Alert

Deurwaardersfraude blijft duren: wees op je hoede

13 augustus 2021

We hebben verschillende klachten ontvangen van consumenten die ten prooi vielen aan deurwaardersfraude. Hoewel die klachten niet nieuw zijn, lijken ze recent weer toe te nemen. Wees dus op je hoede als je een aanmaning tot betaling ontvangt.

Meerdere consumenten hebben ons op de hoogte gebracht van gevallen van deurwaardersfraude onder de naam Raadsma & Koc en Shawn Dosser en Partners. Ze gaan volgens onze juristen als volgt te werk: je wordt opgebeld door iemand die zich als een deurwaarder voordoet en je onder druk zet om binnen de twee dagen een betaling over te maken. Daarbij dreigen ze om op de derde dag je huisraad in beslag te komen nemen.

Totaal onwettelijke dreigementen

Na het telefoontje blijven die valse deurwaarderskantoren dreigen via e-mails. Ze eisen dat je een som geld stort voor een bepaalde deadline. Als je dat niet doet, dreigen ze met inbeslagname van goederen – een zogezegd wettelijke procedure – en dat bij afwezigheid “een slotenmaker en de politie erbij zullen worden geroepen om toegang tot de woning te verschaffen”.

Dergelijke dreigementen zijn totaal onwettelijk volgens de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders. Bij twijfel kun je altijd controleren of de naam van de gerechtsdeurwaarderstudie waarover je werd gecontacteerd terug te vinden is op de officiële lijst uitgegeven door de Nationale Kamer. Je vindt op hun website ook tips om te echtheid van de gerechtsdeurwaarderstudie te achterhalen en fraudeurs te ontmaskeren.

Antwoord niet en betaal zeker niet

Onze juristen beklemtonen dat je zeker geen eisen mag aanvaarden die via dergelijke mails worden geformuleerd. Ze raden aan om niet te reageren en vooral om niets te betalen.

Heb je nog andere vragen rond een communicatie van een deurwaarder, lees dan ons dossier over gerechtsdeurwaarders.
Als je met twijfels zit, kun je ook onze juridische dienst bellen op het nummer 02 542 34 34.

Naar onze juridische hulplijn 

We herinneren je eraan dat je altijd waakzaam moet zijn voor de duizenden manieren waarop er internetfraude kan worden gepleegd of via telefoon door zogenaamde “advocaten”, “deurwaarders” en andere “incassobureaus” die op frauduleuze wijze proberen om mensen geldsommen afhandig te maken.