Als de watersnood je vakantieplannen in de war stuurt…

Had je een vakantie gepland in de regio die recent door watersnood werd geteisterd? Dan vraag je je misschien af of je recht hebt op een terugbetaling wanneer je niet meer terecht kunt in het vakantiehuis, het hotel of de camping waar je had geboekt? Of zou je wel kunnen vertrekken maar zie je het niet meer zitten en wil je je verblijf annuleren? Kun je überhaupt nog ter plekke geraken?
Je kunt niet meer in de accommodatie terecht
Bepalen de algemene voorwaarden van je overeenkomst dat je het recht hebt om kosteloos te annuleren? Dan heb je geluk en kun je daar gebruik van maken om de som die je reeds had betaald, zo nodig terug te vragen.
Als dat niet het geval is, raden we je aan om zo snel mogelijk contact te nemen met de uitbater. Gezien de overmachtssituatie moet hij zijn contractuele verbintenis tegenover jou niet meer nakomen, en moet jij ook jouw verbintenis tegenover hem niet meer voldoen. Anders gezegd, jij moet niet meer betalen en als je al had betaald, kun je een terugbetaling vragen.
Let wel: uiteraard belet niets je om gezien de opeenvolgende problemen in de reissector uit solidariteit overeen te komen om het verblijf uit te stellen naar een latere datum of akkoord gaan om in een alternatieve accommodatie te verblijven. Zo'n alternatieve oplossing is vrijblijvend, men mag ze je niet opdringen. Je mag er dus wel degelijk voor kiezen om een terugbetaling te vragen.
Je zou liever annuleren
Als de accommodatie zelf wel nog open is maar bepaalde voorzieningen gesloten zijn, zoals het zwembad, de wellness of de tuin, zou je misschien liever niet meer vertrekken.
Mocht het zijn dat je je op grond van de algemene voorwaarden de mogelijkheid hebt om je verblijf gratis te annuleren, dan is er uiteraard geen probleem.
In het andere geval echter vormt die sluiting voor jou normaliter geen geldige reden om de overeenkomst kosteloos te kunnen annuleren. In principe zou je wel aanspraak kunnen maken op een proportionele prijsvermindering omdat een deel van de beloofde voorzieningen niet aanwezig zullen zijn. Althans voor zover duidelijk is dat de uitbater die voorzieningen had beloofd. Maar in de praktijk riskeer je enige discussie over de grootte van de vermindering omdat vaak niet duidelijk is welk deel van de totaalprijs precies tegenover de gesloten voorziening staat. Ook hier kun je gezien de huidige context je goed hart tonen en de prijsvermindering laten vallen.
Het kan echter ook dat je overweegt om je verblijf te annuleren omdat je meent dat de toeristische meerwaarde van je vakantie is weggevallen door de watersnood. Je plande een bezoekje aan een specifieke attractie die zijn deuren noodgedwongen moest sluiten of je ging voor het natuurschoon waar nu niets meer van overblijft. Weet dan alvast dat de meeste toeristische attracties in de regio inmiddels weer open zijn. Surf voor alle zekerheid naar de website van de betrokken onderneming. Als je accommodatie niet gesloten is en de uitbater je gewoon kan ontvangen, heb je in principe echter geen recht op een terugbetaling, zelfs niet als de omringende toeristische attracties en voorzieningen wel gesloten zouden zijn. Tenzij de algemene voorwaarden bepalen dat je de boeking kunt annuleren. Soms kan dat volledig gratis, maar vaak zul je een vergoeding moeten ophoesten, die bovendien sterk kan stijgen naarmate de startdatum van je verblijf dichterbij komt. Neem in dat geval daarom beter zo snel mogelijk je beslissing. Zit kosteloos annuleren er niet in, dan kun je eventueel proberen om je verblijf naar een andere datum om te boeken. Maar als de uitbater daar niet open voor staat, kun je daar helaas niets aan doen.
Je hebt twijfels over de bereikbaarheid
Aangezien de situatie ter plaatse snel kan wijzigen, volg je maar beter nauwgezet op hoe je de accommodatie kunt bereiken. Dat kan op tal van websites, onder meer die van Trafiroutes Wallonie.
Kijk altijd goed na wanneer de website het laatst werd bijgewerkt, zodat je informatie up-to-date is.
Zit je met een probleem?
Je kunt met je vragen over reizen elke werkdag bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 150, van 9 tot 18 uur (15.45 uur op vrijdag).