Persbericht

Test Aankoop zal controleren of Brussels Airlines & Ryanair de rechten van vliegtuigpassagiers respecteren

22 juni 2022

Test Aankoop herinnert passagiers eraan dat er voor de aangekondigde stakingen bij Brussels Airlines op 23, 24 en 25 juni en bij Ryanair op 24, 25 en 26 juni een recht op forfaitaire compensatie bestaat, in tegenstelling tot de staking van maandag 20 juni.

De staking van 20 juni was namelijk een geval van overmacht voor de luchtvaartmaatschappijen, zodat er geen recht was op die extra compensatie. Dat is niet het geval voor stakingen van het luchtvaartpersoneel zelf. In dit geval hebben passagiers, naast de gebruikelijke alternatieve vlucht of terugbetaling, recht op een forfaitaire compensatie die varieert tussen 250 en 600 euro per passagier, afhankelijk van de afstand van de vlucht.

We weten dat luchtvaartmaatschappijen niet altijd duidelijk communiceren over de rechten van vliegtuigpassagiers”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop. “We willen passagiers er daarom aan herinneren dat ze, in tegenstelling tot de geannuleerde vluchten van maandag, dit keer wél recht hebben op een extra compensatie, bovenop een alternatieve vlucht of een terugbetaling. We gaan controloren of Brussels Airlines en Ryanair die verplichting nakomen en we roepen de betrokken passagiers op om ons te informeren als dat niet het geval zou zijn.”

Test Aankoop geeft ook nog eens de formulieren mee die passagiers bij de betrokken maatschappijen moeten invullen om de forfaitaire vergoeding aan te vragen: hier bij Ryanair, en hier bij Brussels Airlines.

Verder dringt Test Aankoop er bij Brussels Airlines en Ryanair op aan dat de lijst met geannuleerde vluchten zo snel mogelijk wordt bekend gemaakt. Want de annulering van een vlucht kan er ook voor zorgen dat passagiers nog een heleboel andere zaken moeten annuleren, zoals accommodatie, autoverhuur, enzovoort

Mensen die vragen hebben over hun rechten in het kader van de aangekondigde stakingen, kunnen altijd contact opnemen met Test Aankoop via 0800 29 510.

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.