Nieuws

Ontdek het voordeligste feestmenu

20 december 2022
eindejaar, feest, menu, besparen

Heb je nog geen feestmenu voor kerst of nieuw gekozen? Het is nog niet te laat. Ontdek onze 16 feestrecepten met de beste prijs-kwaliteitverhouding en kijk welke supermarkt de laagste prijzen voor de ingrediënten biedt.

Voordelige feestmenu's

Nog geen menu voor kerst of nieuw? En geen zin om veel uit te geven in tijden van crisis? Wij deden de boodschappen voor drie eindejaarsmenu’s (vlees, vis en vegetarisch) bij de vijf grote supermarkten. Zo zie je meteen welke supermarkt het meest voordelig is: Aldi, Lidl, Carrefour, Colruyt of Delhaize.

Prijs van het feestmenu met vlees

Prijs van het feestmenu met vis

Prijs van het vegetarische feestmenu

Kastickets vergelijken

Ver moesten we niet zoeken naar inspiratie voor de eindejaarsfeesten. We namen er onze gids “60 feestelijke gerechten in een handomdraai” bij en selecteerden een menu voor vier personen met vlees, een menu met vis en een vegetarisch menu.

Toen hebben we boodschappenlijstjes gemaakt. We kozen zo vaak mogelijk voor producten die een goede score in onze tests hebben behaald en toch niet duur zijn. Eenmaal thuis legden we de vijf kastickets naast elkaar en zagen we meteen de prijsverschillen tussen de supermarkten. Er zijn ook duidelijke prijsverschillen tussen de drie menu’s.

We verzamelden de prijzen in de week van 5 tot 10 december 2022. Voor Aldi en Lidl in de winkels zelf, voor Colruyt, Delhaize en Carrefour bekeken we voornamelijk de websites. De prijzen bij Colruyt-supermarkten verschillen per regio naargelang van de nabijheid van andere supermarkten en de promoties. Daar hebben we rekening mee gehouden.

Prijs van een feestmenu met vlees

Het vleesmenu, inclusief dranken, kost het meest: gemiddeld zo’n € 130. Dat komt vooral omdat we sterke drank zoals calvados en Grand Marnier nodig hebben om onze gerechten wat karakter en extra smaak te geven. Dat maakt ons menu zo’n € 40 duurder dan wanneer we geen alcohol zouden gebruiken.

Ontdek ons feestmenu met vlees

Prijs van een feestmenu met vis 

Het vismenu zou het duurste van de drie menu’s zijn geweest als we geen sterke drank nodig hadden gehad voor het vleesgerecht (gemiddeld € 40 verschil). Inclusief wijn kost het vismenu gemiddeld zo’n € 105. Dat is niet zo vreemd. Visproducten zijn meestal duur. De crumble met appel en rozijnen als dessert is wel voor acht in plaats van vier personen. 

Meer weten over vis? Bekijk zeker ons dossier over vis, of ze gezond zijn en hoe je ze kan bereiden.

Ontdek ons feestmenu met vis

Prijs van het vegetarische feestmenu

Het vegetarische menu is het goedkoopste van de drie. Inclusief dranken betaal je ongeveer € 76. Veggie is dus niet duur, ook niet tijdens de feesten. Bovendien krijg je meer waar voor je geld: de pompoenquiche en de kerststronk zijn niet voor vier maar voor acht personen.

Meer weten over veggiegerechten en wat er zo goed aan is? Bekijk onze dossiers over alternatieven voor vlees en vis.

Ontdek ons vegetarische feestmenu

Hoeveel kosten de feestmenu’s bij de 5 supermarkten

Meestal ben je voor onze feestmenu’s het goedkoopste af bij Aldi of Lidl en Colruyt. Bij Aldi en Lidl vind je wel een beperkter aanbod dan bij Colruyt, Carrefour en Delhaize. Specifieke ingrediënten voor onze feestmenu’s vonden we niet, zoals onbehandelde sinaasappel - belangrijk als je zeste nodig hebt - en filodeeg. Die producten moet je in een andere winkel aankopen en bij de rekening tellen.

Ook sommige kruiden of smaakmakers zoals steranijs, kruidnagel, vanillestokjes, rozemarijn en kaneelpoeder liggen niet overal in de rekken, maar heb je misschien al in huis. Sommige ingrediënten behoren tot de basisvoorraad, zoals bloemsuiker, maïszetmeel en cacaopoeder. Of je die wel of niet in huis hebt, maakt niet het grote verschil in de totaalprijs.

Supermarkten vergelijken is moeilijk, omdat niet alle producten vergelijkbaar zijn of in dezelfde hoeveelheden worden aangeboden. Zo vermeldt ons recept “hindengebraad 600g in 1 stuk”, maar bij Colruyt wordt het verkocht per 500g, bij Delhaize per 800g en bij Aldi enkel als hertensteak. De verschillen kunnen de prijsvergelijking tussen de supermarkten in de details parten spelen, maar niet in de conclusie.

Aldi en Lidl zijn het goedkoopst, maar hebben geen compleet aanbod. Delhaize en Carrefour zijn het duurst, maar hebben alle ingrediënten voor ons vlees-, vis- en veggiefeestmaal in de rekken.

Welke wijn bij het feest?

Ook voor de wijnen en aperitieven hebben we bij elk hoofdgerecht een voordelige keuze gemaakt op basis van prijs en wat ons testpanel ervan vond. Of ga naar onze wijngids en maak je eigen keuze.

 

73 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  3,49
60 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  4,39
78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  4,49