een schep van het spinazie-ricottamengsel. Bovenop het derde vel komt een lepel van de champignons. Druppel wat van de overgebleven olijfolie uit de pan over het gerecht.
- Werk af met peper van de molen.
Bijgerecht: gekaramelliseerde witloof
Ingrediënten
- 4 dikke stronken witloof
- een klontje boter
- 4 eetlepels honing
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
- nootmuskaat
Bereiding
- Snij de stronken witloof overlangs en snij de harde kern weg.
- Smelt een klontje boter in een ruime braadpan en bak de halve stronken in de bruisende boter. Voeg een scheutje olijfolie toe om te voorkomen dat de boter bruin wordt. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
- Laat het witloof rustig bakken op een zacht vuur en draai de stronkjes na 10 minuten om.
- Druppel de honing bovenop het witloof, zodat de zoetigheid tussen de blaadjes glipt.
- Bak ook deze kant 10 minuten, tot het witloof gaar en gekaramelliseerd is.
Bijgerecht: groentekrans
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 g pompoen
- 200 g zoete aardappels
- 2 rode uien
- 2 pastinaken
- 200 g aardperen
- 2 teentjes look
- 2 eetlepels olijfolie
- rozemarijn
- peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snij de pompoen in schijfjes en verwijder de zaden. Schil de zoete aardappels en snij in grove stukken. Hak de rode ui in fijne stukken. Schil de pastinaak met een dunschiller en snij doormidden. Verwijder de schil van de aardpeer en snij vervolgens in stukken.
- Pers de teentjes look.
- Schik alle groenten in een ovenschaal. Giet er een scheutje olijfolie overheen. Breng op smaak met peper, zout en rozemarijn.
- Laat de groentekrans 30 à 40 minuten garen in de voorverwarmde oven. Schep halverwege even om.
Nagerecht: kerststronk
Ingrediënten
- 200 g pure chocolade
- 12 eieren
- 2 eetlepels maïszetmeel
- 30 g cacaopoeder
- 120 g kristalsuiker
- 70 g bloem
- 40 g boter
- 8 eetlepels bloemsuiker
Bereiding
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Scheid 8 eieren. Klop het eiwit tot een stevig schuim.
- Voeg de bloemsuiker toe aan de gesmolten chocolade. Haal de chocolade van het vuur. Blijf roeren tot hij wat is afgekoeld. Meng er vervolgens de eidooiers bij. Spatel er ten slotte voorzichtig het opgeklopt eiwit doorheen. Laat een nacht opstijven in de koelkast.
- Verwarm de volgende dag de oven voor op 220°C.
- Doe 4 eieren samen met de kristalsuiker in een pot. Verwarm lichtjes op een matig vuur en klop alles goed los. Haal de pot van het vuur en blijf roeren tot het mengsel is afgekoeld. Voeg de bloem, het maïszetmeel en het cacaopoeder toe.
- Smelt de boter en voeg ze bij het beslag.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Giet het beslag uit over de bakplaat. Laat de biscuit ongeveer 5 minuten bakken in de voorverwarmde oven.
- Leg intussen een tweede vel bakpapier op een andere bakplaat. Haal de biscuit uit de oven en leg de tweede bakplaat erbovenop. Draai om en verwijder het warme bakpapier. Laat even afkoelen.
- Bestrijk de biscuit met een dikke laag chocomousse en rol hem voorzichtig op tot een stronk.
Welke wijn bij het hoofdgerecht?
Aldi: Croix de l'Hermite (€3,59)
Carrefour: La Cave d'Augustin Florent Beaujolais Villages 2020 (€ 5,99)
Colruyt: Cono Sur Tocornal 2021 (€ 3,99)
Delhaize: Las Puertas 2020 (€ 4,99)
Lidl: Côtes du Rhône 2021 (€ 2,99)