Nieuws

Ik heb een hotel geboekt. Als het niet doorgaat wegens corona, mag ik annuleren en mijn geld terugvragen?

07 juni 2021
vakantie, reizen, corona, hotel

Ben je in de verleiding om een hotel te boeken? Dat zou een risico inhouden, want misschien wordt het afreizen naar die bestemming verboden of word je zelf ziek. Zul je een reservatie kunnen annuleren en je geld terugkrijgen? Meestal zul je erover moeten onderhandelen.

Voordat je boekt, moet je de algemene voorwaarden van de reservatie goed bekijken. Hotels hebben soms verschillende formules met verschillende tarieven. Een duurdere formule laat bijvoorbeeld toe dat je zelfs op de geplande dag van aankomst nog kosteloos kunt annuleren. Een minder dure formule zou een annulering toestaan maar niet zonder kosten. In een goedkope formule zou er geen mogelijkheid tot annulering bestaan.

Als je niet meer wilt vertrekken

Neem rechtstreeks contact op met het hotel en onderhandel met hen voor een terugbetaling - die je waarschijnlijk niet zult krijgen als het hotel niet sluit als gevolg van de pandemie - of uitstel van je verblijf. Er zijn geen garanties, maar proberen mag altijd. Vergeet overigens niet dat uitstel naar een latere datum niet automatisch betekent dat je verblijf dan wel zal kunnen doorgaan. Misschien is het hotel intussen failliet gegaan door de lange sluitingsperiodes.

Als je niet opdaagt

Je zou kunnen overwegen op gewoon niet op te dagen, bijvoorbeeld omdat je nog geen voorschot hebt betaald. Het hotel zal vaak wel één nacht in rekening brengen op je kredietkaart als dat in de algemene voorwaarden staat. Bekijk die voorwaarden dus eerst.

Als het hotel annuleert

Als het hotel zelf de reservatie annuleert, heb je natuurlijk recht op de onmiddellijke terugbetaling van het bedrag dat je al gestort had.

Blijf op de hoogte

Corona of niet, je moet in alle omstandigheden goed voorbereid zijn als je op reis wilt. Raadpleeg daarom ons dossier “Goed voorbereid op reis”.

naar het dossier "goed voorbereid op reis"

Heb je specifieke vragen over reizen in coronatijden, surf dan naar ons dossier met veelgestelde vragen.

naar de veelgestelde vragen 

Voor een probleem ten gevolge van de coronapandemie kun je altijd bellen naar onze gratis hulplijn 0800 29 510, elke werkdag van 9 tot 18 uur (vrijdag tot 15.45 uur).

BEL DE HULPLIJN