Persbericht

Consument scoort (geen) WK-deal op Black Friday

18 november 2022

Een wereldbeker voetbal in Qatar doet de supportersharten niet overlopen van enthousiasme. Live supporteren op het plein met reuzenscherm is niet de eerste keuze voor veel Belgen. Ook de maatschappelijke vraagtekens die de wereldbeker oproept zijn een spelbreker. Dan rest er als alternatief enkel de duivelse doelpunten te vieren voor de televisie met vrienden en familie. Test Aankoop haalde met het oog op een gezellige maar budgetvriendelijke TV-avond een supporterskit door haar prijzenvergelijkingswebsite ‘Rate My Deal’. Om een nieuwe televisie, soundbar en friteuse of airfryer aan te schaffen wacht je als gelegenheidssupporter best nog even af, zeker als je niet warmloopt voor dit kampioenschap.

Zijn er WK-deals?

Vele online verkooppunten geven heuse WK-kortingen op televisies. Test Aankoop volgt de prijsevoluties op de voet en ziet dat die deals naar aanleiding van een WK (of EK) vaak niet zo groot als zijn ze worden voorgesteld. In de maand voor het kampioenschap liggen de gemiddelde prijzen voor tv’s altijd een pak hoger, zodat de kortingen schijnbaar groter zijn. Er zijn dus beter momenten voor een goede deal op een tv. In april bijvoorbeeld komen de nieuwe modellen van Samsung, Sony en LG uit, in september die van Panasonic en Philips. Oudere modellen dalen dan sterk in prijs.

Soundbars zijn geëvolueerd van een accessoire naar een must-have bij een nieuwe tv set-up, de prijzen en kortingen volgen dan ook vaak de releasedata van nieuwe televisies. Ook hier is timing dan ook essentieel. Black Friday kan interessant zijn, maar de soundbars hebben nu nog niet hun laagste prijsniveau bereikt.

Airfryers en friteuses vertonen niet dezelfde grote prijsfluctuaties als televisies en soundbars. Deze producten zijn tijdens Black Friday dus wel interessant als je er eentje met korting kan vinden.

Een goede deal? Prijs + kwaliteit!

Test Aankoop startte in 2018 met het ‘Rate My Deal’-platform om dit soort prijsevoluties en kortingen te monitoren. Deze website laat consumenten toe om meteen te zien of de prijs van het product van hun voorkeur de moeite waard is. Het krijgt dan het label ‘goede deal’.

Of een aanbieding een ‘goede’ of ‘slechte’ deal is, bepaalt Rate My Deal op basis van twee criteria: prijs en kwaliteit.  Als de geadverteerde prijs lager is dan of vergelijkbaar is met het gemiddelde van de laagste prijzen van de voorbije 12 maanden, wordt het een ‘goede deal’ genoemd, maar alleen als het product van Test Aankoop ook een kwaliteitsscore van ten minste 60% krijgt. In alle andere gevallen krijgt het product het label ‘slechte deal’.

Verder is er ook de mogelijkheid om een prijsalert in te stellen, waarbij de consument een melding krijgt wanneer de prijs daalt onder een bepaald niveau.

Pas op voor nepdeals

Rate My Deal stelt Test Aankoop ook in staat neppromoties op te sporen.  Sommige verkopers pakken uit met valse promoties: "We hebben gemerkt dat sommige verkopers de prijzen verhogen net voor ze een korting aanbieden of een doorstreepte prijs weergeven die eigenlijk nooit werd gebruikt. Aan het einde van Black Friday zullen wij onze bevindingen doorgeven aan de Economische Inspectie, zodat deze de verkopers die zich aan dit soort praktijken hebben schuldig gemaakt, kan bestraffen”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. Test Aankoop hekelt ook verkopers die de prijs aangeven na aftrek van cashback, terwijl de consument eerst de volle prijs zal moeten betalen en pas na verschillende stappen van de cashbackactie kan profiteren.

In aanloop naar Black Friday voorziet Test Aankoop dagelijks updates via haar haar sociale mediakanalen met info over de beste deals van het moment. De consument kan ook zelf via Rate My Deal gratis aan de slag om te kijken of Black Friday een mooi moment is voor een WK-deal.

www.test-aankoop.be/ratemydeal

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.