Persbericht

Basic Fit past compensatieregeling aan

08 december 2020

Niet sporten, niet betalen

Consumenten met een abonnement bij een fitnessclub zijn sinds 23 oktober genoodzaakt om thuis gewichten te heffen of op de stoep te gaan joggen, een maatregel van de regering om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Niettemin kreeg Test Aankoop heel wat klachten van consumenten wiens lidgeld van Basic Fit gewoon doorliep terwijl te deuren gesloten bleven. De consumentenorganisatie stuurde daarom een ingebrekestelling naar de van oorsprong Nederlandse fitnessspeler met de vraag om abonnementen en betalingen op te schorten voor de duur van de quarantainemaatregelen. Daarnaast vroeg de verbruikersorganisatie om de sinds 23 oktober ten onrechte ontvangen maandelijkse betalingen volledig terug te betalen. Test Aankoop was hiermee niet aan zijn proefstuk toe: tijdens de eerste lockdown in maart al zag de spreekbuis van de consument zich reeds genoodzaakt om Basic Fit op het matje te roepen om dezelfde reden.

 

 

Nieuwe maatregelen

De brief van Test Aankoop heeft duidelijk resultaat gehad nu Basic Fit zijn beleid aangepast heeft en in overeenstemming heeft gebracht met de wet.  De consumentenorganisatie reageert dan ook voorzichtig tevreden : “In navolging van onze brief, heeft Basic Fit bekend gemaakt dat  er geen lidgeld meer zal gedebiteerd worden tot de fitnesszalen weer open gaan en anderzijds zal een terugbetaling kunnen gebeuren van de reeds onverschuldigd betaalde lidgelden over een termijn van zes maanden vanaf de heropening van de clubs. Jammer genoeg gebeurt deze terugbetaling niet in één keer maar zal het bedrag afgetrokken worden van de betalingen voor de volgende zes maanden, hetgeen dus geen oplossing is voor wie zijn fitnesscontract wil beëindigen”, zegt Simon November, woordvoerder van de organisatie. Test Aankoop krijgt immers heel wat klachten binnen van consumenten die  hun fitnesscontract hebben willen opzeggen in het licht van de huidige coronamaatregelen en hiertoe een negatief antwoord vanwege Basic Fit hebben gekregen. Voor Test Aankoop moeten contracten die om redenen van overmacht niet uitgevoerd kunnen niet alleen bevroren maar ook beëindigd kunnen worden met teruggave van hetgeen onverschuldigd betaald is geweest. Het kan niet om mensen te dwingen lid te blijven, klinkt het bij de consumentenorganisatie.

 

 

Andere ketens

Naast Basic Fit zijn er nog heel wat andere fitnessketens op de markt actief die de rechten van de consumenten in deze coronatijden met de voeten treden. Meer bepaald gaat het dan om Fit Out, Keep Fit, Fitalityclubs en nog andere voorbeelden, zegt Test Aankoop. Ook zij mogen zich aan een ingebrekestelling verwachten, maakt de consumentenorganisatie zich sterk.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.