Nieuws

Ryanair-vlucht geannuleerd door staking? Eis je schadevergoeding!

21 april 2022
passagiers schuiven aan op tarmac om een vliegtuig van Ryanair binnen te gaan

Ryanair heeft aangekondigd diverse vluchten te cancelen in het weekend van 22-24 april omwille van een staking van het cabinepersoneel. Wat zijn je rechten als je vlucht wordt geannuleerd?

Ryanair, dat van plan is om diverse vluchten te annuleren in het weekend van 22-24 april, heeft beloofd om alle betrokken reizigers te verwittigen. Je kunt voor info ook terecht op de website waar de Ierse lowcostmaatschappij de reisupdates plaatst.

Bij annulering heb je uiteraard recht op een alternatieve vlucht of een terugbetaling. Maar je kunt ook aanspraak maken op een schadevergoeding van € 250, € 400 of € 600, naargelang van de afstand van de vlucht.

Soms proberen luchtvaartmaatschappijen de betaling van schadevergoedingen te ontlopen door overmacht in te roepen. Wanneer de maatschappij een vlucht moet annuleren vanwege buitengewone omstandigheden zoals een staking van de luchtverkeersleiders, hoeft ze inderdaad geen compensatie te betalen. Een staking van het eigen personeel van de luchtvaartmaatschappij valt niet onder deze regel. In dat geval heb je wel degelijk recht op een schadevergoeding.

Wordt je vlucht niet geannuleerd maar enkel vertraagd? Ook voor een vertraging van meer dan drie uur heb je recht op een schadevergoeding.

Klachtenformulier

Je kunt een terugbetaling of omboeking eisen via het klachtenformulier op de website van Ryanair zelf. Een eis tot compensatie moet je via een ander formulier indienen.

Wordt je eis niet ingewilligd? Laat het ons weten en bel onze hulplijn op 0800 29 510.

bel onze hulplijn

In het verleden hebben we niet geaarzeld tot het uiterste te gaan om Ryanair te dwingen tot terugbetaling. Na de stakingen in 2018 hebben we een groepsvordering opgestart. Daarover werd vorig jaar een akkoord afgesloten met Ryanair. De getroffen passagiers kregen tot 12 april 2022 om zich aan te melden.

Meer info?

Heb je nog vragen over de annulering van een vlucht vanwege een staking, raadpleeg dan ons dossier over je rechten in die omstandigheden.

naar ons dossier