Getuigenis

Zichtbaar gebrek aan je aankoop: wat te doen?

30 augustus 2023

Nadat zijn bestelling werd geleverd, ontdekte onze abonnee Jean-Leon Leenders aanzienlijke gebreken aan de producten die hij had gekocht: zijn set pannen van het merk Greenpan bleek gedeukt. Wat moet er in dit geval gebeuren?
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Anne Moriau
Juridisch expert
Als je bij de levering van een product een schijnbaar gebrek constateert, neem dan onmiddellijk contact op met de verkoper. Deze moet het product vervangen of repareren. Als dat niet mogelijk is, heb je recht op een terugbetaling.

Zichtbaar defect aan Greenpan-pannen

Context van de aankoop van Greenpan-pannen door onze abonnee

In augustus 2022 kocht Jean-Leon Leenders een set van drie Greenpan-steelpannen. Helaas vertoonden de pannen bij ontvangst diverse zichtbare gebreken zoals aangekoekte plekken, deuken, ...

greenpan defect deuk

Zichtbare gebreken aan "nieuwe" pan

Greenpan-reactie op onze abonnee

Toen onze abonnee het probleem meldde aan Greenpan, bagatelliseerde het bedrijf aanvankelijk de situatie. Greenpan reageerde dat de losse plekken "gemakkelijk verteerbaar waren" en zei dat ze geen negatieve gevolgen voor de gezondheid hadden. Na tussenkomst van Testaankoop draaide het bedrijf echter snel bij.

Tussenkomst door Testaankoop en oplossing van het probleem

Op verzoek van mijnheer Leenders heeft Testaankoop contact opgenomen met Greenpan. Het bedrijf heeft daarop stappen ondernomen om het probleem op te lossen.

Nieuwe set pannen en compensatie voor onze abonnee

Op ons aandringen stuurde Greenpan Jean-Leon Leenders uiteindelijk een nieuwe set pannen en een extra pan als compensatie voor het ongemak.

Onze abonnee is tevreden: "Nogmaals bedankt voor jullie inzet die heeft geleid tot een aanvaardbare oplossing, namelijk drie nieuwe pannen!"

greenpan vervanging defect

Vervanging van de beschadigde pannen en een extra pan ter compensatie

Zichtbaar gebrek aan een product: dit moet je doen als koper

Het verhaal van deze abonnee maakt duidelijk wat je moet doen als je een schijnbaar defect ontdekt bij de aankoop van een product.

Neem onmiddellijk contact op met de verkoper

Neem meteen contact op met de verkoper en vraag of hij het product kan vervangen of repareren. Indien dit niet mogelijk is, heeft je recht op een terugbetaling.

Inspecteer het product eerst

Het is altijd aan te raden om het product grondig te bekijken vóór je tekent voor ontvangst. Zo kan de verkoper nooit beweren dat je het gebrek aanvaardt.

Zie je dat de verpakking of het product beschadigd is, weiger dan de levering of accepteer het onder voorbehoud. Vraag de bezorger in dat geval om de schade op de pakbon te vermelden en neem direct contact op met de verkoper.

Maar laten we realistisch zijn, vaak hebben de bezorgers haast en heb je geen tijd om zo zorgvuldig te handelen. Het is daarom essentieel om onmiddellijk contact op te nemen met de verkoper zodra je een defect of beschadiging opmerkt.

Neem foto's of maak een video terwijl je het pakket opent

Let vooral op als de verpakking beschadigd is. Neem vervolgens foto's voordat je het pakket opent, of maak een video terwijl je de verpakking opent en het product inspecteert. Zo kun je bewijzen dat het gebrek al aanwezig was en dat jij het niet hebt veroorzaakt.

Problemen met een defect product?

Als je je een soortgelijke situatie meemaakt en het bedrijf weigert je terug te betalen, neem dan contact op met Testaankoop om je rechten als consument te doen gelden. Als een bedrijf niet reageert op je klacht, kun je hen een officiële klacht sturen via onze Klachtenmodule.

Heb je vragen over je rechten? Bel dan onze juridische dienst op 02 542 34 34. Onze advocaten zijn telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9u tot 12u30 en van 13u tot 17u (vrijdag tot 16u).

Contacteer onze juridische experts