Persbericht

Black Friday: iets minder dan 30% van de aanbiedingen echt de moeite waard

25 november 2021

Test Aankoop lanceerde in het kader van Black Friday een online platform waar consumenten kunnen nagaan of Black Friday-aanbiedingen qua prijs en kwaliteit echt interessant zijn. Na analyse kwam de consumentenorganisatie tot de bevinding dat slechts 28% van de promoties echt interessant zijn. De organisatie ontdekte ook verschillende valse promoties. Vandaag,"Black Friday", roept de organisatie consumenten dan ook op om op hun hoede te zijn en herinnert hen eraan dat het belangrijk is duurzame kwaliteitsproducten te kopen.

Een goede deal? Prijs + kwaliteit!

Om de consument te helpen om Black Friday-promoties beter te kunnen inschatten, analyseerde Test Aankoop honderden aanbiedingen voor 1 945 producten die op 67 online verkoopsites werden verkocht, in 16 verschillende categorieën gaande van smartphones over televisies tot microgolfovens. De aanbiedingen worden vervolgens opgedeeld in twee categorieën: goede en slechte aanbiedingen op basis van twee criteria: prijs en kwaliteit.  Als de geadverteerde prijs lager is dan of vergelijkbaar is met de laagste prijs die door Test Aankoop is gevonden (maximaal 10% hoger), wordt het een "goede deal" genoemd, maar alleen als het product in kwestie een score van ten minste 60-65% heeft behaald voor kwaliteit in de koopwijzers van de organisatie. Een slechte deal is een product waarvan de geadverteerde prijs ten minste 10% hoger is dan de laagste prijs die in de door Test Aankoop gecontroleerde webwinkels in de afgelopen 12 maanden is gevonden of waarvan de kwaliteit ondermaats is. 

 

Slechts 28% zijn goede deals

"Op basis van de tool die we hebben ontwikkeld, stellen we vast dat slechts 28% van de promoties echt interessant zijn in termen van prijs en kwaliteit", zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Wij raden consumenten die bij deze gelegenheid willen kopen dan ook aan waakzaam te zijn en zorgvuldig te vergelijken”,  voegt hij toe.  De meeste koopjes werden gevonden in de categorieën tv's, koptelefoons, smartphones, koffiezetapparaten en stofzuigers. De consumentenorganisatie vond voorlopig geen goede aanbiedingen voor diepvriezers, koelkasten met ingebouwde vriezers en robotstofzuigers.

 

Pas op voor nepdeals

Het door de consumentenorganisatie ontwikkelde instrument stelt haar ook in staat neppromoties op te sporen.  Sommige verkopers pakken uit met een promotieprijs naast een doorgestreepte prijs die zelf in werkelijkheid nooit werd gebruikt. "We hebben gemerkt dat sommige verkopers de prijzen verhogen net voor ze een korting aanbieden of een doorgestreepte prijs weergeven die eigenlijk nooit werd gebruikt. Aan het einde van Black Friday zullen wij onze bevindingen doorgeven aan de Economische Inspectie, zodat deze de verkopers die zich aan dit soort praktijken hebben schuldig gemaakt, kan bestraffen”, zegt November.  Test Aankoop hekelt ook verkopers die de prijs aangeven na aftrek van cashback, terwijl de consument eerst de volle prijs zal moeten betalen en pas na verschillende stappen van de cashbackactie kan profiteren.

 

Referentieprijs

De consumentenorganisatie verheugt zich erover dat de verplichting voor verkopers om de referentieprijs aan te duiden, binnenkort opnieuw van kracht wordt, dankzij de omzetting van een Europese richtlijn. Deze verplichting tot vermelding van de referentieprijs, d.w.z. de laagste prijs die de verkoper gedurende ten minste 30 dagen vóór de toepassing van de prijsverlaging in rekening heeft gebracht, moet het werk van de Economische Inspectie bij het opsporen van oneigenlijke promoties vergemakkelijken.

 

www.testaankoop.be/ratemydeal

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.