Persbericht

Black-Friday : Test Aankoop waarschuwt voor cashbacks

30 november 2021

In het licht van de jaarlijkse Black Friday- shopping gekte, lanceerde Test Aankoop ‘rate my deal’, een online platform waar consumenten kunnen nagaan of Black Friday-aanbiedingen qua prijs en kwaliteit echt interessant zijn. Sinds de start van deze online tool een week geleden, kwam de consumentenorganisatie tot de bevinding dat verkopers graag schermen met grote kortingen maar dat een deel van de reductie alleen te verkrijgen is via een zogenaamde ‘cashback’. Deze zijn vaak misleidend, omslachtig en zorgen voor frustratie bij de consument.

Rate my deal

Om na te gaan in welke mate de kortingen die verkopers aanbieden gedurende de Black Friday- periode, ook echt interesseante promoties zijn, lanceerde consumentenorganisatie Test Aankoop het ‘ratemydeal’-platform. Via deze, voor iedereen toegankelijke tool, voeren de prijsexperts van de consumentenorganisatie een analyse uit op honderden Black Friday-promoties voor zo’n 1945 producten over 67 webshops. Test Aankoop gaat hiermee na hoe de prijs van een product geëvolueerd is sinds het op de markt aanwezig is, zowel binnen dezelfde winkel als in vergelijking met andere aanbieders. De organisatie toetst de producten die aangeprijsd worden ook met de resultaten van de vergelijkende tests die ze doet om te kunnen monitoren of ze de kwaliteitstoets doorstaan. Zowel een interessante prijs als een gedegen kwaliteit zijn vereist om de stempel ‘goede deal’ te krijgen, verduidelijkt Test Aankoop.

Cashback

Na analyse via ‘ratemydeal’, stelt Test Aankoop vast dat heel wat reducties die de consument dezer dagen rond de oren geslingerd krijgt, nog wat meer aangedikt worden via zogenaamde ‘cashbacks’. Daarmee kan een koper op een later tijdstip een deel van de aankoopprijs terugkrijgen en op die manier dus een extra korting bekomen, bovenop de al aangeboden prijsverlaging.  Voor de verkoper is deze manier van werken interessant omdat de aanbieder op die manier interessante informatie over zijn klanten kan verzamelen. Het is immers gebruikelijk dat klanten in het geval van een cashback eerst een coupon met hun persoonlijke gegevens, inclusief hun e-mailadres, moeten terugsturen. Zo kan een merk een kwalitatieve database opbouwen voor eigen gebruik of om te verkopen.

Misleidende praktijk

Test Aankoop constateert dat sommige verkopers de cashback afzonderlijk van de aangeboden korting afficheren, wat de eerlijkste manier is, terwijl andere de cashback dan weer in de korting integreren om zo aldus een nog grotere reductie te kunnen afficheren. “Wij zijn tegen deze onduidelijke en zelfs misleidende praktijk om de cashback samen met de Black-Friday-deal van de productprijs (doorstreepte referentieprijs) af te trekken want dit is eigenlijk misleidend en dient ertoe de promotie op te kloppen. Het is pas na heel wat administratieve last of een lange wachttijd dat je de gehele korting krijgt” zegt de consumentenorganisatie. Test Aankoop haalt aan dat de procedure om een cashback te krijgen immers best omslachtig kan zijn via het invullen van een lange vragenlijst of via het inscannen van een aankoopbewijs of barcode. Bovendien kan het meerdere maanden duren voor het beloofde bedrag ook effectief op de rekening staat, klinkt het.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.