Persbericht

Test Aankoop roept Europees Parlement op om PCR-tests gratis te maken voor reizigers

18 mei 2021

De eerste triloog (debat tussen de Commissie, de Raad en het Europees Parlement) over de kwestie van de Europese covid-pas of het Digital Green Certificate belooft vandaag een levendig debat te worden.

Het doel van deze pass is het vrije en veilige verkeer binnen de EU tijdens de COVID-19-pandemie te vergemakkelijken door een te tonen dat een persoon ofwel tegen COVID-19 is gevaccineerd, negatief heeft getest of van COVID-19 is hersteld. Verwacht wordt dat het systeem tegen eind juni operationeel zal zijn.

Het initiatief voor het certificaat - dat van 17 maart dateert - kwam van de Europese Commissie. Minder dan een maand later heeft de Raad zijn standpunt geformuleerd met het oog op de onderhandelingen met het Europees Parlement over dit onderwerp. Terwijl de Commissie streefde naar een "gemeenschappelijke aanpak om versnippering te voorkomen", drong de Raad aan op de mogelijkheid voor de lidstaten om te voorzien in aanvullende maatregelen op het certificaat, zoals ook quarantaines. In zijn standpunt van 28 april, dat gevolgd werd van de specifieke resolutie over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van COVID-19-tests die de volgende dag al werd aangenomen, drong het Europees Parlement aan op het belang van gratis tests om discriminatie tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden te voorkomen en op het niet opleggen van quarantaine of tests aan de houders van een certificaat.

Nog voordat de EU-Commissie haar initiatief bekendmaakte, stuurde consumentenorganisatie Test Aankoop een standpunt uit over de vorm die een potentieel "Europees paspoort" zou moeten aannemen en de voorwaarden die eraan zouden moeten worden verbonden. De verbruikersorganisatie drong met name aan op de beschikbaarheid van gratis PCR-tests. Laat dit nu net het punt zijn waarop de besprekingen momenteel vastlopen. Sommige lidstaten, zoals België en Nederland, zijn geen voorstander van gratis PCR-tests, terwijl andere, zoals Frankrijk, ze al hebben ingevoerd. Zowel minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hebben duidelijk gemaakt dat zij het idee van gratis PCR-tests niet zouden steunen.

"De kosten van een PCR-test in België kunnen soms oplopen tot meer dan 130 euro. Dat is een budget van 1040 euro om te testen en terug te keren voor een gezin van 4 ongevaccineerden, bovenop de kosten van de vliegreis, het verblijf, enz. Als Europa echt een niet-discriminerend digitaal groen certificaat wil invoeren, zoals het trots verkondigt, dan heeft het geen andere keuze dan de PCR-tests gratis te maken," verklaart Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Het is belangrijk te onthouden dat de meerderheid van de Belgen nog niet eens de kans heeft gehad om gevaccineerd te worden en dat sommigen, zoals jongeren, op dit moment niet gevaccineerd kunnen worden. Er is geen aanvaardbare rechtvaardiging om hen te dwingen meer te betalen dan gevaccineerden om te kunnen reizen. Wij verwachten dat het Europees Parlement op dit punt niet zal toegeven", voegt hij eraan toe. Als deze pass ook tot doel heeft om het toerisme, dat bijna een jaar zonder activiteit is gebleven, nieuw leven in te blazen, is het aangewezen coherent te zijn en deze activiteit op de een of andere manier te subsidiëren door de PCR-test gratis te maken, meent Test Aankoop.

De organisatie herinnert er ook aan dat dit instrument moet worden gebruikt om het leven van de reizigers te vergemakkelijken, niet om het ingewikkelder te maken. "Wij vragen niet te aanvaarden dat sommige lidstaten zouden kunnen voorzien in aanvullende maatregelen op de Europese covidpass, zoals extra quarantaines. Dit is een echte kans voor Europa om te laten zien welke concrete toegevoegde waarde het voor de burgers kan hebben", besluit de woordvoerder.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.