Alert

Ongewenst pakket van Pharmaxx? Betaal niet!

09 april 2019

Het bedrijf Pharmaxx stuurt ongevraagd pakketten met voedingssupplementen en presenteert achteraf de rekening. Betaal niet en betwist de factuur. Als je niets hebt besteld, hoef je ook niets te betalen.

Mevrouw Janssens krijgt onverwacht een pakket met voedingssupplementen van Pharmaxx in de bus. In de begeleidende brief staat dat ze een proefpakket heeft aangevraagd, en dat ze daarvoor € 9 verzendingskosten moet betalen. Mevrouw Janssens heeft dat pakket nooit besteld, en negeert de brief, waarna ze automatisch een volgend pakket krijgt toegestuurd. Met deze keer een rekening van € 15.

Zolang ze niet reageert, krijgt ze elke maand een nieuw pakket, met een nieuwe rekening. Toch hoeft ze deze niet te betalen noch moet ze de pakjes terugsturen, al kan ze de zendingen wel beter betwisten.

Het regent klachten

Bij verschillende kanalen en diensten stromen de klachten over het bedrijf Pharmaxx binnen. Niet de eerste keer, want de Economische Inspectie voerde een tijdje geleden al een onderzoek uit naar datzelfde bedrijf omwille van gedwongen televerkoop. De inspectie start ondertussen een nieuw onderzoek.

Inmiddels heeft de Consumentenombudsdienst een klacht ingediend tegen Pharmaxx. Het bedrijf gebruikt immers de naam van de ombudsdienst om consumenten te misleiden en aan te zetten hun producten te bestellen en te kopen. In zijn communicatie beweert Pharmaxx dat de Consumentenombudsdienst zijn werkwijze heeft onderzocht, getoetst aan de wet en goedgekeurd. En daar is natuurlijk niets van aan.

Betaal niets

Een telefoonverkoper moet je altijd bepaalde informatie geven: wie hij is, voor welk bedrijf hij werkt en wat het aanbod exact inhoudt. Ben je ingegaan op een aanbod, maar heb je daar achteraf spijt van? Je kunt nog altijd een beroep doen op je herroepingsrecht en de verkoop annuleren, tot 14 dagen na de levering van de bestelling (voor een product) of na de bevestiging van de bestelling (voor een dienst).

Heb je niets besteld, dan hoef je ook niets te betalen. Je hoeft het product dat Pharmaxx je ongevraagd opstuurde ook niet terug te zenden. Je kunt de pakketten en de bijhorende facturen wel het best betwisten. Laat Pharmaxx weten dat je niet akkoord gaat met de aanbieding en betwist de rekening. Dat kan telefonisch, maar een e-mail of aangetekend schrijven is beter.

Krijg je geen bevredigend antwoord van het bedrijf in kwestie? Stuur met onze klachtenmodule een rechtstreekse klacht, ondertekend met jouw naam én die van Test Aankoop.

Naar de klachtenbox