Dossier

Wat is Izimi?

22 december 2021
Izimi

Izimi is het cloudplatform dat de notarissenfederatie gratis ter beschikking stelt van alle Belgen van ten minste 18 jaar oud. Maar je hebt geen notaris nodig om het te installeren. Hoe ga je te werk? Waarom kan het interessant zijn om er belangrijke documenten in op te slaan? Hoe veilig is het?

Izimi in het kort

De trend om papieren documenten te vervangen door een digitale versie is niet meer te stoppen. Almaar meer mensen nemen hun toevlucht tot een clouddienst, zoals Dropbox, Google Drive, iCloud   en OneDrive. Izimi is ook zo'n digitale kluis.

Maar Izimi is méér dan louter een cloudplatform. Het kan namelijk niet alleen nuttig zijn voor jezelf, dus tijdens je leven, maar ook voor je nabestaanden, wanneer jij komt te overlijden. 

Wat is Izimi?

Izimi – van het Engelse “easy me” – is een clouddienst die werd ontwikkeld door Fednot, de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Maar je hebt helemaal geen notaris nodig om een Izimi-account aan te maken.

Je kunt wel van meet af aan een voorkeurnotaris aanduiden als je dat wenst. Maar je bent daar niet toe verplicht en je kunt het ook later nog doen. Net zoals je de naam van de notaris te allen tijde kunt schrappen of wijzigen.

De opslagcapaciteit bij Izimi bedraagt momenteel 1 gigabyte. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien niet gigantisch veel, bij andere cloudopslagdiensten is dat makkelijk dubbel zoveel. Maar het is niet de bedoeling om je vakantiefoto’s in Izimi op te slaan, daarvoor blijf je beter een andere opslagdienst gebruiken. Voor je belangrijke, gevoelige documenten kan 1 GB wellicht volstaan. 

Hoeveel kost Izimi?

Izimi kost helemaal niets, de online-opslagruimte wordt gratis ter beschikking gesteld.

Mochten er met de tijd extra diensten worden toegevoegd, dan kunnen die eventueel betalend worden gemaakt, maar het is de bedoeling om de basisdiensten – documenten bewaren, documenten delen en toegang hebben tot je notariële akten – gratis te laten.

Het verschil tussen Izimi en andere clouddiensten

Clouddiensten zoals Dropbox en Google Drive zijn commerciële instanties. Izimi is onafhankelijk en totaal niet commercieel. Je gegevens zullen dus niet worden verkocht met commerciële doeleinden en je zult niet worden bestookt door reclameboodschappen allerhande. Op de website staat het zo verwoord: “een dienst van algemeen belang die door het notariaat wordt aangeboden”. 

Bepaalde banken bieden ook een digitale kluis aan, vergelijkbaar met Izimi. Maar niet zelden is die mogelijkheid voorbehouden voor professionele of voor vermogende klanten, terwijl iedereen met Izimi aan de slag kan.

Izimi bevat bepaalde notariële akten waar je eigenlijk ook reeds toegang toe hebt via MyMinfin.be, dat algemeen gekend is van Tax-on-web. Maar anders dan bij Izimi kun je in dat tweede portaal zelf geen documenten toevoegen.

Het feit dat Izimi volledig Belgisch is, betekent dat je te allen tijde met een Belgische gesprekspartner te maken hebt als je een probleem ondervindt en dat je desnoods in België een proces kunt aanspannen.

Izimi is méér dan een opslagplatform. Het is een beveiligd kanaal om documenten te delen. Je kunt er onder meer je nabestaanden bij je overlijden een hoop stress mee besparen. 

Aan de slag met Izimi 

Het is heel gemakkelijk om een account voor Izimi aan te maken op je computer of je smartphone. Surf naar www.izimi.be of zoek de app in Google Play of de App Store.

Het platform is heel gebruiksvriendelijk.

In wat volgt, kun je meer vernemen over deze aspecten:

Waarom Izimi van ons het label TA Approved kreeg

Producten kunnen van ons het label TA Approved krijgen.

label TA Approved

Dat label wordt op basis van een gedetailleerd lastenboek toegekend als aan deze drie basiscriteria is voldaan:

  • de productie moet lokaal, dus Belgisch zijn;
  • de prijs moet op basis van een marktstudie als redelijk zijn beoordeeld;
  • de kwaliteit moet overeenstemmen met de vereisten die wij hebben vooropgesteld.
Izimi voldoet aan die voorwaarden.