Dossier

Ontdek wat Izimi is: een veilig en onafhankelijk cloudplatform voor het opslaan en delen van belangrijke documenten

08 september 2022
Izimi

Een korte introductie tot Izimi en waarom het een interessante optie kan zijn voor het opslaan en delen van belangrijke documenten. 

Wat betekent "Izimi"?

Izimi – van het Engelse “easy me” – is een clouddienst die werd ontwikkeld door Fednot, de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Het is beschikbaar voor alle Belgen van ten minste 18 jaar oud. Je hebt geen notaris nodig om het te installeren.

Izimi is méér dan een opslagplatform. Het is een beveiligd kanaal om documenten te delen. Je kunt er onder meer je nabestaanden bij je overlijden een hoop stress mee besparen. 

In dit dossier

  1. De voordelen van Izimi
  2. Hoe werkt Izimi
  3. Hoeveel kost Izimi
  4. Beveiliging van het Izimi-platform

Wat zijn de voordelen van Izimi?

Het Izimi-platform is onafhankelijk en niet-commercieel

Clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive zijn commerciële instanties. Izimi is onafhankelijk en totaal niet commercieel. Je gegevens zullen dus niet worden verkocht met commerciële doeleinden en je zult niet worden bestookt door reclameboodschappen allerhande. Op de website staat het zo verwoord: “een dienst van algemeen belang die door het notariaat wordt aangeboden”. 

Iedereen kan een Izimi account aanmaken

Je hebt geen notaris nodig om een Izimi-account aan te maken. Bepaalde banken bieden ook een digitale kluis aan, vergelijkbaar met Izimi. Maar niet zelden is die mogelijkheid voorbehouden voor professionele of voor vermogende klanten, terwijl iedereen met Izimi aan de slag kan.

Je kan eigen documenten zelf toevoegen

Izimi bevat bepaalde notariële akten waar je eigenlijk ook reeds toegang toe hebt via MyMinfin.be, dat algemeen gekend is van Tax-on-web. Maar anders dan bij Izimi kun je in dat tweede portaal zelf geen documenten toevoegen.

Izimi is een Belgisch platform

Het feit dat Izimi volledig Belgisch is, betekent dat je te allen tijde met een Belgische gesprekspartner te maken hebt als je een probleem ondervindt en dat je desnoods in België een proces kunt aanspannen.

Hoe Izimi te gebruiken?

Het is heel gemakkelijk om een account voor Izimi aan te maken op je computer of je smartphone. Surf naar www.izimi.be of zoek de app in Google Play of de App Store.

Klik hier voor een stap-voor-stap gids voor het aanmaken van een Izimi-account en het opslaan en delen van documenten.

Hoeveel kost Izimi?

Izimi kost helemaal niets, de online-opslagruimte wordt gratis ter beschikking gesteld.

Mochten er met de tijd extra diensten worden toegevoegd, dan kunnen die eventueel betalend worden gemaakt, maar het is de bedoeling om de basisdiensten – documenten bewaren, documenten delen en toegang hebben tot je notariële akten – gratis te laten.

Wat zijn de beveiligingsmaatregelen van het Izimi-platform?

Lees meer over de beveiliging van Izimi.

Frequente vragen over Izimi

Kan ik mijn voorkeurnotaris aanduiden bij het aanmaken van een Izimi-account?

Je kunt van meet af aan een voorkeurnotaris aanduiden als je dat wenst. Maar je bent daar niet toe verplicht en je kunt het ook later nog doen. Net zoals je de naam van de notaris te allen tijde kunt schrappen of wijzigen.

Hoeveel opslagcapaciteit biedt Izimi momenteel?

De opslagcapaciteit bij Izimi bedraagt momenteel 1 gigabyte. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien niet gigantisch veel, bij andere cloudopslagdiensten is dat makkelijk dubbel zoveel. Maar het is niet de bedoeling om je vakantiefoto’s in Izimi op te slaan, daarvoor blijf je beter een andere opslagdienst gebruiken. Voor je belangrijke, gevoelige documenten kan 1 GB wellicht volstaan.