Persbericht

Brussels Airlines schrapt 675 extra vluchten: Test Aankoop ziet toe op het respect voor de rechten van de passagiers

05 juli 2022

 

Brussels Airlines maakte bekend een 675 vluchten te schappen in de maanden juli en augustus. Hiermee wil de luchtvaartmaatschappij tegemoet komen aan de vraag van piloten en cabinepersoneel om de werkdruk te verminderen. Test Aankoop herinnert passagiers eraan dat deze annuleringen geen overmacht zijn en aldus de luchtvaartmaatschappij nopen tot heel wat maatregelen ten aanzien van de passagiers. De verbruikersorganisatie wijst erop dat Brussels Airlines eerst en vooral de reizigers een nieuwe vlucht zonder extra kosten moet aanbieden of het ticket moet terugbetalen. Daarnaast is er het recht op aanvullende compensatie in functie van de afstand van de vlucht: 250 euro voor vluchten tot en met 1500 km, 400 euro voor vluchten van meer dan 1500 km binnen de EU en voor vluchten tussen 1500 en 3500 km buiten de EU. Verder voorziet de wet ook nog een vergoeding van 600 euro voor langere vluchten.

Test Aankoop stipt evenwel aan dat het recht op forfaitaire compensatie vervalt wanneer Brussels Airlines de passagiers op tijd informeert over de annulering. “Tijdig wil zeggen: minstens 2 weken voor vertrek”, zegt Simon November van Test Aankoop. “Passagiers zien hun recht op compensatie ook wegvallen wanneer ze tussen de 2 weken en 7 dagen voor vertrek worden geïnformeerd en hun nieuwe vlucht hoogstens 2 uur vroeger vertrekt en hoogstens 4 uur later aankomt dan de oorspronkelijke, geannuleerde vlucht. Ook wanneer Brussels Airlines de getroffen passagiers minder dan 7 dagen op voorhand verwittigt, kan het recht op de forfaitaire vergoeding vervallen wanneer de nieuwe vlucht hoogstens 1 uur vroeger vertrekt en hoogstens 2 uur later aankomt dan de oorspronkelijke vlucht die geschrapt werd”, vult de woordvoerder aan.

Test Aankoop dringt er bij Brussels Airlines op aan dat de lijst met geannuleerde vluchten zo snel mogelijk bekend te maken. Want de annulering van een vlucht kan er ook voor zorgen dat passagiers nog een heleboel andere zaken moeten annuleren, zoals accommodatie, autoverhuur, enzovoort

Mensen die vragen hebben over hun rechten in het kader van de aangekondigde stakingen, kunnen altijd contact opnemen met Test Aankoop via 0800 29 510.

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.