Bespaar door te winkelen over de grens

Waarom winkelen over de grens?
De laatste maanden zijn de prijzen in de winkel fors de hoogte in gegaan. Zowel in ons land als in onze buurlanden was de voedingsinflatie nog nooit zo hoog. In februari 2022 leek ze het hoogst in Duitsland (+22%), gevolgd door België (+20%), Nederland (+18%), Frankrijk (+16%) en Luxemburg (+14%).
Factoren die de prijzen omhoogduwen
Waarom zijn de Belgische prijzen zo hoog? In ons land zijn er verschillende factoren die een invloed hebben op de prijzen van consumptiegoederen:
- Loonkosten: met gemiddeld € 41,6 per uur waren de Belgische loonkosten in 2021 de derde hoogste van Europa. In het laatste trimester van 2022 waren ze bovendien veel sterker gestegen dan in onze buurlanden (ook iets meer dan in Luxemburg) ten opzichte van het laatste trimester van 2021.
- Hoger btw-tarief: in België is het standaard btw-tarief hoger dan in de buurlanden, met uitzondering van Nederland, waar het ook 21% bedraagt. In Duitsland bedraagt het echter 19%, in Frankrijk 20% en in Luxemburg 17%.
- Indirecte belastingen: in België zijn de accijnzen hoger dan in de buurlanden en worden er ook nog milieu- en verpakkingsbelastingen geheven.
- Geografische schaal: de relatief kleine oppervlakte in combinatie met de meertaligheid (en strikte etiketteringsregels) van ons land.
- Inkoop- en groothandelsprijzen: het vermoeden bestaat dat de industrie een zekere marktsegmentatie tussen Europese landen in stand houdt en België daarbij in het nadeel stelt.
Winkelkar in Frankrijk gemiddeld 9% goedkoper
Als je dichtbij de Franse grens woont of in Frankrijk op vakantie of op uitstap bent, kan het de moeite waard zijn om bepaalde producten van daar mee te brengen.
Gemiddeld kun je er 9% op je boodschappen besparen en zelfs tot 19% als je hoofdzakelijk internationale merken koopt. Vooral brood en graanproducten zijn een pak goedkoper bij onze zuiderburen (34%), net als melkproducten (33%).
Voor conserven en andere voedingsmiddelen ben je eveneens goedkoper af in een Franse supermarkt.
Ook voor producten die lang houdbaar zijn, kan het de moeite lonen om de Franse grens over te steken:
- Niet-alcoholische dranken zijn er gemiddeld 13% goedkoper
- Een fles Evian van 1,5 liter kost zelfs 64% minder
- Op Coca-Cola en Sprite bespaar je gemiddeld 40%
Goedkoper bij de buren
Als je in Luxemburg, Frankrijk of Duitsland bent, kan het interessant zijn om daar internationale merken te kopen. Gemiddeld zijn die bij ons duurder dan in onze buurlanden, met uitzondering van Nederland.
- Voor schoonmaakmiddelen en hygiëneproducten ben je goedkoper af in Frankrijk, al zijn ze in Duitsland nog goedkoper.
- Bier en andere alcoholische dranken koop je het best in Luxemburg, want daar zijn ze gemiddeld 27% goedkoper. In Frankrijk zijn ze 16% goedkoper.
Waarvoor blijf je beter in België?
Voor de 162 producten waarvan we de prijzen vergeleken, bleek Frankrijk in het algemeen goedkoper dan Luxemburg, Duitsland, Nederland en België. In vergelijking met ons land bedraagt het prijsverschil gemiddeld 9% en zelfs 19% als je vooral internationale merken koopt.
Niet alles kost echter minder in onze buurlanden. Voor heel wat producten blijf je beter in België.
Kruidenierswaren
Olijfolie, zonnebloemolie, mayonaise en choco zijn bijvoorbeeld goedkoper bij ons. In Frankrijk is het prijsverschil minimaal, maar in Nederland betaal je gemiddeld 10% meer, in Luxemburg 14% meer en in Duitsland 17% meer.
In Frankrijk kun je weliswaar tot 16% besparen als je internationale merken koopt. Maar als je voor de goedkoopste merken kiest, ben je goedkoper af in België.
Vis
Wij vergeleken de prijzen van zowel verse vis als diepvriesvis en visconserven.
In België lagen de prijzen gemiddeld 6% hoger dan in Nederland. In Duitsland blijkt vis het duurst. Verse vis is over het algemeen goedkoper bij ons.
Aardappelen, groenten en fruit
Die zijn het goedkoopst in ons land. In Duitsland zijn ze ook vrij voordelig, maar in de andere buurlanden kosten ze aanzienlijk meer.
Vlees
Goed nieuws voor vleesliefhebbers: in België is vlees nog altijd vrij betaalbaar in vergelijking met onze buurlanden. In Frankrijk kost het gemiddeld 8% meer, in Nederland 23% meer en in Luxemburg 26% meer. Duitsland is het duurst: daar betaal je voor vlees gemiddeld 38% meer dan in België.
Welke supermarkten zijn het goedkoopst?
Wij hebben de Belgische supermarkten op prijsvlak vergeleken met hun tegenhangers over de grens.
- Colruyt is in Luxemburg gemiddeld 5,9% goedkoper dan in België en voor internationale merken loopt het prijsverschil zelfs op tot 13,2%.
- Albert Heijn is in België gemiddeld 14,5% goedkoper dan in Nederland.
- De Belgische Carrefour is gemiddeld 17,6% duurder dan de Franse, en zelfs 27,3% duurder voor producten van internationale merken.
Goedkoopste supermarkten over de grens
Als je de grens oversteekt om boodschappen te doen, is de supermarkt Dirk het goedkoopst bij onze noorderburen, gevolgd door Jumbo.
In Frankrijk is Leclerc het goedkoopst, gevolgd door CoursesU.
In Duitsland zijn Rewe en Bringmeister (Edeka) eveneens voordelig.
Tot slot is Colruyt zowel in Luxemburg als in België de goedkoopste.
Vind de goedkoopste supermarkt in je buurt
Ontdek waar de goedkoopste supermarkt in jouw buurt ligt via onze koopwijzer.