Persbericht

Staking Ryanair: passagiers hebben recht op compensatie

20 april 2022

Het cabinepersoneel van Ryanair zal op 22, 23 en 24 april staken, waardoor verscheidene vluchten zullen worden geannuleerd.

In dit verband wil Test Aankoopt de consument herinneren aan de rechten van vliegtuigpassagiers. In geval van annulering van een vlucht hebben de passagiers recht op een gratis nieuwe vlucht of op terugbetaling van hun tickets. Zij hebben ook recht op een compensatie van 250, 400 of 600 euro, afhankelijk van de afstand van de vlucht.

"Sommige luchtvaartmaatschappijen proberen soms hun verplichting om compensatie te betalen te ontlopen door zich te beroepen op overmacht. Indien de luchtvaartmaatschappij een vlucht moet annuleren wegens buitengewone omstandigheden, zoals een staking van de luchtverkeersleiders, is zij niet verplicht compensatie te betalen. Een staking van het personeel van een luchtvaartmaatschappij wordt daarentegen niet als overmacht beschouwd, en passagiers hebben dan ook recht op een vergoeding als hun vlucht ten gevolge van deze staking wordt geannuleerd," zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. Dit is precies wat er gebeurde tijdens de stakingen van het Ryanair-personeel in de zomer van 2018. Omdat de Ierse luchtvaartmaatschappij weigerde de passagiers te compenseren, startte Test Aankoop een groepsactie die resulteerde in een overeenkomst om enkele tienduizenden passagiers te compenseren.

Passagiers die door de komende stakingen worden getroffen, kunnen compensatie aanvragen via het formulier op de website van Ryanair. Mensen die willen worden bijgestaan bij hun vorderingen of die vragen hebben over hun rechten, kunnen contact opnemen met Test Aankoop op het nummer 0800 29 510.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.