Welke producten zijn duurder geworden in de supermarkten?

Na onze analyse van meer dan 3 000 producten en prijzen in de grote supermarktketens (Aldi, Lidl, Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora en Delhaize) komen we tot de conclusie dat de prijzen in maart opnieuw zijn gestegen. Ons winkelmandje met boodschappen is daarmee 4,3% duurder dan een jaar geleden.
Wat zijn de opvallendste stijgingen?
-
Huishoudelijk papier. Evenals vorige maand zijn papierproducten het sterkst gestegen (+11,46%). Keukenpapier is gemiddeld 13,81% duurder geworden dan een jaar geleden, toiletpapier +11,49% en tissues +7,49%.
- Brood. De broodprijzen zijn gemiddeld met 7,38% gestegen, evenals de prijs van bloem (+5,69%).
- Zuivelproducten. Gemiddeld zijn deze nu 6,71% duurder dan een jaar geleden. Vooral de prijzen van bakboter, melkerijboter en kruidenboter zijn toegenomen (+15,87%). Jonge kaas (Gouda) en geraspte Emmentaler zijn ook 9,57% duurder, evenals halfvolle melk (+7,28%).
- Kruidenierswaren. Deze zijn nu gemiddeld 6,29% duurder dan een jaar geleden. De producten met het grootste prijsverschil in vergelijking met maart 2021 zijn spaghetti en capellini (+26,19%), frituurolie (+24,5%), gemalen koffie en koffiepads (+13,9%), mayonaise (+9,95%), mosterd (+9,7%) en olijfolie (+8,6%).
- Bier. De prijs voor bier is gemiddeld +9,43% gestegen.
- Groente. Gemiddeld 4,15% duurder dan vorig jaar, maar het prijsverschil is iets kleiner dan vorige maand. Vooral tomaten zijn veel duurder dan een jaar geleden (+18,9%) en aardappelen (gemiddeld +6%). Uien (-3%), wortelen en komkommers (beiden -2%) zijn daarentegen licht in prijs gedaald ten opzichte van vorig jaar
- Vis en zeevruchten. Gemiddeld met 3,7% gestegen ten opzichte van vorig jaar.
- Charcuterie. Gestegen met +3,3% in een jaar.
- Vlees. De stijging is iets lager dan vorige maand, +1,78% ten opzichte van vorig jaar.
- Fruit. Hetzelfde geldt voor fruit, waarvan de stijging in februari afneemt: +1,16% in een jaar.
Waarom wordt alles duurder?
De redenen voor de prijsstijging zijn nog steeds de hogere energieprijzen, maar ook schaarser wordende grondstoffen zoals tarwe, oliën (palmolie, sojaolie, raapzaadolie, zonnebloemolie en olijfolie) en koffie. Ook zien we een stijging van de melkprijzen op nationaal niveau.
Helaas verwachten wij geen onmiddellijke verbetering, aangezien de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland ook invloed zullen hebben op de ontwikkeling van de energie- en grondstoffenprijzen (vooral met betrekking tot tarwe en zonnebloemolie).
Kies verstandig
Kies daarom zorgvuldig je supermarkt, afhankelijk van je voorkeur voor huismerken of nationale merken. En hou er rekening mee dat prijsstijgingen niet in alle winkels op dezelfde wijze worden doorberekend. Zie ook: Welke supermarkten hebben hun prijzen het meest verhoogd in een jaar?
Wil je weten waar je de goedkoopste boodschappen kunt halen? Gebruik dan onze supermarktmodule.