Nieuws

Hoe Black Friday-deals de consument misleiden

01 december 2020
black friday

Onze prijsjagers deden de afgelopen weken een omvangrijke analyse van Black Friday-promoties. Niet alle deals bleken fair. Met opgesmukte promoprijzen, niet eerder gebruikte adviesprijzen of meteen verrekende cashbacks durven retailers je om de tuin te leiden.

Is een Black Friday-promotie de moeite of niet? Om goede van slechte deals te onderscheiden en mogelijk fake promoties te ontmaskeren, analyseerden onze prijsexperts meer dan 1 000 Black Friday-promoties, zowel uit folders als online, waarvan 329 op producten die aanwezig zijn in onze koopwijzers.

Het ging om promoties voor populaire productcategorieën (tv’s, smartphones, hoofdtelefoons, wearables, speakers, stofzuigers, keukenrobots…) bij de grootste elektronicaketens (Krëfel, Exellent, Selexion, Expert, Cora, Coolblue, Bol.com, Eldi, Carrefour, Fnac, MediaMarkt en Vanden Borre).

Zoals verwacht spanden onze twee meest bezochte koopwijzers (tv’s en smartphones) ook tijdens de week van Black Friday de kroon, gevolgd door andere hebbedingen zoals hoofdtelefoons en bluetooth speakers.

Op basis van 234 promoties die we nog meer in detail hebben gecheckt, zagen we enkele opmerkelijke tendensen en tactieken.

Overdreven promoties

Bij meer dan 30 % (74 van de 234 promoties) stelden we vast dat de minimumprijs, die voorafgaand aan de promotie werd gebruikt, lager lag dan de doorstreepte prijs van de promotie. Gemiddeld was de voorgestelde korting 26 %, terwijl je in werkelijkheid slechts 8 % korting kreeg. Grootste overdrijvers in onze steekproef zijn Bol.com en MediaMarkt, met respectievelijke overdrijvingen van gemiddeld 24 % en 25 %.

Zoomen we in op productcategorie, dan blijkt bij hightechtoestellen de gemiddelde aangekondigde korting 27 % te zijn, terwijl die in het echt amper 9 % bedraagt. Voor huishoudelektro bleek dat gemiddeld 30 % versus een echt prijsverschil van 7 %.

Adviesprijs wordt plots de referentie

Om hun promotie op te smukken, gebruiken handelaars verschillende tactieken. Zo durven ze de adviesprijs van de fabrikant als doorstreepte prijs naast de Black Friday-prijs te zetten, terwijl die adviesprijs zelden echt wordt gebruikt. Dat was bijvoorbeeld het geval voor een bluetooth speaker van JBL, waarbij een adviesprijs van € 299 werd vermeld, terwijl ze die prijs nooit eerder hadden toegepast.

Goochelen met cashbacks

Ook met cashbacks durven ze te goochelen door die meteen mee te verrekenen in de korting. Expert pakte bijvoorbeeld uit met een Black Friday-korting van € 90 op de iPhone SE 64GB. Uiteindelijk bleek het om een promotie van € 40 te gaan en een cashback van € 50. Zelfs onze prijsjagers hadden dat niet meteen opgemerkt. Nog een voorbeeld: een Samsung TV waarvoor je volgens Vanden Borre en andere retailers € 500 cashback kreeg, terwijl die eigenlijk amper € 100 bedroeg.

Ronduit valse deals

In onze steekproef bleken ze een minderheid, toch komen fake deals voor. Voor 9 producten, waaronder deze Bosch-keukenrobot, vonden we in de 30 dagen voor de ingang van de Black Friday-promotie een nog lagere prijs. Hier was de Black Friday-deal dus vals!

Ook goed nieuws

Maar niet alle deals bleken slecht. 151 van de 234 promotieprijzen (64 %) waren eerlijke en correcte kortingen. Krëfel kwam uit onze steekproef naar voor als de beste van de klas: 19 % van de gevonden eerlijke kortingen werden bij deze retailer gevonden. Al moeten we erop wijzen dat bij deze promoties toch de adviesprijs gebruikt kan zijn als doorstreepte prijs.

Onze analyse bleef trouwens niet zonder resultaat: Fnac verlaagde bijvoorbeeld de prijs voor een draadloze hoofdtelefoon naar € 199 nadat wij hadden aangekaart dat hun aangekondigde promotieprijs van € 249 een prijs was die ze eerder al hadden toegepast.

Vergelijk voor je kiest

Op zoek naar een product voor een interessante prijs? Op ons speciale Black Friday-platform vind je de beste deals voor meer dan 100 producten, getest en aanbevolen door onze experts, en veel meer.

Naar ons Black Friday-platform