Nieuws

Opnieuw naar de rechter om voetbalfans in Devillage-zaak te verdedigen

06 oktober 2021

Zeven jaar na het WK voetbal in Brazilië wachten Belgische supporters nog steeds op een schadevergoeding na de gebrekkige organisatie van hun verblijf op horrorcamping “Devillage” in Rio de Janeiro. Morgen staan wij opnieuw in de rechtbank om de belangen van de gedupeerde Rode Duivel-fans te verdedigen. 

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 2014 reisden heel wat Belgische fans af naar Brazilië om de Rode Duivels aan te moedigen. De fans zouden in Rio de Janeiro verblijven op de zogenaamde luxecamping “Devillage”, een organisatie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en Sun Reizen. Uiteindelijk bleek deze zogenaamde luxecamping allesbehalve luxe: vieze toiletten, te weinig douches, geen warm water, slechte Wi-Fi en gebrek aan elektriciteit. Als gevolg hiervan hebben een aantal benadeelde supporters strafrechtelijke klachten ingediend. Namens de 206 supporters in deze zaak hebben wij toentertijd een civiele procedure aangespannen. 

Na eerdere vrijspraak van de Voetbalbond en Sun Reizen in deze strafzaak begint morgen een nieuw burgerlijk proces om ervoor te zorgen dat de supporters naar behoren worden vergoed. 

Een eerste strafvonnis

Na een eerdere veroordeling kregen zowel de Voetbalbond als Sun Reizen een boete en werden zij verplicht om alle supporters terug te betalen. In hoger beroep in februari 2019 ontsprongen beide partijen de dans. Aangezien de vele voetbalfans in kwestie geen correcte vergoeding voor de geleden schade in de strafzaak ontvingen, besloten wij de zaak op burgerlijke gronden verder te zetten. 

Twee jaar na deze uitspraak in de strafzaak staan wij morgen opnieuw in de rechtbank, ditmaal de burgerlijke rechtbank, om de 206 Rode Duivel-fans te vertegenwoordigen. Daarmee hopen we ervoor te zorgen dat de supporters een schadevergoeding ontvangen die de volledige kosten moet dekken als gevolg van het drama op de camping Devillage. Onze advocaat heeft voor iedere supporter een schadedossier samengesteld op basis van bewijsstukken zoals vliegtickets, hotelovernachtingen, telefoonkosten, enz. De claims variëren van iets minder dan €500 tot meer dan €5.000, voor een totaal van ongeveer €800.000 voor de totale schade. 

Verantwoordelijkheid van de organisaties

Hoewel we de supporters niet in de steek laten en voor de rechter blijven ijveren voor een adequate compensatie van de geleden schade, belet niets de Voetbalbond en Sun Reizen met een voorstel te komen dat de voetbalfans respecteert door hen volledig te vergoeden. Aangezien beide organisaties in het kader van de strafrechtelijke procedure als reisorganisatoren worden beschouwd, kunnen zij zich niet langer aan deze verantwoordelijkheid onttrekken.