Nieuws

Mag de touroperator de stijgende kerosineprijzen doorrekenen na de boeking?

De kans bestaat dat je reisorganisator de stijgende kerosineprijzen gedeeltelijk zal doorrekenen nadat je hebt geboekt. Mag dat zomaar? En wat als je een voorstel krijgt om je te verzekeren tegen deze prijsverhoging?

22 juni 2022
reisbureau boeking kerosine

De reisorganisator mag wel degelijk de oorspronkelijke prijs verhogen nadat je hebt geboekt. Hij moet dan wel de wetgeving voor pakketreizen naleven. De wet somt de volgende voorwaarden op.

  • De mogelijkheid om de prijs aan te passen is uitdrukkelijk voorzien in het contract én werkt in twee richtingen. Stijgen de kerosineprijzen, dan mag de touroperator de eerder afgesproken prijs verhogen. Dalen de kerosineprijzen, dan moet hij zijn prijzen ook naar beneden aanpassen. Het contract moet ook vermelden hoe de prijsherziening wordt berekend.
  • Prijsverhogingen zijn alleen mogelijk als ze rechtstreeks voortvloeien uit een verhoging van de brandstofprijs, de belastingen (toeristenbelasting, landingsrechten …) en de wisselkoers.
  • De reisorganisator deelt de prijsverhoging minstens twintig dagen vóór vertrek mee. De mededeling moet voldoende duidelijk zijn, met een motivering en een berekening van de prijsherziening volgens de rekenmethode die in het contract werd opgenomen.
  • Als de prijs met meer dan 8 % van de totaalprijs van de pakketreis wordt verhoogd, mag je de pakketreis kosteloos opzeggen.

Kijk dus na of de mogelijkheid van een prijsherziening is opgenomen in je reiscontract.

Heeft een verzekering tegen deze prijsverhoging zin?

Sommige reisorganisators bieden een verzekering aan tegen zo'n prijsverhoging. Dan betaal je een extra bedrag bij het boeken, maar ben je zeker dat de prijs achteraf niet verhoogd zal worden. Zo heeft TUI bijvoorbeeld een "fuel protection program". De premie verschilt naargelang van de bestemming.

Of je daar een goede zaak mee doet, is moeilijk te voorspellen. Inmiddels zijn de energieprijzen al zo sterk gestegen dat de piek misschien in zicht is. Maar het zou evengoed kunnen dat er nog meer stijgingen volgen en een verzekering je geld kan besparen. Of zo’n verzekering de moeite waard is, hangt misschien vooral af van je persoonlijkheid. Ben je iemand die moeilijk met onzekerheid omgaat? Dan geeft deze verzekering misschien gemoedsrust. Maar het is zeker geen must.

Meer vragen?

Heb je nog vragen over de voorbereiding van je reis, raadpleeg dan ons dossier Goed voorbereid op reis.

naar het dossier